BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3550 % 0,19
EUR/TRY 35,1362 % 0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3556
% 0,20
35,1329
% 0,18
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.216,09
% 0,97
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed başkanlığı için konuşulan 5 isim

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın görev süresi Şubat 2018'de dolacak. Peki Yellen, koltuğu kime devredecek?

Yellen sonrası Fed Başkanlığı'na gelebilecek 5 muhtemel isim
BLOOMBERG INTERNATIONAL 13 07 2017, 16:19

- Bunun, Kongre'ye yaptığınız son sunum olduğunu düşünüyor musunuz?

- Görev sürem şubatta doluyor. O nedenle olabilir...

Yukarıdaki diyalog Cumhuriyetçi Parti'nin Wisconsin temsilcisi Sean Duffy ve dört yıllık görev süresi dolmak üzere olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen arasında dün gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, seçim kampanyasında Fed'in birinci ismini görevden alacağını defalarca dile getirmesinin ardından bazı analistler Yellen'ın değişeceğini düşünürkeni, diğer bazı analistlere göre de Trump, Merkez Bankası'nda yeni kana ihtiyaç duymayabilir.

Bloomberg'in haberine göre Fed başkanlığı için Washington kulislerinde konuşulan birkaç isim şöyle:

Gary Cohn

Trump'ın ekonomi danışmanı Gary Cohn'u son olarak Politico gündeme getirdi. İsmi Fed Başkanlığı'nın en kuvvetli adayı olarak daha önce de medyada yer alan Cohn ise pozisyonla ilgilenmediğini açıklamıştı. Cohn adına konuşan Beyaz Saray sözcüsü, 56 yaşındaki ekonomistin şu anda yaptığı işten memnun olduğunu söylemişti.

Cohn, Trump'ın ekibine girmeden önce Goldman Sachs'ta 25 yıl görev yapmış, bunun 10 yıllık uluslararası bankaya başkanlık ederek geçmişti. Goldman'da çalışırken Fed'in bir yandan finansal sisteme likidite sağlarken diğer yandan bankaları kredi verirken dikkatli olmaları konusunda uyarmasını eleştirmişti.

Kevin Warsh

2006-2011 yılları arası Fed yöneticiliği yapan Kevin Warsh, küresel kriz döneminde Morgan Stanley'de oynadığı rol sayesinde Wall Street'in dikkatini çekmişti. Warsh, o dönem Merkez Bankası'nın para politikasında ve halkla iletişiminde değişiklik olması gerektiğini savunuyordu.

Warsh'ın adaylığı, sol eğilimli muhalefetten de destek görüyor çünkü 47 yaşındaki ekonomist, Wall Street'teki inovasyonların küresel krizi tetiklediğini savunanlardan.

Hoover Institution üyesi Warsh, Trump'ın arkadaşı Ronald Lauder'in kızı ve kozmetik sektörünün en önemli varislerinden Jane Lauder ile evli.

John Taylor

1993'te geliştirdiği para politikası kuralıyla faiz oranlarını ekonomi ve enflasyonun durumuyla ilişkilendiren Stanford Üniversitesi Profesörü JohnTaylor da Yellen karşıtlarından.

70 yaşındaki akademisyen göre Fed'in para politikası fazla zayıf, takdir yetkisi de yasa koyucuların fazla etkisinde.

Kendisini "Düşük faiz insanıyım" diyerek tanımlayan Taylor, Temsilciler Meclisi'nde destek bulsa da şahin tavrı, Başkan'ı korkutabilir.

Glenn Hubbard

Columbia Üniversitesi İşletme Departmanı Dekanı Glann Hubbard, 2001-2003 yılları arasında eski Başkan George W. Bush’un baş ekonomistiydi.

58 yaşındaki ekonomist, vergi kesintileri paketinde kilit rol üstlense de Trump'la ilişkiler çok kuvvetli değil.

Jay Powell

Fed Yönetim Kurulu'nun Cumhuriyetçileri destekleyen tek üyesi Jerome Powell, sekiz yıl özel sermaye şirketi Carlyle Group'da görev yapmış, Başkan George H. W. Bush döneminde de Hazine Bakanlığı'nda çalışmıştı.

ENDİŞELER

Uzmanlara göre 2014'te göreve geldiğinden bu yana faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutan Yellen'ı oyundan tamamen çıkarmak çok akıllıca olmayabilir. Trump, güvercin görüşlü birini tercih etse de, dünyanın en güçlü ekonomik karar verici pozisyonunu değiştirme fırsatını kaçırmak istemeyebilir.

"Bağımsızlık Efsanesi" (The Myth of Independence) kitabının yazarı Mark Spindel'a göre Trump, "kendi adamlarıyla" çalışma konusunda kararlı.

Zira, Donald Trump'ın bu konuyla ilgili son hamlesi de Hazine Bakanlığı'nın eski yöneticilerinden, Yellen'la çelişen görüşlere sahip Randal Quarles'i Fed'in bankaları denetlemeden sorumlu birinci başkan yardımcılığı görevi için aday göstermesi oldu.

Harvard Üniversitesi Profesörü Kenneth Rogoff'a göre de Trump'ın hangi yolu seçeceğini kestirmek güç. Rogoff,  ABD Başkanı'nın göstereceği adayın bütün kuvvetiyle ekonomik büyümeye odaklanacak biri olmasından endişe ettiğini söyledi.

"Ekonomik büyüme" ve "altyapı yatırımları" Trump'ın seçim kampanyası boyunca kullandığı en güçlü vaatleriydi. Bu politikanın devamı, Trump'ı ikinci dönemde de Başkanlık koltuğuna oturtabilir.

Yukarı

Business HT×