BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5867 % 0,18
EUR/TRY 34,7943 % 0,31
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5872
% 0,18
34,7812
% 0,27
1,0653
% 0,10
45,44
-0,05
2.395,79
% 0,70
87,69
% 0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canikli'den 3 kritik açıklama

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, mevduat faizlerinde son gelişmelerin yanı sıra foreks sınırlamaları ve Uluslararası Gayrimenkul Borsası'na dair açıklamalarda bulundu

Canikli'den 3 kritik açıklama
13 07 2017, 07:28

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bankalara mevduat faizi konusunda bir karar dikte etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. 

Bloomberg HT yayınında konuşan Canikli, mevduat faizlerindeki gelişmelerin yanı sıra foreks sınırlamaları ve yeni kurulacak uluslararası gayrimenkul borsasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Canikli; "Piyasa şartlarına müdahale edilmemesi bizim kırmızı çizgilerimizden biridir. Tüm politikalarımızda bunu açık şekilde gösterdik" şeklinde konuştu ve "Bazı sıkıntılı dönemlerde 2008 krizi gibi bazı müdahalelerin yapılması gerektiği çok telkin edildi. Ancak hiçbir zaman müdahaleci bir bakış açısı içinde olmadık." dedi.

"BANKACILARA HERHANGİ BİR KARAR DİKTE ETMEDİK"

Canikli bankacılarla yaptığı toplantıya dair şu açıklamayı yaptı;

"Mevduata verilen faizler Haziran ayında tırmandı, bu çok büyük bir tehlikedir. Bunların geri dönüşü sancılı olur. Biz rasyonel davranmak zorundayız. Bu kadar yüksek faizli bir kredinin geriye dönmeme ihtimali yükselince, bunun zararını yine bankacılık ve finans sektörü görecek. Dolayısıyla birşeyler yapmamız gerekiyor. Önce olayın nedenini analiz ettik. Bu meseleyi istişare etmek için de bankacılarla bir araya geldik. Bankacılık sektörü şuan altın çağını yaşıyor; hem karlılık açısından, hem de aktif kalitesi açısından. Bunun nedeni birbirimizi anlamamız ve kararları tek taraflı almamamız. Biz kanaatimizi söyledik, bankacılara herhangi bir kararı dikte etmedik" değerlendirmesini yaptı.

Canikli, "Mevduat faizine rasyonel olmayan bu kadar yüksek reel faiz uygulamasının çok kısa zamanda makul bir seviyeye geleceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

"FOREKSTE İNSANLAR KAYBEDİYOR, OCAKLAR SÖNÜYORDU"

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Foreks düzenlemesi yaparken bazı komplikasyonların doğacağını sezmiştik. Özellikle, daha fazla risk seven -örneğin 100-200 kaldıraç oranları gibi-, yurtdışında bu işleri yapan Türk vatandaşları için bu düzenlemeleri yaptık. SPK'dan izin almayan, yurtdışında yerleşik firmalar için düzenlemeler yaptık ve erişimi yasakladık. O sitelere artık erişilemeyecek. Oralarda işlem yapılamayacak. Sektör dijital kumarhane haline gelmişti. Faiz olaylarında olduğu gibi, burada da olaylar çığ gibi büyüyordu. O mecraları sadece kumar aracı olarak kullanan insanlar artmıştı. Forex şirketleri de o iştahı artırmak için çeşitli çalışmalar yapmaya başlamıştı. İnsanlar kaybediyor, ocaklar sönüyordu." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Canikli ayrıca, "Yeni foreks düzenlemesinde geri adım atılmayacak. 1'e 10 kaldıraç oranının risk yönetimi için yeterli olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi.

ULUSLARARASI GAYRİMENKUL BORSASI KURULACAK

Başbakan Yardımcısı son olarak, "Borsada derinliğin oluşmasını sağlayacak projelerden birisi de Uluslararası Gayrimenkul Borsası. Bu Borsa, Borsa İstanbul'dan farklı olacak. Uluslararası bir Borsa olduğu için ayrı bir regülasyonu olacak. 57 ülkenin tüm gayrimenkul üretici ve tüketicilerini biraraya getircek. Öreneğin Suudi Arabistan'dan bir kişi Türkiye'de bir gayrimenkulü tapusu dahil olmak üzere oturduğu yerden alabilecek. Her türlü bilgi o ortamda kendisine sunulacak. Sistem onun doğruluğunu garanti edecek; kefil olacak adeta. Yasal düzenlemeden sonra katılımcı ülkelere teklif götürülecek. Tüm ülkelerin hisse oranı eşit olacak" dedi.

TWITTER'DAN DA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli dün akşam saatlerinde Twitter üzerinden de açıklamalarda bulundu. Canikli yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

Piyasa şartlarına müdahale etmemek, AK Parti hükümetlerinin ve 65. Hükümetin kırmızı çizgisi

Bankalara karşı hiçbir zaman müdahaleci bir tavırda olmadık. Bankalarla istişarelerde bulunarak, bir yerde buluştuk

Mevduat faizlerinin artması büyük bir tehlike, yüksek faizli kredinin geriye dönmeme ihtimali artarsa bundan bankacılık sektörü zarar görür 

Bankacılarla yaptığımız toplantıda amacımız bir karar almak değildi, amacımız biraraya gelmek ve istişarelerde bulunmaktı

Rasyonel ve ekonomik bir tabanı olmayan yüksek faiz uygulamasının, çok kısa sürede makul seviyelere geleceğini düşünüyorum

Foreks piyasası, dijital kumarhane haline gelmişti; SPK izni olmayan ve yurt dışında yapılan foreks işlemlerine erişimi engelledik

Yukarı

Business HT×