BIST 100 9.075,66 % 3,05
USD/TRY 32,3218 % 0,09
EUR/TRY 35,0884 % 0,05
Piyasalar
9.075,66
% 3,05
32,3220
% 0,09
35,0890
% 0,05
1,0797
% -0,29
47,65
-0,28
2.213,49
% 0,85
87,39
% 1,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

OPEC/Barkindo: Kaya gazı üreticileriyle yakın çalışacağız

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, ABD'li kaya gazı üreticileri ile yakın çalışacaklarını söyledi

OPEC/Barkindo: Kaya gazı üreticileriyle yakın çalışacağız
CEREN DİLEKÇİ 12 07 2017, 16:54

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, ABD'li kaya gazı üreticileri ile daha yakın çalışacaklarını belirtti. 

BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Barkindo Libya ve Nijerya ile dayanışma kararı aldıklarını da kaydetti. 

Geçen yılki röportajımızda gündem petrol piyasasındaki zayıf seyirdi. Bu sene yine gündem değişmedi, aynı şeyi konuşuyoruz. Siz petrol piyasasının durumunu nasıl görüyorsunuz?

Geçen yıl petrol piyasası gündemin ilk sırasındaydı. Bugün 2017'nin Temmuz ayına gelmişken işbirliği deklarasyonumuzun üzerinden altı ay geçti. Piyasaya yardımcı olmaya ve yeniden kendini dengelemeye sağlamasını çalışıyoruz. Birçok müdahaleye şahit olduk ve yapısallar çok fazla olmasa da Aralık'tan bu yana değişti. Katılımcı ülkelerin uyum seviyesi hem OPEC'ten hem de OPEC dışı ülkelerden genel olarak olumlu oldu çünkü bu anlaşmaya uyum Haziran itibariyle neredeyse yüzde 100 seviyesinde. Yüzde 100 uyumla kararlı ve iyimser olduğumuzu söyleyebilirim. Piyasa yeniden dengeyi bulmak için kendi yolunda ilerliyor ve petrol stokları seviyesine baktığımızda stok azaltma sürecinin devam ettiğini görüyoruz. 100 milyon varillik azalma oldu ve yılın ikinci yarısında talebin artması bekleniyor.

Petrol üretimindeki artışta Libya ile Nijerya'nın etkisini gördük. Önümüzdeki dönemde Libya ile Nijerya'nın OPEC'in hedefleri üzerinde baskı yaratmasını bekler misiniz?

OPEC vizyonerdi. Nijerya ile ilgili özel şartları göz önüne almaya karar verdik. OPEC, hızlı ve çabuk toparlanma kararı aldı. Bu iki ülkede bugün olanlar bizim beklentimiz dahilindeydi ve bunları da memnuniyetle karşılıyoruz. Onlar da üye ülkeler ve biz bu iki ülkeyle dayanışma kararı aldık.

Houston'da ABD'li kaya gazı üreticileriyle bir araya geldiniz. Neler görüştünüz? Kesintiyi tanımaları konusunda onları ikna edebildiniz mi?

Biz konvansiyonel üreticileriz, onlar da konvansiyonel olmayan üreticiler olarak görülüyor. Nihayetinde hepimiz aynı petrol piyasası içerisinde yer alıyoruz ve bu engelleri ortadan kaldırmamız, onlara ulaşmamız lazım. Onların da büyük katılımcı sayısıyla toplantıya gelmelerinden memnun olduk. Aramızdaki soğukluğu kırmak için ön araştırma toplantımızı yaptık. Piyasanın istikrarını sağlama konusunda ortak bir sorumluluğumuz var. Birbirimizin operasyonlarından daha fazla haberdar olmamız gerektiğine karar verdik. Onlarla etkileşimimizi devam ettireceğiz.

Yukarı

Business HT×