BIST 100 9.093,73 % 0,15
USD/TRY 32,3723 % 0,09
EUR/TRY 35,0039 % -0,04
Piyasalar
9.093,09
% 0,14
32,3723
% 0,09
35,0055
% -0,03
1,0788
% 0,00
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ak Portföy'den temmuz tavsiyeleri

Ak Portföy, temmuzda yurtdışı hisse senetlerini yurtiçine çekerken, altına yer vermedi

Ak Portföy'den temmuz tavsiyeleri
BUSINESSHT 07 07 2017, 12:52

BloombergHT'den Burak Karagöz'e konuşan Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersarı, yurtiçi ve küresel piyasa değerlendirmelerinin yanı sıra temmuz ayı yatırım tavsiyelerini de aktardı. Ersarı'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

KÜRESEL PİYASALARDA GÖRÜNÜM

"Makro senaryo geçtiğimiz aya oldukça paralel. Büyüme tarafında tüm dünyada veriler çok iyi gelmeye devam ediyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde öncü göstergeler son yılların en yüksek seviyelerinde. Veriler, özellikle Almanya'da çok çok daha iyi. 

Son aylarda gelişen ülkelerin de büyümeye katkısının oldukça arttığını görüyoruz. Enflasyon tarafında, geçtiğimiz ayın son çeyreğinde bir miktar endişeler ve potansiyel riskler oluşmaya başlamıştı. Ancak ABD'de manşet enflasyon bu yılın en düşük seviyelerine geldi. Amerikan Merkez Bankası'nın 2 civarında hedeflediği çekirdek enflasyon 1,4'lere geldi. Dolayısıyla, enflasyona ilişkin risklerin de süratle gündemden çıktığını söyleyebiliriz. 

Fon akışları tarafında olumlu gelişmeler var. Gelişen ülkelerin bonolarına girişler beş aya ulaştı. Ki 2013'ten bu yana hiç böyle bir tablo görmemiştik. "

POTANSİYEL RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

"Fon akışlarının getirdiği bir risk unsuru var. Pozisyonlanma çok fazla aynı yönde birikmeye başladı. Bu da potansiyel bir kâr satışı ihtimalini bir risk faktörü olarak önümüze getiriyor.

Onun dışında en büyük risk faktörleri merkez bankaları. Fed ilk kez toplantı açıklamasına bilanço küçültmeyi ekledi. Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ilk kez varlık alım programını azaltmayı telaffuz etti. Bu duruma paralel olarak gelişmiş ülke faiz oranlarında bir miktar yükselişler gördük. "

FED VE AMB'NİN BİLANÇO BÜYÜKLÜKLERİ NASIL DEĞİŞİR?

"Fed bilanço küçültmeye gideceğini açıkladı. Bizim beklentimiz, bu yılın son çeyreğinden başlayarak bir azaltım söz konusu olabilir. Fed bilanço küçültmede aylık 10 milyar dolarlık bir rakama işaret etti. Sonrasında bu rakam, 10'ar 10'ar artacak. Dolayısıyla bu yıl 30 milyar dolar, gelecek yıl yaklaşık 300 milyar dolar bir azaltmayla 2020 sonuna kadar yaklaşık 1 trilyon dolar bilanço küçülmesin oluşabilir. Şu andaki büyüklük 4,4 trilyon dolar.

AMB tarafında ise varlık alımlarının bu yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki yıl bir azalma meydana gelebilir. Ancak AMB'nin 2019'dan önce bilanço küçültmesini beklemiyoruz. "

YURTİÇİNDE GÖRÜNÜM NASIL?

"Yurtiçinde de büyüme oldukça iyi gidiyor. Öncü göstergeler, tüm gelişen ekonomilerin üzerinde bir performans sergiliyor. Tüketici kredilerinde bir miktar ivme kaybı olsa da yine de son yılların en iyi düzeyinde. Ticari krediler, Kredi Garanti Fonu'nun da etkisiyle aşırı bir büyüme göstermiş durumda.

Enflasyon tarafında dünya paralelinde bizde de bir miktar düşüş gerçekleşti. Bu düşüşlerin önümüzdeki dönem devam edeceğini ve tek haneli seviyeyi görebileceğimizi tahmin ediyoruz. "

TEMMUZ İÇİN VARLIK DAĞILIMI NASIL OLMALI?

"Yurtdışı hisse senetlerindeki ağırlığımızı azaltıp, onu biraz daha yurtiçine çektik. Merkez bankalarının duruşu paralelinde altın bu ay, portföylere yer almadı."

Yukarı

Business HT×