BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tutanaklarında bilanço küçültme sinyali

Fed'in Haziran ayı toplantısının tutanakları yayınlandı

Fed tutanaklarında bilanço küçültme sinyali
BLOOMBERG 05 07 2017, 20:57

Fed'in faiz artışına gittiği Haziran ayı toplantısının tutanakları yayınlandı.

Tutanaklara göre Fed yetkilileri bilanço küçültmenin tarihi konusunda fikir birliğine varamamış gözüktü. Bazı yetkililer bilanço küçültmenin önümüzdeki aylarda duyurulmasını tercih ederken bazı yetkililer kararın yıl sonuna bırakılmasının ekonomik aktivite ve enflasyon görünümünü değerlendirmek için ekstra zaman yaratacağına dikkat çekti.

Yetkililer faiz artışlarına rağmen finansal koşulların gevşediğini belirtti. Tutanaklara göre yetkililer kademeli faiz artışı patikasını desteklemeye devam ediyor.

Fed yetkilileri önümüzdeki yıllarda genişlemeci mali politika izleneceği beklentisini devam ettirdiler.

Tutanakalara göre, bazı yetkililer, Fed'in yüzde 2 olan uzun vadeli enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yavaşladığı endişesini taşıyor.

Fed politika yapıcılarının arasında enflasyon görünümü ve bunun ileri dönemde faiz artış hızlarını nasıl etkileyeceğine dair görüş ayrılıkları gittikçe artıyor.

Fed'in 13-14 Haziran'da gerçekleştirdiği toplantının dün akşam açıklanan tutanakları ayrıca bazı üyelerin Ağustos sonu itibariyle Fed'in Hazine tahvili ve mortgage destekli tahvillerden oluşan portföyünü daraltacak bir sürecin başlayacağını duyurmak istediğini fakat diğerlerinin yılın ilerleyen dönemini beklemeyi tercih ettiğini gösterdi.

Fed tutanaklarında, "Birçok katılımcı son dönemlerde fiyat verilerindeki zayıflığın kendine has nedenlerden meydana geldiğini düşünmekte... fakat bazı katılımcılar, gösterilen ilerlemenin yavaşlamış olabileceği ve enflasyonda son dönemde yaşanan yumuşamanın kalıcı olabileceği endişelerini dile getirdiler" denildi.

Komite, son dönemlerdeki faiz artışlarına rağmen neden mali şartların sıkılaşmadığını sorgularken, bazı üyeler de hisse senedi fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz ay Fed'in bire karşı sekiz oyla faizleri bu yıl ikinci kez artırması, ABD ekonomisindeki büyümeye ve düşük işsizlik seviyesinin enflasyon üzerinde yaratacağı etkiye güvendiğini gösterdi.

O dönemde gerçekleştirilen bir toplantıda Fed Başkanı Janet Yellen, enflasyonda son zamanlarda görülen düşüşün geçici olduğunu ve merkez bankasının bu yıl bir ve önümüzdeki yıl üç faiz artışı daha gerçekleştirme öngörüsünü sürdürdüğünü belirtti.

Yukarı

Business HT×