BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5449 % 0,02
EUR/TRY 34,9624 % -0,03
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5449
% 0,02
34,9624
% -0,03
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İnşaat sektöründe Körfez endişesi

Katar'a ihracat artarken Suudi Arabistan ve BAE'ye ihracatta düşüş ne anlama geliyor?

İnşaat sektöründe Körfez endişesi
DÜNYA 05 07 2017, 08:14

Katar krizi, kısa zamanda çözüme kavuşmazsa, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün etkileneceği belirtiliyor. Müteahhitler, hükümete sunmak üzere rapor hazırlıyor.

Haziran'da Katar'a ihracat yüzde 49,2 artarken karşıtı kampın öncüsü Suudi Arabistan'a ihracat yüzde 36, BAE'ye ise yüzde 20 geriledi. 

Bu düşüşün "krizin sonucu" olduğunu söylemek için henüz erken olsa da Dünya'nın haberine göre iş dünyasında, çözüm gecikirse sıkıntı doğabileceği konusunda görüş birliği var. Bazı Suudi vatandaşlarının boykot kampanyası kısmen destek görüyor. Bu ülkede iş yapan bir şirket temsilcisi, "Türk ürünlerine karşı bazı bölgelerde direnç görüyoruz" dedi.

İNŞAATÇI İÇİN KRİTİK

İnşaatçıda ise endişe büyük. Bölge, sektör pazarının yüzde 20'sini oluşturuyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, "Etkilerini inceliyoruz. Raporumuzu en yakın zamanda Bakan Zeybekci'ye aktaracağız" diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıklarken, bazı Körfez ülkelerine ihracat düşüşünü sıcak hava şartları ve Ramazan rehavetine bağladı. Büyükekşi, kendilerine boykotlarla alakalı bir şikayetin ulaşmadığını, krizin etkisinin olup olmadığını önümüzdeki aylarda anlayacaklarını söyledi.

"BOYKOT HABERLERİ FİİLİYATA DÖNMEDİ"

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir de ihracat düşüşünün genel durumla alakalı olduğunu, ülkedeki birçok yatırımın durdurulduğunu kaydetti. Boykot haberlerinin fiiliyata yansımadığını dile getiren Cevahir, "Ülkeler arası ilişkiler büyük çaplı yatırımlara etki eder ama günlük işler olduğu gibi devam eder. Siyasi gidişat yeni yatırımları etkileyecektir" ifadelerini kullandı. Cevahir'in belirttiği gibi mevcut işlerin çok da aksamadığı görülüyor. Suudi Arabistan'ın iki büyük havalimanının 30 yıllık işletme ihalesini bir süre önce kazanan TAV, King Abdulaziz Havalimanı'nda özel Karşılama ve Uğurlama Hizmetleri işini de aldı.

Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, BAE'nin Suudi Arabistan'ı takip edeceği görüşünde. Abu-Dabi ile Dubai'nin ayrışabileceğini, petrol zengini Abu-Dabi'nin siyasi çekişmelerin içine girebilecek kadar kredisi varken, başarısı uluslararası iş dünyasına verdiği güvene dayalı Dubai'nin kendini etkileyecek yaptırımlardan uzak durmayı seçebileceğini, doğalgaz ithalatının yüzde 30'unu Katar'dan yapıyor oluşunun da emirliğin elini bağlayan bir başka faktör olduğunu belirtti.

KÖRFEZ NEDEN ÖNEMLİ?

Körfez ülkeleri tarihsel olarak Türk müteahhitlik sektörünün en önemli pazarlarından. Geçen yıl özelinde ise Katar 2.4 milyar dolarlık proje ile Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik işlerinin yüzde 18.8'ini tek başına karşıladı. Katar'a ambargo uygulayan ülkeler de ciddi bir paya sahip. Geçen yıl Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin payı sırasıyla yüzde 6.8, 6,2 ve 5 oldu. Böylelikle bu üç ülkenin toplam içindeki payı yüzde 18'i buldu.

Yukarı

Business HT×