BIST 100 9.769,17 % 0,48
USD/TRY 32,5445 % -0,07
EUR/TRY 34,8708 % 0,05
Piyasalar
9.768,21
% 0,47
32,5445
% -0,07
34,8708
% 0,05
1,0687
% -0,11
44,79
-0,56
2.332,61
% 0,71
88,23
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

THY ABD'ye 100 gün sonra ilk kez laptopla uçtu

THY yolcuları 102 gün sonra New York'a yapılan seferde elektronik cihazları ile uçağa bindi

THY ABD'ye 100 gün sonra ilk kez laptopla uçtu
05 07 2017, 07:43

ABD'nin Atatürk Havalimanı'ndan yapılan uçuşlara getirdiği kabinde elektronik cihaz yasağının kaldırılmasının ardından yolcular 102 gün sonra New York'a yapılan seferde elektronik cihazları ile uçağa bindi.

ABD uçuşlarında yasağın kaldırılmasının ardından bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'nın TK-3 sefer sayılı uçağı ile saat 06.45'te New York John F. Kennedy Havalimanı'na seyahat eden yolcular 102 günlük yasağın ardından, dış hatlar gidiş katında önce özel güvenlik bölümünden pasaport ve adres bilgilerini kayıt ettirdi. 

Check-in işlemini yapan yolcular elektronik cihazlarını yanına alarak boarding için 228 nolu salona geçti. Burada özel güvenlik pasaport işlemlerini yaptı. Daha sonra yolcuların elektronik cihazları ve kabin içine aldıkları eşyaları iz dedektöründen geçirilerek uçağa bindi.

İNGİLTERE'NİN YASAĞININ KALKMASI DA BEKLENİYOR

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İngiltere'nin de yasağı kaldırmasını beklediklerini belirtti. Ekşi, İngiltere Büyükelçisi'ne seslenerek yasakların kaldırılması yönündeki beklentilerini dile getirdi. 

Ekşi, "Saygıdeğer Büyükelçi @UKAmbRichard, Nasreddin Hoca derki : "Tencerenin doğduğuna inanıyorsun da öldüğüne niye inanmıyorsun?" Bekliyoruz... İngiltere uçuşlarına uygulanan "Elektronik Cihaz" yasağının da kısa sürede kalkmasını bekliyoruz." dedi. 

YASAK NASIL UYGULANIYORDU?

Yolcular yasağın gelmesi ile elektronik cihazlarını uçak altı valizlerine yada uçağın kapısında yer hizmeti görevlilerine teslim  ediyordu. Cihazlar özel olarak muhafaza altına alınıp karşılığında bagaj etiketi veriliyordu. Daha sonra toplanan cihazlar uçağın kargo bölümüne konuluyordu. Uçak indiğinde yolculara verilen etiket karşılığında geri veriliyordu. Yolcular uçak içinde THY'nin temin ettiği laptopları ve ücretsiz Wİ-Fİ'yi kullanıyordu.

YOLCU SAYISI NASIL ETKİLENDİ?

Dizüstü bilgisayar yasağına karşı yolcu kaybetmemek için 3 aydır çeşitli formüller üreten THY'nin yolcu kaybı bir kenara bu hatta yolcu sayısını artırdığı belirtiliyor.

Gazete Habertürk'ün haberine göre şirket, 2017 nisan ve mayıs aylarında toplam kapasitesini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artırdı. Nisan ve mayısta taşınan toplam yolcu sayısı da yüzde 6.2 artarken, dış hat yolcu sayısı da yüzde 9.1 artış gösterdi. Haziranda da yolcu sayısı geçen yılın altında kalmadığı varsayılırsa THY, yasaklı dönemde dış hatlarda yolcu sayısını yüzde 10’a varan bir oranda artırdı.

8 ÜLKE 10 HAVALİMANINDA YASAK UYGULANDI

Güvenlik önlemleri kapsamında ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 ülkedeki 10 havalimanında ABD'ye doğrudan sefer yapacak uçuşlar için yolcuların, kabin içerisine cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokma yasağı getirilmişti. Türkiye'nin yanı sıra Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde, Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt (Kuveyt) yasak kapsamına alınmıştı. Yasak ilk olarak 3 gün önce Abu Dabi de, ikinci olarak da Türkiye'de kaldırılmış oldu.

ATATÜRK HAVALİMANI DENETLENDİ

Dün ABD'nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi heyeti (TSA) ve İngiltere heyetleri İstanbul Atatürk Havalimanı'nda incelemelerde bulundu.ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi ile Avrupa Sivil Havacılık Konferansı tarafından tomografi cihazlarının 3 günlük çalışmaları kontrol etti. Olumlu raporun ardında yasak kalkmış oldu. İngiltere' ye yapılan uçuşlarda da uygulanan elektronik cihaz yasağının Perşembe günü kalkması bekleniyor. 
 
THY'NİN ABD'YE GİTTİĞİ 9 ŞEHİR 11 SEFERDE YASAK KALKMIŞ OLDU

Bu sabah New York seferi ile kalkan yasağın ardından Türk Hava Yolları ABD'nin bugün Atlanta, Boston, Chicago, Houston, Los Angels, Miami, San Francisco, Washington, şehirlerine yaptığı seferlerinde de yasak kalkmış oldu.

Yukarı

Business HT×