BIST 100 9.941,16 % 2,31
USD/TRY 32,4455 % -0,28
EUR/TRY 34,7849 % -0,54
Piyasalar
9.941,16
% 2,31
32,4463
% -0,28
34,7777
% -0,56
1,0710
% -0,18
44,70
-0,19
2.342,40
% 0,43
89,52
% 0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancı yatırımlarda "özel fon" imzası

Globalturk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney: Yaptığımız araştırmalar son 10 senede Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 62’sinin arkasında özel sermaye fonları olduğunu gösteriyor

Yabancı yatırımlarda "özel fon" imzası
DÜNYA 30 06 2017, 08:25

Son 10 senede doğrudan yabancı yatırımların yarısından fazlasının özel sermaye fonlarından geldiğine dikkat çekiliyor.

Globalturk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney, “Yaptığımız araştırmalar son 10 senede Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 62’sinin arkasında özel sermaye fonları olduğunu gösteriyor” dedi.

Dünya'ya konuşan Öney, son 1 yılda Türk özel sermaye fonlarına gelen taze paranın 1ise  milyar doları bulduğunu söyledi. Barış Öney, daha önce böyle bir yatırımın 2012 yılında geldiğine işaret ederken bir sonraki büyük dalganın ise 2020’de gelebileceği öngörüsünde bulundu.

Öney, Türkiye Varlık Fonu'nun da aynı bir özel sermaye fonu anlayışı ile hareket edebileceğini ifade ediyor.

"NE KADAR STABİLİTE O KADAR YATIRIM"

Tunçmatik’in 73 megavatlık güneş enerjisi projesi için proje finansmanının finansal danışmanlığını yapan Öney, dünyada ‘sermaye savaşları’ yaşandığına işaret etti. Öney, bu dönemde yatırım ortamını en çok iyileştirecek ülkelerin pozitif ayrışacağını vurguladı. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibariyle yatırımcıların ‘göz ardı’ edemeyeceği bir profil çizdiğine değinen Öney, “Bizim de içinde bulunduğumuz yükselen pazarlarda dünya nüfusunun neredeyse 2/3’ü yaşıyor. Dünya GSYİH’nın ve büyümesinin 3/4’ü bu ülkelerden geliyor. Dolayısıyla hiçbir yatırımcı bu ülkeleri radarından çıkaramaz. Ne kadar stabil bir ülke konumuna yükselirsen o kadar çok yatırım çeker hale geliyorsun” dedi.

"BİR SONRAKİ BÜYÜK DALGA 2020 CİVARI"

Son bir yılda yaşanan şoklara karşın Türk özel sermaye fonlarına 1 milyar taze para geldiğini ve bu akışın çok önemli olduğuna vurgu yapan Öney, “Türkiye’ye gelen rakam Orta ve Doğu Avrupa ile Ortadoğu’da fonlara akan rakamlardan daha fazla. Türkiye son 5 senenin en iyi yatırımını çekti. Son dönemde bazıları halka arzlarla olmak üzere özel sermaye fonlarının ‘çıkış’ları ise yeni girişleri tetikleyebilir. Bir sonraki büyük dalga muhtemelen 2020 civarı olur. Özel sermaye fonu yatırımcısı, sahadaki yatırımcıdır ve borsa yatırımcısından farklıdır. Şirketlere odaklanarak 5-7 yıllığına yatırım yapar. Makro değil, mikro bakış açısına sahiptir. Ülke stabil, şirket büyüme vaat ediyorsa bölgedeki sorunlar yatırım iştahını kaçırmaz” diye konuştu.

NEDEN TÜRKİYE?

Öney, Türkiye’de de bölgesinde güç haline gelen ve bu yolda ilerleyen pek çok şirket olduğunu ifade ederek, “Türkiye, Batı Avrupa’dan Çin’e kadar olan sahada en büyük üretim üssü. Üstelik Türkiye’de üretim yelpazesi çok geniş. Hatta bu konuda Hindistan’dan daha iyi noktadayız” yorumunu yaptı. Barış Öney, tam bu noktada bir uyarıda da bulundu. Öney, dünyanın çok çalkantılı olduğunu ve ABD’de Trump ile ilgili gelişmelerin belirsizlik yarattığına değinerek şunları anlattı: “1990’larda bir yatırımcı toplantısına gittiğimizde 1 saatlik süre de 55 dakika Türkiye ekonomisini anlatıyorsak bunun sadece 5 dakikasında şirketi anlatırdık.

AB süreci ve reformlarla 2004’ten sonra bu değişmişti. Türkiye’yi bırakıp şirketleri anlatır olduk. Şimdi yeniden Türkiye’yi anlatıyoruz. Dünya çalkantılı, Trump ile ilgili gelişmeler ne olur bilinmez. 10 sene sonra Türkiye’nin muazzam global şirketleri olacak. Avrupa’da köklü, yeni kuşakların devam ettirmek istemediği, yüzyıllık markalara sahip şirketler var. Türk şirketleri için bundan sonraki adım satın almalarla büyümek ve Globalturk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney, “Yaptığımız araştırmalar son 10 senede Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 62’sinin arkasında özel sermaye fonları olduğunu gösteriyor” dedi.

VARLIK FONU İÇİN ÖNERİ

Fon şirketlerinin, Türk aile ofislerinden de yatırım almaya başladığını belirten Barış Öney, bu şirketlerin toplam portföyleri içinde Türk Aile Ofislerinin yüzde 5’i ile 10’u arasında bir payı olduğunu, aynı şekilde Türk Varlık Fonu’nun da bir özel sermaye fonu gibi hareket edebileceğini söyledi.

Öney, “Türkiye Varlık Fonu’nun yurtdışında Türkiye’ye değer katacak yatırım yapması çok önemli bir hamle olur. Dünyada da büyük varlık fonları bu anlayışla hareket eder. Sanayi 4.0 diyorsak, teknoloji yatırımları yapmak istiyorsak bir miktar da Silikon Vadisi’nde rüştünü ispat eden bazı şirketlere yatırım yapılabilir. TVF’de aynı bir özel sermaye fonu anlayışı ile hareket edebilir” dedi. bu büyüme hikayesini onları yatırımlarında destekleyecek fonlara sunmak olabilir.”

 

Yukarı

Business HT×