BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5622 % 0,08
EUR/TRY 34,9513 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5622
% 0,08
34,9513
% -0,06
1,0725
% -0,05
44,89
0,00
2.336,38
% 0,17
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarım Kredi yurt dışından borçlanacak

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, kurumun ucuz kredi için yurt dışından borçlanacağını açıkladı

Tarım Kredi yurt dışından borçlanacak
BLOOMBERG 28 06 2017, 16:18

Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye daha ucuz kredi vermek ve 2017 yılı için planladığı 600 milyon TL’lik yatırımı gerçekleştirebilmek için yurt dışından borçlanmaya hazırlanıyor.

Genel Müdür Ayhan Karayama, düzenlemeyi Bloomberg’e anlattı.

Karayama, "Kuruluş kanunumuz gereğince yalnızca yurt içi yetkili finans kuruluşlarından borçlanma yetkimiz var. TMO gibi aynı alandaki diğer bazı kurumlara baktığımızda onlar, yurt dışından borçlanabiliyorlar. Tarım Kredi’nin böyle bir yetkisinin olmaması dikkatimizi çekmişti. Bu yönde bir düzenleme ihtiyacını Sayın Bakanımızla da paylaştık ve ilgili teklifimizi sunduk" dedi. 

2016 yıl sonu itibariyle çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerin bakiyesinin 7,5 milyar TL olduğunu, bu kredilerin 3,5 milyar TL’sini kendi öz kaynaklarıyla, geriye kalan 4 milyar TL’sini ise Ziraat Bankası aracılığıyla finanse ettiklerini belirten Karayama, "Bankalardan toplam borçlanma limitimiz 5 milyar TL civarında. Yurt dışından finansman temin etme imkanı açıldıktan sonra uygun ortamı ve fiyatlamayı yakaladığımız dönemlerde daha düşük maliyetle ortaklarımızı, dolayısıyla çiftçilerimizi finanse edebileceğimizi öngörüyoruz" diye konuştu. 

"KOOPERATİF TEMELLİ BANKALARIN FİNANSMAN MODELLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Hem Ortadoğu menşeili hem de Avrupa menşeili finansman için incelemeler yaptıklarını anlatan Karayama, bunun yanında Raiffeisen ve Rabobank gibi kooperatif temelli bankaların finansman modelleri üzerinde çalıştıklarını, teknik ayrıntıların düzenleme yasalaştıktan sonra netleşeceğini söyledi. 

Borçlanmanın ağırlıklı olarak dolar ve euro üzerinden gerçekleşeceğini, vadesiyle ilgili değerlendirmelerin ise yasa çıktıktan sonra yapılacağını belirten Karayama, döviz riskini makul bir seviyede tutmak adına bankalar ve aracı kuruluşlar vasıtasıyla türev piyasalarını da yoğun bir biçimde kullanacaklarını belirtti. 

Karayama şu ifadeleri kullandı:

Aracı kuruluşlarla görüşmeler için de Meclis’in ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kararını bekleyeceğiz.

Ayrıca bireysel emeklilik devlet katkı fonu, işsizlik fonu gibi fonların bir kısmının kullanımına talibiz. Bunlardan da gerekli görülmesi durumunda yararlanmanın önünü açacak bir düzenlemeyi de teklife ekledik.

Tarım Kredi’nin son dönemdeki stratejisi karlılığa değil, maliyetleri düşürmeye yöneliktir. Bu stratejimizin en önemli parçası da kanun teklifi ile çiftçilerimizin kredi maliyetlerini makul bir seviyeye çekmek. 

2017 yılında iki sigorta şirketini satın aldık. Bereket Sigorta A.Ş. ve Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş. ismiyle faaliyete başlattık. Çok sayıda yatırımımız sırada bekliyor. Bunların toplamı yaklaşık 600 milyon TL civarında. Dolayısıyla bu yatırımlar konusunda da finansman ihtiyacından bahsetmek mümkün. Yeni düzenleme bu noktada da etkili olacaktır. Kısaca borçlanma imkanlarının artması hem yatırımlarımızın artması hem de çiftçi açısından maliyetlerin düşmesi noktasında önemli rol oynayacak.

Yukarı

Business HT×