BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"GYO'lar borsada hakettiği değerin altında işlem görüyor"

GYODER basın toplantısında konuşan Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, "Yüksek iskontolarla borsada var olmaya çalışıyoruz" dedi

Sinpaş Genel Müdürü: GYO'lar borsada hakettiği değerin altında işlem görüyor
BUSINESSHT 20 06 2017, 16:06

Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER'in (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) İstanbul Swissotel'de gerçekleşen basın toplantısında sektörün kurumsallaşması, finansmanı ve şeffaflaşması gibi konular ele alındı.

Eski GYODER Genel Müdürü ve şimdiki Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının borsada hakettiği değerin altında işlem gördüğünü söyledi.

"Yüksek  iskontolarla borsada var olmaya çalışıyoruz" diyen Gacemer, "İskonto oranlarını minimize etme çalışmalarına devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Gacemer, borsa yatırım fonu ya da  gayrimenkul yatırım fonu gibi seçeneklerle yeni açılım yapılıp yapılmayacağını değerlendirdiklerini aktardı.

İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Toplantıda söz alan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de imar yönetmeliğin kanununun revize edilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Yeni imar yönetmeliğinde ortaya çıkacak değişikliklerin sektör beklentileri doğrultusunda olacağının altını çizen Yetgin şöyle konuştu:

"30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak, vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran'da dolacağını, süre dolunca mağduriyetler yaşanacağını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye ilettik. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmasının bir anlam ifade etmediğini, mutlaka kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde düzenleme yapılmasının gerekliliğini anlattık."

Yetgin ayrıca, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için teşvik mevzuatı önerdiklerini, vergi ve diğer teşvikler konusunda öneriler sunacaklarını aktardı. Yetgin, "Finans merkezi projesi çerçevesinde gayrimenkul sertifikası üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

DAR GELİRLİYE BEŞTE BİR FİYATINA KONUT

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürsel Öngören da, Kalkınma Bakanlığı'nın, devletin portföyünde yer alacak konutları dar gelirlilere dörtte bir ya da beşte bir daha düşük fiyatla kiralayacağı bir proje üzerinde çalıştığını duyurdu.

Öngören, "Devlet bir konut portföyü oluşturacak. Şu anda dar gelirlilere yönelik konut yapıp satıyor. Bu proje ile konut üretip kiralayacak" dedi.

Londra'daki konutların yüzde 17'sinin sivil toplum kuruluşları üzerinden dar gelirlilere tahsis edildiği örneğini veren Öngören, projenin TOKİ üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği sorusu üzerine, "TOKİ olabilir, İller Bankası olabilir veya yeni bir kuruluş olabilir" diye konuştu.

Diğer yandan, TOKİ modelinde toplu konutların genellikle merkezin dışında kaldığını dikkat çeken Öngören, "Gettolaşmayı önlemek için, lüks sitelerde de belli sayıda katların bu projeye ayrılması düşünülüyor. Konut üreticilerinin projelerinin içindeki konutların da dar gelirlilere kiralanması olabilir... Üzerinde çalışılıyor. Kalkınma Bakanlığı ve firmalarla çalışılıyor, danışman da alındı" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×