BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsa rekor kırarken sürpriz endeksi neden dibe vurdu?

ABD hisse senedi piyasası rekor üstüne rekor kırıyor ancak Citi'nin ABD Ekonomik Sürpriz Endeksi 6 yılın en düşük seviyesinde

Borsa rekor kırarken sürpriz endeksi neden dibe vurdu?
BUSINESSHT 19 06 2017, 10:51

Hisse senedi piyasalarında ralli rekor üstüne rekor kırarak devam ediyor. Makro ekonomik veriler ise son yıllarda hiç olmadığı kadar beklentilerden uzak ve nedeni büyük ölçüde ABD Başkanı Donald Trump.

ABD'de S&P500 hisse senedi endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken Citi'nin ABD Ekonomik Sürpriz Endeksi ise 2011'den bu yana görülen en düşük seviyede.

Bu durum hisse senedi yatırımcıları gibi ekonomistlerin de beklentilerinin iyimser olduğunu ortaya koyuyor. Bu iyimserlik tarihi zirvelerdeki hisse senetlerine alım getirirken, ekonomistlerin de makro verilere dair beklentilerini yüksek tutmasını sağlıyor. İşin aslı ise beklenenden kötü çıkınca Citi'nin hazırladığı sürpriz endeksi geriliyor.

Yatırımcılar, buna rağmen hisse almaya devam ederken iki endeks arasındaki makas hiç olmadığı kadar açılıyor.

 

İMZA: DONALD TRUMP

Hangi endeksin yön değiştireceği bilinmemekle birlikte veri setindeki tarihsel korelasyon ayrışmanın çok uzun sürmeyeceği tezini destekliyor. Ekonomistler ise büyük sapmanın daha çok Trump'a dair beklentilerden kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Mart ayı sonunda Citi sürpriz endeksi hızla düşmeye başladığında Bespoke Investments'ın paylaştığı bir raporda "Sürpriz endeksinde istihdam, enerji fiyatları gibi faktörler de etkili olsa da en büyük faktörlerden biri kesinlikle Trump." deniliyor.

Rapora göre ekonomistler Trump etkisine dair iyimserliklerini tahminlerine yansıtıyor ve gerçek veriler bunun tersini gösterdikçe endeks düşüyor, düşüşün ne zaman duracağı ise belirsiz.

Ekonomistlerin yanılgı nedeni önce 8 Kasım'da Trump'ın başkan seçilmesinden önce hiç ihtimal verilmeyen yukarı yönlü sürprizlerin gerisinde kalmaları, daha sonra verilerdeki güçlenme hız kesip tersine dönerken de beklentilerini yeniden ayarlamakta gecikmeleri olarak görülüyor.

Bu da davranışsal finansta bir yatırımcının düşüşün sonunda sattığı hisseleri yükselişin zirvesinde yeniden aldığı klasik yanılgıya benziyor.

CITI SÜRPRİZ ENDEKSİ NEDİR?

Citi'nin sürpriz endeksi tarım dışı istihdam gibi verilere daha çok ağırlık vererek tüm verilere eşit ağırlık veren diğer endekslerden ayrışıyor.

Sürpriz endeksi Citi'nin FX birimi tarafından foreks piyasasında işlem stratejileri geliştirme amacıyla geliştirilen kantitatif bir gösterge. Hisse senedi ve tahviller için kullanılmayan göstergedeki artış/azalışlara bağlı olarak dolar/yen/euro alım-satım stratejileri oluşturuluyor.

Yukarı

Business HT×