BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5611 % 0,07
EUR/TRY 34,9750 % 0,01
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5611
% 0,07
34,9750
% 0,01
1,0733
% 0,03
44,89
0,00
2.340,16
% 0,33
89,51
% 0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bitcoin nedir?

Bitcoin ve kripto para birimleri hakkında bilmeniz gereken güncel gelişmeler

Bitcoin nedir?
BUSINESSHT 18 06 2017, 12:54

Bitcoin, günümüzde en değerli kripto para birimidir.

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adlı kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından açık kaynak kodlu olarak yazılmıştır. Bitcoin'in açık kaynak kodlu olarak yazılması da bir bakıma diğer kripto para birimlerinin doğmasına zemin hazırlamıştır.

Bitcoin ademi merkezileşmesini 2009'da yaşadı. O günden itibaren Bitcoin üretimi, yönetimi ve dağıtımı kullanıcıların eline geçti. Bitcoin üretilebilir, satılabilir veya diğer para birimleriyle takasta kullanılabilir.

BITCOIN MADENCİLİĞİ NEDİR?

Bitcoin üretimine "Bitcoin madenciliği" denir. Bitcoin üretimini kontrol altında tutmak için yaratıcıları Satoshi Nakamoto karışık bir güvenlik algoritması geliştirdi. Bu karışık algoritmayı çözebilmek de Bitcoin ile ödüllendiriliyor. İlk bakışta çok basit gibi görünse de Bitcoin üretmek çok güçlü işlemci ve ekran kartına sahip olmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse 2016 verilerine göre ortalama bir bilgisayar ile bir Bitcoin üretmek yaklaşık 1367 yıl sürmektedir (ki Bitcoinler birer tane değil 25li bloklar halinde üretilebilmektedir) . Bu yüzden Bitcoin üretmek için iki yola başvuruluyor: Çok sayıda ekipman toplayarak Bitcon maden tesisi kurmak veya Bitcoin havuzuna katılmak.

Profesyonel madenciler Bitcoin üretmek için Bitcoin tesislerine yatırım yapıyorlar. Çok sayıda güçlü işlemci ve ekran kartı satın alarak onları sadece Bitcoin üretebilmeleri için 7/24 çalıştırıyorlar. Bu denli yatırıma giremeyenler ise daha küçük bütçeli bilgisayar veya bilgisayarları ile başka insanların oluşturduğu havuzlara katılıyorlar ve katılım oranlarında pay alabilme hakkına sahip olarak Bitcoin üretebilmek için ortaklaşa çalışıyorlar.

BITCOINLER NEREDE SAKLANIR?

Bitcoinler "cüzdan"larda saklanıyor fakat fiziksel bir formu olmadığı için bahsi geçen cüzdanlar da aynı bankalar gibi işlev gören, blok zinciri adı verilen aracı internet siteleri tarafından muhafaza ediliyor. Aracı internet sitelerinde hesap açtıktan sonra Bitcoinlerinizi aktarabilir, diğer dövizlerle takas edebilir veya alışverişte kullanabilirsiniz. Fakat bu sistemdeki sorun da bu aracı kurumların bankalar kadar güvenlikli korunmaması ve siber tehditlere karşı açık olması. Zamanının en bilinen aracı kurumlardan Japonya merkezli Mt. Gox, 2014'te kullanıcılarının cüzdanlarından 744,408 Bitcoin çalındığını duyurdu. Çalınan Bitcoinlerin o zamanki değeri 460 milyon dolar, bu günkü değeri ise 6,5 milyar dolar.

BITCOIN NERELERDE KULLANILIR?

Bitcoin kabul eden her türlü dijital ortamda Bitcoin kullanılarak alışveriş yapılabilir. Henüz resmi bir para birimi olmaması ve dünya ülkelerinin çoğu tarafından kabul edilmemesi nedeniyle Bitcoin'i tanımayan ülkelerin resmi makamlarında Bitcoin kullanılamamaktadır. Ancak Bitcoin'i tanıyan ülke sayısı ve alışverişte kabul eden firma sayısı her geçen gün artıyor.

DÜNYADA BITCOIN KULLANIMI

Dünyada Bitcoin'i henüz resmi bir para birimi olarak tanıyan ülke yok fakat Türkiye ,Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımına izin veriliyor. Yakın zamanda Japonya da Bitcoin'i online ödeme birimi olarak tanıdı. Öte yandan Bitcoin hala Vietnam, İzlanda, Bolivya, Ekvador, Kırgızistan ve Bangladeş'te yasak.

Dünyada Bitcoin'i alışverişte kabul eden şirketlerden bazıları: Paypal, Microsoft, Dell, Sacramento Kings.

TÜRKİYE'DE BITCOIN KULLANIMI

Türkiye'de her ne kadar Bitcoin kullanımı yasak olmasa da Bitcoin kabul eden şirketler oldukça kısıtlı. Türkiye'de Bitcoin'i ilk kabul eden şirket, aynı zamanda 3 boyutlu yazıcıları da Türkiye'ye ilk olarak getiren 3Dörtgen oldu. Hatta 3Dörtgen çalışanı Alp Işık maaşını Bitcoin ile alıyor. Türkiye'de çevrimiçi Bitcoin saklayıp takas edilebilecek iki blok zinciri var: BTCTurk ve Koinim.

Bitcoin kullanan diğer Türk işletmeleri:

           

BANKALARIN BITCOIN ENTEGRASYONU

BNY Mellon, Deutsche Bank, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Santander,Credit Suisse ve UBS gibi dünyanın önde gelen bankalar ve kuruluşlar, bu teknoloji için yüksek yatırımlar ve araştırma laboratuarları kuruyor. IBM’in raporuna göre Blok zinciri 2017’nin sonunda bankların yüzde 15’ inde kullanılacağı öngörülüyor. Bazı bankalar ise sistemin kullanımın zor olduğunu iddia ediyor ancak genel görüşe bakarsak sistem bankacılık sektörünün geleceği olabilir.

Güney Kore Merkez Bankası yayınladıkları açıklamayla "Fiat para birimlerine baraj getirilerek dijital para birimlerine yer açılması sağlanabilir. Merkez Bankası merkezli paralar ile dijital paralar birlikte var olabilirler." dedi.

Japonya Merkez Bankası: "Blok zinciri denemeleri şu an için deneysel fakat ciddi şekilde düşünüyoruz."

Rusya Merkez Bankası da Ethereum gibi yüksek güvenlikli, kişisel bilgi içermeyen dijital paraları denediklerini açıkladı.

BITCOIN'IN ARTILARI

  • Dünyanın her yerine istediğiniz zaman para gönderebilirsiniz.
  • Merkezi otoritesi yok.
  • Kişisel bilgilerinizi aktarıma eklemeden gizlilik içinde gerçekleştirebilirsiniz*
  • Bitcoin şifreli sistemi sayesinde güvenle saklanabilir. Kaybolma riskine karşı yedekleyebilirsiniz
  • Bitcoin aktarım harcı çok düşük.
  • Dolandırıcılık riskinin çok daha az olması.

BITCOIN'IN EKSİLERİ

  • Takip edilmesi çok zor olduğu için yasadışı işlerde sıkça kullanılması
  • Bitcoin, altından 7.5 kat daha fazla işlem görüyor. Akışındaki bu denli fazlalık yatırımcıları Bitcoin'den uzaklaştırıyor.
  • Resmi olarak kabul edilmediği için çoğu alışverişte kullanılamıyor.
  • Ademi merkeziyet yapısı olduğu için transferlerin tamamlanması dakikalar, bazen saatler sürebiliyor

BITCOIN VS ETHEREUM

Ethereum, Bitcoin'in alternatiflerinden sadece birisi ama Ethereum'un en büyük farkı diğer para birimleri arasından sıyrılıp şu sıralar işlem hacminde Bitcoin'le yarışıyor olması.

Ethereum 20 Temmuz 2014- 2 Eylül 2014 tarihleri arasında projelerini geliştirmek için kitle fonlamasına gittiler. Toplam değeri o zaman için 18.4 milyon dolar olan Bitcoin toplayarak tüm zamanların en başarılı 6. kitle fonlamasını yaşadılar. Salı günü yaşanan 150 milyon dolarlık ICO (initial coin offering) şu ana kadar yaşanan en büyük ICO oldu ve ether bazlıydı.

FBI'n en büyük Bitcoin yatırımcılarından olması Teknoloji Lobisi'nin Bitcoin'e yönelik nasıl bir düzenleme talep edeceği fiyatları etkileyecektir.

25 Şubat 2017'den 15 Haziran 2017'ye kadar Ethereum'un hızlı yükselişi karşısında tutunamayan Bitcoin'in pazar payı yüzde 87'den yüzde 39'a düştü. Aşağıdaki grafikte de belirtilen tarihler arasındaki pazar paylarını görebilirsiniz.

 

ETHEREUM'UN 2016 BAŞINDAN BU YANA YÜKSELİŞİ

BITCOIN'IN SON GÜNLERDEKİ SERT DÜŞÜŞÜ 

 

*Bitcoin ve Ether teknoloji hisselerindeki sert düşüş sonrası yüzde 20 değer kaybetti.

Yukarı

Business HT×