BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CANLI BLOG: İngiltere seçimini yaptı

İngiltere Başbakanı May'in partisi çoğunluğunu kaybetti

CANLI BLOG: İngiltere seçimini yaptı
BLOOMBERG, THE GUARDIAN, BBC 09 06 2017, 00:14

İngiltere’yi erken seçime götüren Başbakan Theresa May’in partisi Muhafazakar Parti erken seçimde parlamento çoğunluğunu kaybetti. Mevcut parlamentoda 330 milletvekiliyle tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti’nin sandalye sayısı 318 oldu. Milletvekili sayısını 31 artıran İşçi Partisi ise 261 sandalyeye ulaştı. 650 seçim bölgesinden sadece bir bölgenin sonuçları açıklanmadı. 

Sandalye sayısını artıran İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn kampanyasının İngiltere’de ‘politikayı değiştirdiğini’ belirtti.

İkinci bağımsızlık referandumuna hazırlanan İskoç Ulusal Parti ise erken seçimlerde kan kaybetti ve referandum talebi zayıfladı. Bir önceki seçimlerde 56 koltuk kazanan parti bu seçimlerde 35 koltuk kazandı.

Seçim önemli sürprizlere de sahne oldu. 100 yıldan fazla Muhafazakar Parti’nin kazandığı Canterbury bölgesinde ipi İşçi Partisi adayı göğüsledi. İngiltere siyasetinin önemli figürlerinden Liberal Demokrat Partisi eski lideri Nick Clegg ve İskoçya Ulusal Parti eski lideri Alex Salmond seçimi kaybederek parlamento koltuklarından oldu.

Sterlin/dolar kuru seçim sonuçlarının ardından sert düştü, ilk çıkış anketlerinin ardından kurdaki düşüş yüzde 2’i gördü. 

14:52 May: Ülkeyi Brexit'e götürecek hükümeti kuracağım

İngiltere Başbakanı Theresa  May Buckingham Sarayı’nda Kraliçe II. Elizabeth ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Bir hükümet kuracağım. Bu hükümet ülkeye Brexit görüşmelerinde rehberlik edecek” dedi.

Parlamentoda çoğunluğu kaybeden May Kuzey İrlandalı Demokratik Birlikçi Parti ile ittifak halinde birlikte çalışacaklarını belirtti

13:15 May istifa etmiyor

İngiltere'de seçim sonuçlarının ardından Theresa May'in istifa edip etmeyeceği tartışılırken, May'in sözcüsünden açıklama geldi.

Sözcü, May'in yerel saatle 12.30'da Buckingham Sarayı'nı ziyaret ederek, hükümeti kurmak için izin isteyeceğini duyurdu. Bu May'in istifa etmeden yeni hükümeti kurmak için kolları sıvayacağı anlamına geliyor.

Sky News ise Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'nin hükümet kurmak için Muhafazakar Parti'yi destekleyeceğini belirtti.

Öte yandan Avrupa Birliği k  arşıtı UKIP'ın lideri Paul Nuttall, seçim sonuçlarının ardından partide yeni bir dönem başlaması gerektiğini söyleyerek istifa etti. 

11:51 AB Konseyi Başkanı Tusk'tan Brexit yorumu

İngiltere seçim sonuçlarını Brüksel'de değerlendiren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Brexit müzakerelerinin ne zaman başlayacağını bilmiyorum" dedi. 

11:36 Moody's'den açıklama 

Moody's, İngiltere'de yeni hükümet kurulması sürecini izlediklerini belirtti.  

10:42 Corbyn'den Brexit açıklaması

İngiltere'de seçimlerin asıl kazananı İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Brexit görüşmelerinin gecikme olmaksızın devam etmek zorunda olacağını, Birleşik Krallık adına Brexit görüşmelerini devam etme görevini üstlenmeye hazır olduklarını açıkladı. May'in istifa etmesi gerektiğini tekrar dillendiren Corbyn, "Kimin kazandığı çok açık, göreve hazırız" diye konuştu. 

Corbyn, "Avrupa ile ticaret anlaşması Brexit müzakerelerinin en önemli konusu. Brexit müzakerelerinin ertelenmesi konusunda karar İngiltere'nin elinde değil. Brexit müzakereleri Madde 50'de öngörüldüğü gibi devam etmeli" ifadelerini kullandı.  

10:35  Aberdeen sterlin pozisyonunu koruyacak

Aberdeen Asset Management Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey yazılı notunda sterlindeki "çok küçük uzun" pozisyonunu tutmayı planladığını söyledi.

Londra’daki fonda yaklaşık 5 milyar doları yöneten Athey, "Orta vadede, büyüme görünümü konusunda hâlâ eminim" dedi

“Bu erken aşamada seçim sonucunun ne anlama geldiğini analiz etmek zor, ancak Muhafazakârlar’ın artık hem ‘yumuşak’ hem de ‘sert’ Brexit senaryosunda daha zayıf bir müzakere pozisyonu var” diyen Athey,  İskoç Ulusal Partisi’nin koltuk kaybı, İskoç referandumu olasılığının düştüğünü bunun da sterlin için olumlu olduğunu belirtti. 

10:25 Schulz'dan Corbyn'e telefon

Almanya seçimlerinde Merkel'in en güçlü rakibi Alman Sosyal Demokratların lideri Martin Schulz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i telefonla aradığını ve yakın zamanda bir araya gelmek için bir buluşma organize ettiklerini belirtti. 

09:40 May'in istifa etmek istemediği belirtiliyor

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, hakkında istifa sesleri yükselen Başbakan Theresa May'in istifa etmeyi düşünmediğini, seçimlerde en çok sandalyeyi alan parti olarak hükümet kurma çalışmaları yürüteceğini iddia etti. 

08:55 AB'den seçim sonuçlarına Brexit yorumu

Avrupa Birliği'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Pierre Moskovici, İngiltere seçimin sonuçlarına dair bir değerlendirmede bulunarak, "Sonuçlar Brexit görüşmelerinin ruhunu kuşkusuz etkileyecek." dedi.

Avrupa Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Guenther Oettinger ise İngiltere'de hiçbir partinin parlamentodaki sandalyelerin yarısından fazlasını alamadığını gösteren seçim sonuçlarının ardından, Londra'nın AB'den ayrılma müzakerelerin planlanan tarihte başlayacağından emin olamadığını belirtti.

Deutschlandfunk radyosuna açıklama yapan Oettinger, İngiltere'nin Brexit müzakerelerinde taraf olarak zayıf kalmasının, kötü bir sonuca yol açabileceğini söyledi.

Brexit'in önde gelen savunucularından biri olan eski UKIP Lideri Nigel Farage de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Brexit tartışmalarına katıldı. İngiltere'de seçim sonuçları sonrasında Brexit'in geri döndürüleceğine ilişkin sesler yükselirken Farage, Twitter hesabından yaptığı açıklamada 50. madde ile ilgili sürecin başladığına, May'in tüm bunları riske soktuğuna ve Brexit Bakanı David Davis'in bile Brexit ile ilgili ödün verdiğine dikkat çekti. 

08:22 Muhafazakarlar 11 sandalye kayıpta

Son durumda Muhafazakar Parti 11 sandalye kayıpta görülüyor.

  

08:15 Citi: May'in istifası bekleniyor

Yatırım Bankası Citi tarafından paylaşılan bir görüşte erken seçim çağrısıyla partisine sandalye kaybettiren Theresa May'in istifasının beklendiği belirtildi.

May'in Türkiye saatiyle 12:00'da konuşması bekleniyor.

07:55 Muhafazakarların hayal kırıklığı devam ediyor

Son rakamlarda May'in partisi, Muhafazakar Parti 303 sandalyede. İşçi Partisi 256 ve İskoçya Ulusal 34

07:22 Seçim sonuçlarında son durum 

Şu an itibariyle seçime katılım oranı yüzde 68,6 gözüküyor.

Muhafazakarlar 290 ve İşçi Partisi 250 sandalyede; bu da May'in partisinin 13 sandalye kaybederken muhalefetin 29 sandalye kazanması anlamına geliyor. 

İskoçya Ulusal Partisi de 20 sandalye kaybetti.

 

07:00 Muhafazakarlarda hayal kırıklığı

Bu saat itibariyle Muhafazakarların sandalye sayısı 288, İşçi Partisi'nin 245 oldu. 

06:45 540 bölgede sonuçlar belli oldu

Buna göre muhafazakarlar 248, İşçi Partisi 228 sandalye kazandı. Muhafazakar Parti şimdiye kadar sayılan oyların yüzde 41,5'ini alırken, İşçi Partisi'nin oy oranı yüzde 40,5 oldu. Muhafazakarlar 13 bölgeyi kaybederken İşçi Partisi daha önce kazanamadığı 31 bölgede zafere ulaştı.

03:45 İlk sonuçlar

İlk sonuçlara göre İngiltere'de iki büyük parti başabaş görünüyor. Buna göre Muhafazakarların 193, İşçi Partisi'nin 183 sandalyesi var.

01:35 İlk sonuçlar gelmeye başladı

İlk sonuçlar Newcastle Tyne Central bölgesinden geldi. Oyların yüzde 64'ünü alan İşçi Partisi ilk koltuğu almış oldu.

00:55 İngiltere'de gazetelerin ilk manşetleri

İngiltere'de çıkış anketi sonuçları üzerinden seçim sonuçlarını veren İngiliz gazeteleri manşetlerinde Muhafazakar Parti Başkanı ve Başbakan Theresa May'in erken seçim çağrısını 'kumar' olarak nitelendirerek, bu kumarda muhafazakarların kaybettiğine dikkat çekti. 

 

00:10 Çıkış anketi sonuçlarında sürpriz sinyal

Bloomberg'de yayınlanan çıkış anketi sonuçlarına göre Muhafazakarlar çoğunluğu elde edemiyor. Ankete göre Muhafazakarlar 650 koltuğun 314'ünü alacak. İşçi Partisi ise 266 temsilci ile parlamentoda bulunacak.

Çıkış anketinin yayınlanmasıyla sterlin/dolarda yüzde 1,3'lük gerileme görüldü.

 

Yukarı

Business HT×