BIST 100 9.007,12 % 2,28
USD/TRY 32,3296 % 0,12
EUR/TRY 35,0704 % 0,00
Piyasalar
9.009,16
% 2,30
32,3296
% 0,12
35,0704
% 0,00
1,0788
% -0,37
47,62
-0,31
2.209,64
% 0,68
87,24
% 1,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yarım günde ralli yapan hissenin hikayesi

DowAksa'nın rüzgar tribünü anlaşması haberi Aksa hisselerini uçurdu

Yarım günde ralli yapan hissenin hikayesi
BUSINESSHT 08 06 2017, 13:09

Aksa Akrilik, günün ilk yarısında yüzde 6,40 yükselerek 12,30 TL'den müzayede arasına girdi.

12,47 TL'yi test eden Aksa bu artışla BIST tüm hisseler arasında en çok yükselen ikinci hisse oldu. Hızlı yükselişin ardında ise yatırım hikayesi bulunuyor.

Akkök Holding şirketlerinden DowAksa, dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile 4 yıllığına 300 milyon dolarlık anlaşma yaptığını açıkladı. Yüzde 39,59'u Akkök Holding'e ait olan Aksa Akrilik, DowAksa’nın yüzde 50’sine sahip.

KAPASİTE ARTIRIMINA HAZIRLANIYOR

AA'ya konuşan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, fabrikanın yıllık kapasitesinin şu anda 3 bin 500 ton olduğunu belirterek, bu anlaşmanın ardından bir misli daha kapasite artırma yatırımı gerçekleştirmek üzere devlete teşvik için başvurduklarını açıkladı. Ahmet Dördüncü, kapasite artırımı olduğunda söz konusu anlaşma miktarının katlanabileceğine dikkat çekti.

DAHA VERİMLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ

DowAksa’nın dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariki için 4 yıllık bir kontrata imza attığını anlatan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz. DowAksa’nın kuruluşunda açıkladığımız 1 milyar dolarlık yatırıma ulaşma hedefimiz konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu siparişi almamızın en önemli nedeni ise, türbinler için daha dayanıklı ve hafif karbon elyaf malzeme üretecek teknolojiye sahip olmamız. Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif kanatlar yapmak mümkün olacak. İleri teknoloji ile üretilen bu kanatlar ile rüzgâr türbininin daha verimli çalışmasını sağlayacak." ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞER ORANI YÜZDE 300'DE

Dördüncü, Türkiye’de üretilecek dayanıklılığı yüksek, hafif parçaların Vestas’ın Türkiye ve Avrupa’daki müşterilerinin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Hindistan’daki müşterilerinin tesislerine de gönderileceğini belirterek, Vestas’ın Türkiye’nin bu bölgelere olan lojistik avantajından faydalanacağını sözlerine ekledi.  

Ahmet Dördüncü, “DowAksa’nın şu an Türkiye’de bu alanda rakibi bulunmuyor. Enerjiden, altyapı güçlendirmeye, savunma sanayine kadar birçok sektöre hizmet veriyoruz. Bu inovatif ürünün katma değer oranı yüzde 300’e ulaşmış durumda. Örneğin kilosu 1,5 dolar oran malzemeyi (akrilonitril) işleyerek kilosu 30 dolar olan bir ürün ortaya çıkarabiliyoruz. Bu fiyat ürettiğimiz sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. Ürettiğimiz katma değerli ürünlerle Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatma konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Vestas’ın Türkiye'deki ilave rüzgar enerjisi projelerinin yanı sıra bölgedeki diğer fırsatları da değerlendirdiğini anlatan Dördüncü, “DowAksa, bu talebi karşılamak için yapacağı yatırım konusunda teşvik başvurusunda bulundu. Yatırımın proje bazlı teşvik sistemi kapsamına alınmasını talep ettik” açıklamasını yaptı. 

GELECEĞİN OTOMOBİLLERİNDE KULLANILACAK

Karbon elyaf için geliştirilen teknolojinin gelecekte pek çok alanda kullanılacağını da vurgulayan Dördüncü, “Geleceğin otomobillerinde karbon elyaf kullanımında artış olacak. 2020 itibari ile birçok ülkede emisyon düzenlemeleri devreye girecek. Bu nedenle otomotiv üreticiler araçları hafifletmek için karbon elyaf kullanımını artırmak zorunda kalacak. Havacılık teknolojisinde de karbon elyafın önemi daha da artacak. Yalova’da üretilen karbon elyaflar geleceğin hafif ve sağlam otomobillerinde yer alacak” dedi.

RÜZGARDA YERLİ ORANI ARTMIŞ OLACAK

DowAksa’nın yeni teknolojisi ve Vestas ile işbirliği sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli oranının artacağını da dile getiren Dördüncü şunları anlattı: “DowAksa’dan önce rüzgâr türbinlerinin omurgası diyebileceğimiz spar caps’ta kullanılan karbon elyaf kompozit malzemeler diğer ülkelerden ithal ediliyordu. Yerli oranına katkı sağlayacak Bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli üretim oranı artacak.  Hükümetin rüzgar enerjisinde hedeflediği oran yüzde 65.” 

HOLDİNG 1,2 MİLYAR LİRA YATIRIM HEDEFLİYOR

Geçen yıl yaşanan darbe girişimi, dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen Akkök Holding’in 700 milyon lira yatırım yaptığını anlatan Dördüncü, bu yıl bu rakamı 1,2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Bu yatırım tutarının yüzde 65’i kimya alanında, yüzde 17’si gayrimenkul alanında, yüzde 15’i enerji alanında ve kalan yüzde 3 ise diğer alanlara yapılacak.

Türkiye’nin direncini, “Yaşadıklarımızın onda biri başka ülkede yaşansaydı Türkiye’nin gösterdiği direnci gösteremezdi” diye anlatan Dördüncü sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl Ak-kim Avrupa’da bir şirket satın aldı. Yılsonuna kadar bir şirket daha almayı planlıyor. Grup olarak organik ve inorganik büyüme yollarına bakıyoruz. 2023 yılında Akkim’i 1 milyar dolar cirosu olan bir şirket haline getirmek istiyoruz. Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan ve pazar payı yüzde 17’i olan Aksa Akrilik ise geçen yılı 1 milyar 954 bin TL ciro ile kapattı. Aksa Akrilik’in bu yılki planları arasında yılsonuna kadar modakrilik elyaf için ilk aşamada 14 milyon dolar yatırım yapmak bulunuyor. Akrilik konusunda inovatif ürün çalışmaları devam ediyor. Modakrilik elyaf  yüksek derecede güç tutuşurluk, diğer bir deyişle yanmazlık özelliğinin gerekli olduğu ürünlerde kullanılıyor. Yeni ürünümüzle Japonya, Çin ve Tayvan’a rakip olacağız.” 

Yukarı

Business HT×