BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5861 % 0,17
EUR/TRY 34,7680 % 0,24
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5874
% 0,18
34,7644
% 0,23
1,0652
% 0,09
45,44
-0,05
2.388,72
% 0,41
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ak Portföy'den haziran için 4 öneri

Ak Portföy, haziranda riskli varlıkların ağırlığını artırırken, küresel riskleri dengelemek için de bir miktar altına yer verecek

Ak Portföy'den haziran için 4 öneri
BUSINESSHT 07 06 2017, 18:21

BloombergHT'den Burak Karagöz'e konuşan Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersarı, yurtiçi ve küresel piyasa değerlendirmelerinin yanı sıra haziran ayı yatırım tavsiyelerini de aktardı.

Geçen ay reflasyon temasının yavaş yavaş yara almaya başlamasının bu ayda devam ettiğini ve bunun gelişen ülkeler için eşi bulunmaz bir ortam oluşturduğunu söyleyen Ersarı, yıl başında yapılan küresel büyüme tahminlerinin sene içinde aşağı revize edildiği kuralının tersine döndüğünü ifade etti.

Ersarı, "Dünya Bankası, IMF ve bütün yatırım bankaları büyüme tahminlerini yukarı revize etti. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bu yılın küresel büyümesi yüzde 1,2 civarında tahmin ediliyordu. Gelen revizyonlarla yüzde 1,7'ye çekildi" dedi.

DOLARI ZAYIFLATAN 4 ETKEN

ABD'de verilerin iyi gitmesine rağmen sürpriz endekslerin aşağı doğru gitmesinin güçlü dolar temasını yavaşlattığını söyleyen Ersarı, "Beklentiler o kadar üst düzeydeki gelen iyi veriler bile beklentileri tatmin edemiyor" diye konuştu. Ersarı, dolardaki zayıflamanın diğer nedenlerini şöyle sıraladı:

- ABD'de FED'in daha yüksek hedeflediği çekirdek enflasyon son iki yılın en düşük seviyesinde. Böyle baktığımızda zayıf dolar temasının devam etmesi mümkün.

- Trump'ın ısınmacı politikalarını uygulayamayacağına yönelik endişelerin ağırlaşması da zayıf dolar temasını destekliyor.

-  ABD'de verim eğrisinin şekli de değişmeye başladı. Yılbaşında topyekun yukarı giden FED'in artırım beklentileri ve verim eğrisi çok daha yatay bir şekle dönüşmüş durumda.  Burada temel beklenti de FED'in faiz artırımlarında vites küçülteceği yönünde.

Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımının dört yılın zirvesine çıktığını ve Türkiye'nin bundan aldığı payın da genişlediğini aktaran Ersarı, jeopolitik gelişmeleri, petrol fiyatlarını ve Trump'ın Rusya'yla ilişkilerini riskler arasında saydı.

Ersarı, "Gelişmekte olan ülkeler için bir parti ortamı var. Ve salon, sermaye akımlarıyla birlikte giderek kalabalıklaşıyor.  Fakat tabii riskler de var. Partiye devam etmek ve içeride kalmak lazım. ama belki de kapının yanında durmak lazım" diye konuştu.

"KREDİ BÜYÜMESİ, BÜYÜME TAHMİNLERİNİ YUKARI TAŞIYABİLİR"

Yurtiçindeki gelişmeleri de değerlendiren Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı, "Yurtiçinde özellikle kredi büyümesinde çok ciddi olumlu bir hava var. 13 haftalık tüketici kredileri yüzde 20'nin üzerinde büyüdü ki bu son dört yılın zirvesi.  Ticari kredilerde büyüme rekor düzeyde. KGF tarafı 180 milyar liraya ulaştı ki bunun yüzde 60'dan fazlası yeni kredi. Dolayısıyla kredi büyümesi yıl sonu büyüme tahminlerini de yukarı taşıyacak şekilde ivmeli" diye konuştu.

Enflasyonun geçen ay zirveyi gördüğünü hatırlatan Ersarı, "Enflasyonda geçen ay zirveyi gördük. Gıda fiyatları çok ciddi yükseldi. İthalatın artışıyla birlikte döviz fiyatları belirleyici oluyor. Döviz fiyatlarında gerilemeyle birlikte manşet enflasyonun da biraz gerileyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

HAZİRAN AYI YATIRIM ÖNERİLERİ

Ersarı, yurtiçi ve yurtdışındaki bu gelişmeler ışığında Akportföy'ün haziran ayı yatırım stratejisini şöyle sıraladı:

- Haziran ayında riskli varlıkların ağırlığını hem yurtiçi hem global hisse senetlerinde birazcık daha artırıyoruz.

- Portföyün dövize duyarlı kısmını geçtiğimiz aylarda azaltmıştık. Bu duruşumuzu koruyoruz. Özellikle zayıf dolar temasının TL cinsi varlıkları destekleyeceğini düşünüyoruz.

- Yavaş yavaş gerileyen dolar/TL ile verim eğrisinin biraz daha normalleşmeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla uzun vadeli tahvil pozisyonlarımızda bir miktar kısa ve orta vadeye doğru yayıyoruz.

- Küresel riskleri dengelemek için de bir miktar altına yer veriyoruz.

İLK GAYRİMENKUL YATIRIM FONUNDAN İKİNCİ YATIRIMI

Türkiye'nin ilk gayrimenkul yatırım fonunu kuran ve ilk yatırımını Astoria ofis bloklarına yapan Ak Portföy, birkaç gün içerisinde ikinci yatırıma hazırlanıyor. Konuyla ilgili konuşan Ersarı şunları söyledi:

"Bizim stratejimiz başta merkezi iş alanları olmak üzere sağlam kiracılı ve uzun vadeli ofis alanlarına yatırım yapmak. Dolar bazında yüzde 7 civarında bir kira getirisi hedefliyoruz. Bu kira getirisini değer artışlarıyla birleştirdiğimizde orta ve uzun vadede yatırımcıya mevduatının üzerinde bir getiri verebileceğimizi düşünüyoruz. Aslında bu anlamda da çok iyi bir zamandayız. Çünkü yılda iki kere giriş veriyoruz. Haziran ayı sonunda da yatırımcılar için gene bir giriş imkanı var. "

Yukarı

Business HT×