BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5235 % 0,01
EUR/TRY 34,8386 % 0,57
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5235
% 0,01
34,8386
% 0,57
1,0701
% 0,45
45,35
-0,09
2.322,82
% -0,19
88,36
% 1,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hükümet Katar'a asker tasarısını öne almayı önerdi

Hükümet Katar'da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi

Hükümet Katar'a asker tasarısını öne almayı önerdi
REUTERS 07 06 2017, 14:33

Hükümet, Katar'da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi.

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde halen alt sıralarda bulunan Katar'la imzalanan iki anlaşmanın AKP Grubu'nun TBMM Danışma Kurulu'na yaptığı öneriyle bugün ele alınması bekleniyor.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Körfez ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam iftarda yaptığı konuşmada Körfez'de yaşanan son krizi değerlendirerek, Katar'a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını belirtmişti.

Reuters haber ajansının AKP ve MHP Grup yetkililerden edindiği bilgiye göre, halen Genel Kurul gündeminin 101. sırasındaki "Türkiye ile Katar arsında Katar topraklarında Türk Kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması" ile "102. sıradaki "Türkiye ile Katar arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine ilişkin işbirliği protokolü" ön sıralara çekildi.

Genel Kurul'da akşam saatlerine doğru ele alınması beklenilen anlaşmaların AKP'nin mevcut çoğunluğu ile onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Katar'la imzalanan ve halen Genel Kurul gündeminde bulunan eğitim, deniz taşımacılığı ve gemi adamlarıyla ilgili üç diğer anlaşmanın da önümüzdeki günlerde öne çekilerek onaylanabileceği belirtiliyor.

Haziran 2015'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin Katar'da askeri üs kurmasına karar verilmişti.

Reuters'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ise, bugün anlaşmaların onaylanmasının aleyhine bir tutum izleyeceklerini söyleyerek, "Bu aşamada bu anlaşmaların onaylanmasına olumlu bakmıyoruz. Çünkü bu onay Türkiye'yi bir anda bu krizde taraf edecek ve Suudi Arabistan bloğunun karşısına alacak bir adım olarak algılanacaktır" dedi.

Bloomberg'e açıklamada bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş da Katar'a asker anlaşmasını meclis gündeminde öne aldıklarını açıkladı. Muş, anlaşmanın bugün geçeceğini öngördüklerini belirtti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KATAR'A DESTEK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin ilişkilerini kestikleri Katar'a yönelik yaptırımları doğru bulmadığını, Türkiye'nin Katar ile ilişkilerini geliştirerek sürdüreceğini söylemişti.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in de aralarında bulunduğu Arap ülkeleri, İran ve İslamcı grupları desteklediği suçlamasıyla Katar ile ilişkileri eşgüdümlü olarak Pazartesi günü keserken, hava sahalarını Katar'dan ticari uçuşlara kapattı.

Erdoğan, dün akşam büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada, "Katar'a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum... Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki meseleleri karşılıklı diyalog yoluyla çözmesi en doğru yoldur. Bu çerçevede Katar'ın ortaya koyduğu soğukkanlı ve ve yapıcı tutumu takdirle karşılıyoruz" dedi.

Katar Arap ülkelerinden gelen suçlamaları temelsiz olarak nitelendirip reddediyor. Ülkesinin Arap ülkelerine misillemede bulunmayacağını belirten Katar dışişleri bakanı ise Kuveyt'in krizin aşılmasını sağlayacağını ümit ettiğini belirtti. Kuveyt emiri krizde arabulucu rolüyle dün Suudi Arabistan'a gitti.

Katar'ın tecrit edilmesi için atılan adımların sorunun çözümünü kolaylaştırmayacağını ve çözüm için Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirten Erdoğan, "... En zor zamanlarımızda daima güçlü desteklerini hissettiğimiz tüm dostlarımız gibi Katar'la da ilişkilerimizi geliştirerek sürdüreceğiz" dedi. 

Yukarı

Business HT×