BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5375 % -0,05
EUR/TRY 34,7913 % -0,21
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5387
% -0,05
34,7901
% -0,21
1,0684
% -0,17
45,35
0,00
2.326,82
% 0,21
87,92
% -0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Zeytinliklerin kaderi kurulun insafına bırakılıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "Zeytinlik sahalarının kaderi hükümetin atadığı valinin başkanlığında oluşacak kurulun insafına bırakılıyor. Buna göz yumamayız" dedi

"Zeytinliklerin kaderi kurulun insafına bırakılıyor"
CEREN DİLEKÇİ 07 06 2017, 09:49

Zeytinlik, mera ve kıyıların sanayiye açılmasını da içeren üretim reform tasarısındaki bazı maddelere tepki sürüyor. Zeytinlikleri imara ve turizm yatırımlarına açan maddelerin taslaktan çekilmesine rağmen 4. maddede değişiklik yapılmaması tepkilere yol açtı.

4.maddeye göre, zeytinlik sahalarında ve bu sahalara 3 km uzaklıkta toz ve duman çıkaran, kimyasal atık oluşturan tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak, alternatif alan olmaması ve Koruma Kurulu'nun uygun görmesi durumunda kamu yararı gerekçesiyle zeytinlik alanda yatırım yapılabilecek. 

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak olan tasarıyı eleştien CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "Zeytinlik sahalarının kaderi hükümetin atadığı valinin başkanlığında oluşacak kurulun insafına bırakılıyor. Buna göz yumamayız" dedi.

BloombergHT'ye konuşan Engin, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Sanayi Ticaret Komisyonu'na gelen paket aslında bir torba paketti. Geliş amacı Sanayi'nin geliştirilmesi, üretimin desteklenmesiydi fakat paket tamamen bir torba kanununa dönüştü, içerisinde çok sayıda Sanayi'nin geliştirilmesiyle, üreticilerin desteklenmesiyle olamayan konular sıkıştırıldı ne yazık ki. Bunlardan bir tanesi zeytincilik ve zeytin sahalarının yatırımlara açılması, aynı şekilde kıyıların imara açılması, meraların imara açılması ile ilgili olan maddeler var içerisinde. Paketin en sonuna geldiğimiz zaman zaten son dakika önerileri çok sayıda gelmeye başladı, 76 maddelik paket 90 maddeye çıktı. İçerisinde özelleştirme kanununda Sendika aidatlarının alacaklarının rücu edilmesinden tutun kooperatifleşme kanunda değişiklik, iş kanunu ile değişikliklere varıncaya kadar Sanayici ile aslında ilgili olmayan son dakika önergeleriyle paket ne yazıkki bir torba kanununa dönüştürüldü, fakat Hükümetin söylemiş olduğu, Üretim Reform adıyla lanse ettiği paket ne yazıkki temelde üreticiyi destekleyecek sağlıklı bir paketten çıkıp bir torba kanununa dönüştü"

Zeytinlik sahalarının yatırıma açılmasıyla ilgili olan bir maddenin paketten çıkarılması taleplerinin Genel Kurul'da devam edeceğini bildiren Engin, zeytin üreticileri, Ziraat Mühendisleri Odası, çevre ile ilgili olan Sivil Toplum Kuruluşları'nın olmadığı kurulda insiyatifin Vali ve bakanlık temsilcilerine bırakıldını söyledi. 

"GÜNÜ KURTARMAYA DÖNÜK EYLEMLER YERİNE KAPSAMLI REFORMA İHTİYAÇ VAR"

Sanayi Sicil Belgesi'ne sahip olan üreticilerin elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması gibi üretim reform paketi içerisinde CHP olarak destekledikleri bazı maddeler olduğunu kaydeden Engin sözlerini şöyle sürdürdü: " Geçtiğimiz seneler boyunca bu konuda çok önergeler verdik ve AKP tarafından hep reddedilmişti. Bugün ise tam tersine bu yönde bir düzenleme getiriyor Hükümet, biz de bunu destekliyoruz. Bunun dışında başka maliyetleri azaltıcı düzenlemeler var. Örneğin; Sanayi bölgelerinde, Sanayi sitelerinde Emlak vergilerinin alınmaması, yazılım şirketlerinin Sanayi statüsüne kabul edilmesi ve bazı ek teşviklerden yararlanması gibi olumlu düzenlemeler de var paketin içerisinde."

Pakette ciddi eksikliklerin olduğunu kaydeden Engin, günü kurtarmaya dönük eylemlerden ziyade kapsamlı bir sanayileşme reformu için adım atmanın önemine değindi.

Yukarı

Business HT×