BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5600 % 0,07
EUR/TRY 34,9518 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5592
% 0,07
34,9522
% -0,06
1,0728
% -0,01
44,89
-0,46
2.330,32
% -0,09
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AVM'lerde Nisan rüzgarı

AVM ciroları Nisan'da yüzde 14,2 artarken son dönemde ayakkabı-çanta kategorisinin sırtladığı arıtşın yerini hipermarketler aldı

AVM'lerde Nisan rüzgarı
06 06 2017, 10:35

Nisan ayında AVM ciroları yüzde 14,2 arttı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin Nisan ayı sonuçları yüzde 14,2 ciro artışı ve yüzde 1 ziyaretçi artışına işaret ediyor.

AVM'lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar Nisan 2017'de İstanbul'da 912 TL, Anadolu'da 715 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Nisan 2017'de 794 TL'ye yükseldi.

AYYAKKABI-ÇANTA LİDERLİĞİNİ HİPERMARKETLER ALDI

Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4'lük artış kaydederek uzun zamandır lider koltuğunda yer alan ayakkabı - çanta kategorisini geride bıraktı.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM'lerdeki yiyecek kategori ciroları yüzde 14,6, teknoloji kategori ciroları yüzde 13,9, ayakkabı-çanta kategori ciroları yüzde 13,5 ve giyim kategori ciroları ise yüzde 13,2 artış gösterdi. Uzun zamandır dalgalı bir seyir gösteren diğer alanlar kategori ciroları ise yüzde 20,1'lik artış kaydetti.

"PERAKENDECİ NEFES ALDI"

AVM Endeksi Nisan 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: "Nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlama, hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilerimize nefes aldırdı.

Ek olarak Nisan ayında AVM endeksinde hepimize umut veren gelişmeler görünüyor. Ziyaretçi sayısındaki azalan artışa rağmen ciro endeksi ve kiralanabilir alanlarda yaşanan artış ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarında AVM'leri tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Kategoriler bazında aylardır sakinliğini koruyan diğer kategorisi de hızlı bir ivmeyle yükselişe geçti. Bu durum ziyaretçilerinin AVM'leri yalnızca giyim ve hipermarket alışverişleri dışında da tercih ettiklerinin göstergesi.

Diğer yandan Hipermarket kategorisinin uzun zamandır zirvede yer alan Ayakkabı - Çanta kategorisinin yerini alması da ziyaretçilerin AVM'leri her şeyi bir arada buldukları sosyal alanlar olarak benimsedikleri görüşünü destekler nitelikte" değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Emre Alkin ise Nisan ayı endeksine ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu: "Mart ayı ile ilgili değerlendirmemde, AVM ciro endeksindeki gözle görülür yükselişin, alışveriş merkezlerindeki mağaza yöneticileri ve müşterilerle yaptığım birebir sohbetlerle de teyit ettiğimi söylemiştim. Önümüzdeki aylarda da bu yükselişin devam etmesinin yüksek bir ihtimal olduğunun altını çizmiştim. Nisan ayında AVM Ciro endeksinin bir önceki yıla göre çift haneli büüyümesi bu analizin doğru olduğunu gösteriyor.

"AVM ZİYARETİ ZAMAN GEÇİRMEYLE SINIRLI DEĞİL"

İlginç ve önemli gelişme şu: Nisan ayında hipermarket kategorisinde en yüksek ciro artışı kaydedilmiş. Mart ayında performansta üst sıralarda bulunmayan bu kategorideki gelişmeyi birkaç açıdan değerlendirebiliriz.

Hipermarket ve Teknoloji kategorilerinin ilk 3 sırada yer alması, ziyaretçilerin AVM'leri sadece 'zaman geçirme' veya 'moral düzeltme' için gezmediklerini, giderek 'her şeyin çözümü' olarak gördüklerini bize anlatıyor.

"MORAL DÜZELTME EĞİLİMİ YAVAŞLADI"

Daha önceki ayların önde gelen kategorileri ayakkabı-çanta ve giyimin 4. ve 5. sıraya düştükleri de gözden kaçmamalı. 'Moral Düzeltme' eğiliminin yavaşladığını buradan da anlayabiliriz. Yiyecek, Nisan ayında ikinci sırada yer alırken, AVM'lerin seçenek zenginliğine de işaret etmiş oluyor.

Ziyaret sayısındaki artışın %1 gibi mütevazı bir artış göstermesi de ziyretçilerin geride bıraktığımız döneme göre AVM'lerde kişi başına tüketimi artırdıklarını göstermekte. Ramazan Ayı sebebiyle bu trendin, yavaşlasa da devam edeceğini tahmin ediyorum."

Yukarı

Business HT×