Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) reeskont kredilerde Türk Lirası ile geri ödeme imkanı Mayıs ayıyla birlikte sona eriyor.
Ekonomistlere göre bu durum merkez bankası rezervlerini desteklerken döviz talebinde önemli bir artışa neden olmayacak.
TCMB'nin Şubat ayında aldığı kararla 31 Mayıs'a kadar reeskont kredilerinin 2 Ocak 2017 dolar kuru olan 3,53 TL'den geri ödenmesi imkanı, yılın başındaki döviz oynaklığının azalmasına katkı sağladı. Rezervlere reeskont desteği ise neredeyse tamamen durdu. Ocak'ta 1,9 milyar dolar olan reeskont katkısı Mart'ta 31 milyon dolara kadar indi ve Nisan'da 77 milyon dolar oldu.
REESKONT KREDİLER REZERVLERİ NASIL ETKİLEDİ?
Konuya ilişkin olarak BusinessHT'ye değerlendirmelerde bulunan Gizem Öztok Altınsaç, "Reeskont kredilerinde yılbaşından bu yana olan uygulama TCMB rezervlerinin azalmasında rol oynamıştır fakat rezervlerdeki azalmanın temel sebebi Türkiye'ye olan sermaye akımındaki hızlı yavaşlama ve buradaki açığın TCMB rezervlerinden karşılanmasından kaynaklandı." diyor.
Orijinal uygulamaya geri dönüşün döviz rezervlerini de artıracağını belirten Altınsaç, "Diğer değişkenler sabit kabul edilirse önümüzdeki 3 ay rezervlere yaklaşık 5-6 milyar dolar civarında katkı sağlanması beklenmeli." değerlendirmesinde bulunuyor.
AYLIK KATKI YAKLAŞIK 1,5 MİLYAR DOLAR
Özlem Derici de benzer şekilde "Piyasa etkisi çok dramatik olmayacaktır ancak rezerv birikimini engelleyen bir durumdu. Daha önceki tecrübemiz gösteriyor ki uygulamanın uzatılmaması reeskont kredilerin rezerve aylık yaklaşık 1,5 milyar dolar olan katkısını geri getirecektir." görüşünü paylaşıyor.
Daha önce Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Mayıs ayından sonrasına işaret ederek "Bundan sonraki dönem merkez bankasına brüt rezervlerini arttırma imkanı sunacak bir dönemdir" demişti.
TCMB geçici verilerine göre, söz konusu dönemlerde kredi kullanımlarına bağlı olarak değişecek olmakla birlikte, Haziran'da 1,17 milyar dolar, Temmuz'da 1,25 milyar dolar ve Ağustos'ta 2 milyar dolar reeskont kredi katkısı bekleniyor.
Nisan sonuna kadar olan 7 haftada 7,77 milyar dolar gerileyen brüt döviz rezervi 18 Mayıs'la biten haftada 87,01 milyar dolar seviyesindeydi.
PİYASA NASIL ETKİLENECEK?
Piyasa etkisi tarafında Haluk Bürümcekçi, 3,53'ten ödeme avantajının reeskont kredilerini TL'yle ödemeyi teşvik etmesiyle piyasadan 1-1,5 milyar dolar arası döviz talebi çekilmiş olduğuna değinerek "Bu talep geri dönecektir piyasa etkisi ise normal koşullar altında sınırlı olur." diyor
Bürümcekçi'ye göre talep etkisinde piyasa dinamikleri etkili olacak. Bürümcekçi "Normal koşullarda etki sınırlı kalırken döviz talebinin arttığı dönemlerde belirginleşebilir." diyor.
TÜRK LİRASI'NDA DEĞER KAZANCI SÜREBİLİR
Bu noktada Altınsaç, reeskont kredisinden öte TL'de son günlerde yaşanan pozitif fiyatlama ortamına dikkat çekiyor.
"Piyasada TL tarafında bu uygulama kaynaklı herhangi bir ekstra fiyatlama beklememek lazım" diyen Altınsaç, "TL'deki değer kazancı bir süre daha devam edebilir çünkü carry trade getirisi şu anda dünya da neredeyse en yüksek para. Öte yandan yabancı raporlarının da TL tarafında çok daha iyimser bir tablo çizdiğini, para biriminin şuanda en ucuzu para birimi olduğu yönünde analizleri görüyoruz ve al önerileri mevcut." diyerek TL'de bir miktar daha değer kazancı alanının bulunduğuna işaret ediyor.
Altınsaç, "Reeskont kredilerinin şu aşamada TL fiyatlamasında bir etkisi olmasa da bu sebeplerden TL'nin kısa vadede bir miktar daha değer kazanması söz konusu." diyor.