BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TL'de iyimserlik rüzgarları neden güçlendi?

Türk Lirası dolar karşısında 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Peki bu iyimserliğin altında ne var?

TL'de iyimserlik rüzgarları neden güçlendi?
BUSINESSHT 31 05 2017, 13:26

Türk Lirası dolar karşısında risk iştahındaki toparlanma ile beraber yükseliş yaşarken, gelişen ülke para birimlerine karşı da pozitif bir ayrışma gösteriyor.

Bugün dolar/TL kuru 3,53'ün de altına inerek yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Analistlerin değerlendirmelerine göre Türk Lirası'nda son günlerde görülen iyimserlik rüzgarının güçlenmesinin altında Türk Lirası'nı açığa satma maliyetlerinin yükselmesi ve bazı önemli kurumların TL ile ilgili pozitif değerlendirmelerinin etkisi oldu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte'ye göre TL-Dolar swap faizlerinin yükselmesi TL'nin pozitif ayrışmasını destekleyen temel gelişmelerden biri oldu.

1 aylık swap faizlerinin 13 baz puan yükseldiğine dikkat çeken Ökte, Mayıs ayının ikinci haftasında bu faizlerin yüzde 10,79 seviyesinde olduğunu, swap faizlerinde yaşanan yükselişin Türk Lirası'nı açığa satma maliyetlerini yukarı çektiğine vurgu yaptı.

Likiditenin sıkışmasına yönelik gelişmeler de Türk Lirası'ndaki ivmeyi güçlendirdi. Global Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay, artan TL talebine karşın likiditenin önemli ölçüde sıkılaştığına dikkat çekerken USD/TL’de düşüşün sürebileceğini kaydetti. Uskuay, "Ortalama fonlama maliyeti yüzde 11,97 seviyesine çıkarak rekor kırdı. 3,55 kritik bir seviye. TL likiditesinde sıkışıklık sürerse USD/TL’de düşüş 3,50’ye doğru hızlanabilir" dedi.


TL'Yİ DESTEKLEYEN RAPORLAR

Son günlerde Türk Lirası ile ilgili önemli kurumların yayınladığı raporlar da yukarı yönlü harekete olanak sağladı. Işık Ökte iki lider yabancı kurumun dün çıkarttığı forex raporlarında 'Türk lirası al' ikili işlemlerini önermelerinin pozitif ayrışmayı sağladığını söyledi. 

JPMorgan teknik analisti Thomas Anthonj, “4.0168 ve 4.2973'e doğru geniş bir toparlanma beklentisiyle” yatırımcılara TL/rand'da tekrar uzun pozisyona giriş tavsiyesinde bulunmuştu.

Deutsche Bank da Türk Lirası al tavsiyesi vermişti.

Aralarında George Saravelos'un da bulunduğu Deutsche Bank stratejistlerinin kaleme aldığı bir rapora göre banka, Çin'in bölge ihracatına sağladığı desteğin en iyi dönemlerinin muhtemelen sona ermiş olduğunu işaret ederek, Asya paralarında giderek daha temkinli bir duruş benimsiyor.

Bankaya göre Çin'in ekonomik büyümesi birinci çeyrekte zirveye ulaştı ve gelecek aylarda yavaşlamaya hazırlanıyor; bununla birlikte Asya varlıklarına fon girişleri tarihi dönemsel zirvelerine yaklaşıyor.

Bankaya göre zloti, Macar Forinti ve Çek Kronu beş yıllık zayıflığın ardından “çok ucuz” ve cari işlemler hesabı güçlü durumda, ekonomileri trendin üzerinde büyüyor ve enflasyon hızlanıyor.

Deutsche Bank, aynı zamanda “ucuz değerleme”, cazip cary trade imkanı ve iyileşen kaynak girişleri nedeniyle Türk Lirası'nda al tavsiyesinde bulundu.

GELİŞEN ÜLKELERDEKİ SİYASİ KRİZİN ETKİLERİ

Diğer gelişen ülkelerde siyasi düzlemde yaşananlar da Türk Lirası'nın benzerleri karşısında öne çıkmasına yol açtı. İş Yatırım tarafından bugün paylaşılan notta özellikle Brezilya'daki gelişmelere dikkat çekildi.

Notta, "Fed’in Haziran ayında faiz artırmasının beklenmesine rağmen gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı güçlü seyrediyor. Yüksek betalı Türk lirası hafta başından beri yüzde 0,8 değer artışıyla en çok değer kazandıran gelişmekte olan para birimi. Brezilya Merkez Bankası’nın bugünkü olası faiz indirimi (75-100 baz puan) sonrasında açık ara en yüksek getiri sağlayan para birimi olmamız beklentisi yükselişi destekliyor" değerlendirmeleri yapıldı.



Yukarı

Business HT×