BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8855 % 0,06
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8801
% 0,05
1,0702
% 0,00
45,35
-0,09
2.323,13
% 0,05
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Anketlerde makas kapanıyor, para birimi geriliyor

İngiltere'de açıklanan son Yougov anketi sterlin üzerinde olumsuz etki yarattı

Anketlerde makas kapanıyor, para birimi geriliyor
BLOOMBERG, AA 31 05 2017, 08:27

İngiltere'de İşçi Partisi ile muhafazakarlar arasındaki makas kapanırken, ülkenin para birimi bundan olumsuz etki görüyor.

Sterlin, 8 Haziran’da gerçekleşecek erken genel seçim öncesi açıklanan anket sonuçları ile değer kaybetti. Salı akşamı açıklanan YouGov anketine göre Başbakan Theresa May’in başkanı olduğu Muhafazakar Parti seçimde 20 koltuk kaybederken İşçi Partisi 28 koltuk kazanabilir. Son anket, çoğunluğa sahip olmak için 326 koltuğa ihtiyacı olan Muhafazakar Parti’nin elde edebileceği koltuk sayısının 330’dan 310’a inmiş olabileceğini gösterdi.

Anketin yayınlanması ile sterlin, dolara karşı hızla değer kaybetti ve GBP/USD kuru bir ara 1,2792 seviyesine kadar geriledi.

Westpac Banking Corp. Kıdemli Kur Stratekisti Sean Callow, sterlindeki düşüşün, piyasaların oyların yakın seyredeceği bir seçime hazır olmadığının göstergesi olduğunu söyledi. Callow’a göre oyların birbirine yakın seyretmeye devam ederse yatırımcılar sterlinde kısa pozisyonları devreye sokmaya başlayabilir.

BÜTÇE KESİNTİLERİ ETKİLİ OLUYOR

İngiliz politika uzmanları, genel seçim yaklaştıkça İşçi Partisine yönelik giderek artan desteğe, Muhafazakar Partinin ülkenin kolluk kuvvetlerine yönelik uyguladığı bütçe kesintilerinin etkili olduğu yorumunu yapıyor.

8 Haziran'da erken genel seçime gidecek İngiltere'de, Theresa May seçim kampanyasını "güçlü ve istikrarlı liderlik" sloganıyla yürütüyor.

İktidar partisini "ayrıcalıklı azınlık" için çalışmakla suçlayan Corbyn ise seçim kampanyasını "azınlık değil, çoğunluk için" sloganıyla yapıyor. Corbyn'in propaganda kampanyasında demiryollarını ve enerji şirketlerini kamulaştırmak gibi vaatler öne çıkıyor. Corbyn, bankaların ve finans sektörünün vergilerini artırarak oluşan geliri kamu hizmetlerine aktarma sözü veriyor.

Corbyn, Manchester'daki terör saldırısının ardından genel seçim kampanyası çerçevesinde yaptığı bir konuşmada, hükümetin terörle mücadele stratejisini el  eştirmişti. Hükümetin izlediği dış politikanın terörle mücadele etmekten ziyade terörü beslediğini anlatan Corbyn, konuşmasında terörü besleyen askeri müdahalelere örnek olarak İngiltere'nin Libya'ya müdahalesini göstermişti.

Manchester Arena konser salonunun çıkışında üstündeki bombayı patlatarak 22 kişinin ölümüne, 59 kişinin yaralanmasına yol açan Salman Abedi'nin Libya asıllı olduğu ortaya çıkmıştı. Abedi'nin babası ile kardeşi de Libya'da yerel güçler tarafından yakalanmıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May liderliğindeki hükümet, 2010 yılından bu yana ülkeye gelen göçmenler ile ülkeden göç edenlerin sayısı arasındaki farkı oluşturan net göçün yılda 100 binin altına çekilmesini hedefliyor.

İngiliz hükümeti, bu amaca yönelik göçmen yasasında katı değişikliklere yönelmesine karşın göçmen sayısını arzuladığı seviyeye indirmeyi başaramadı.

Ülkede geçen yıl yapılan Brexit referandumunda ülkedeki göçmen sayısı ana tartışmalardan biri olmuştu.

8 Haziran'da erken genel seçime gidilecek ülkede, göçmen politikaları partilerin seçim kampanyalarının önemli bir parçası olmayı sürdürüyor.

Yukarı

Business HT×