BIST 100 9.799,81 % 0,85
USD/TRY 32,5831 % 0,14
EUR/TRY 35,0365 % 0,18
Piyasalar
9.799,81
% 0,85
32,5831
% 0,14
35,0365
% 0,18
1,0744
% 0,13
44,89
0,00
2.344,71
% 0,53
89,25
% 0,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Trump'ın Suudi anlaşması Türk gemilerini iptal ettirdi" iddiası

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'la yaptığı 110 milyar dolarlık anlaşmalar sonrası Suudilerin Türkiye'ye sipariş ettiği gemileri iptal ettiği yönündeki iddialara Savunma Bakanlığı'ndan yanıt geldi

"Trump'ın Suudi anlaşması Türk gemilerini iptal ettirdi" iddiası
HÜRRİYET 30 05 2017, 07:58

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Suudi Arabistan'ın Türkiye'de ürettirmeyi düşündüğü dört geminin siparişini iptal ettiği yönündeki iddialara yanıt verdi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Demir, "Aksine devam edeceği yönünde bir değerlendirme var" dedi.

Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün bugün kaleme aldığı haberine göre, ABD ile 110 milyar dolarlık savunma sanayi anlaşması imzalayan Suudi Arabistan, MİLGEM Projesi kapsamında üretilecek dört geminin siparişinin iptali yaklaşık 2 milyar dolar zarara neden oldu.

"KÖTÜ SÜRPRİZ"

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na bağlı Savunma ve Ticaret Teknolojileri ve Mühendislik AŞ'ye (STM) devredilen gemilere bir süredir uluslararası ilginin arttığı belirtiliyor. Pakistan ve Katar, Suudi Arabistan,  Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile projeye ilişkin temaslar da sürüyordu.

Bu temaslar sonucu kısa süre önce Suudi Arabistan'la dört adet gemi için anlaşma yapıldığı hatta kısa süre içinde STM tarafından imzaların atılacağı iddia edilmişti.

Trump'ın ziyareti sonrası Suudi Arabistan'ın söz konusu gemilerin siparişini iptal ettiği yönündeki iddialar, özellikle Tuzla tersaneleri için kötü bir sürpriz olabilir.

Sektör temsilcilerine göre yaklaşık 2 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlaması beklenen gemilerin, hem Tuzla'yı hem yan sanayini canlandırması ve  100 binden 25 bine düşen istihdamı da artırması bekleniyordu. 

İlk yurtdışı seyahatine Suudi Arabistan ile başlayan ve kılıç danslarıyla karşılanan ABD Başkanı Donald Trump, eve 110 milyarı silah olmak üzeren 350 milyar dolarlık anlaşma ile dönmüştü.

TÜRKİYE-SUUDİ İLİŞKİLERİ

Suudi Arabistan, Türkiye için de son yılların önemli ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2015'te Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmuştu.

2016'da Kral Selman Bin Abdülaziz Türkiye ziyareti sonrası Erdoğan da bu yılın şubat ayında tekrar Abdülaziz'i ülkesinde ziyaret etmişti. İlişkilerin gelişmesinde bölgedeki konjonktürün, siyasi gelişmelerin ve güvenlik kaygılarının büyük bir payı var.

İki ülke arası 2004'te 1 milyar doları zor bulan dış ticaret hacmi bugün 5,5 milyar dolar civarında. Bu temellerde giderek güçlenen ilişkiler, savunma sanayi için de yeni bir yaklaşım getirdi.

 Özellikle Avrupa'nın en büyük ordusuna sahip, askeri alanda güçlü Türkiye, Suudi Arabistan için ittifak yapacağı güçlü bir ülke olarak devreye girdi.

Savunma sanayinin millileştirme projelerinin en güçlülerinden MİLGEM kapsamında üretilen savaş gemileri ile Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa gibi savaş gemisi üreten ülkeler arasına girmiş durumda. Şimdiye kadar Heybeliada ve Büyükada firkateynleri denize indirildi, iki gemi ise sırada.

Türkiye bu savaş gemilerini Tuzla'da bazı özel tersanelerin de yer almasıyla kısa sürede inşa edebilir duruma geldi. Bu sayede artık uluslararası pazara da açıldı.

Yukarı

Business HT×