BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5810 % 0,19
EUR/TRY 34,9040 % 0,76
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5805
% 0,18
34,9034
% 0,76
1,0704
% 0,48
45,35
-0,09
2.330,67
% 0,14
88,11
% 1,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Venezuela'nın Suriye petrolünü ABD'ye satmak için gizli planı

Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre Venezuela, yıllardır Suriye petrolünü Rusya üzerinden Karayipler'e, oradan da ABD'ye taşımayı planlıyor

Venezuela'nın Suriye petrolünü ABD'ye satmak için gizli planı
BLOOMBERG INTERNATIONAL 25 05 2017, 16:20

Bloomberg News'un haberine göre dünyanın en büyük 10 petrol üreticileri arasında yer alan Venezuela, uluslararası yaptırımlara rağmen Suriye petrolünü Rusya üzerinden Karayipler'e taşıma planı yapıyor. 

Rus bir firmanın aracılık ettiği planda amaç, Suriye'den alınan petrolü, Hollanda'nın Karayipler'deki sömürgesi Aruba Adası'na taşımak. Burada rafine olan siyah altının da ABD'nin benzin istasyonlarına dağıtmak.   

Bloomberg'in haberine göre plan, Venezuela'yı Küba ve İran'ın yakın müttefiki yapan eski Devlet Başkanı Hugo Chavez döneminde başladı. Petrol üretiminin son  30 yılın düşük seviyeye düştüğü, enflasyonun yüzde 475'e çıktığı ve her günün protesto ve çatışmalarla geçtiği Nicolas Maduro döneminde devam edip etmediği ise net değil.

EMLAKÇILAR, BÜYÜKELÇİLER VE PETROL PATRONLARI

Bloomberg'e konuşan Venezuela hükümetine yakın petrol tüccarı Wilmer Ruperti, Suriyeli "meslektaşlarıyla" 2012'de başkent Caracas'ta tanıştığını ancak artık bu planın bir parçası olmadığını söyledi.

O dönem bir rafineri için gözlem yapmak üzere Aruba'nın kuzey sahilinde bir oda kiralayan Ruperti, yerel emlak komisyoncusu Oscar Helmeyer'le buluşuyordu. San Antonio merkezli Valero Enerji Grubu'nun adadan birçok kişiyi işsiz bırakarak kapattığı bu rafinerinin satın alınması için Ruperti, Helmeyer'e 15 milyon dolar teklif etti. Pazarlıklar sonucu Venezuela hükümeti burayı kiraladı. Helmeyer, daha önce verdiği bir röportajda Ruperti'nin Aruba Başbakanı Mike Eman ile görüştüğünü de söylemişti. Eman, Bloomberg'in sorularını yanıtlamayı reddetti.

Ruperti, günde 50 bin ila 200 bin varil Suriye petrolü temin edilmesi ve stok kapasitesinin 6 milyon varil artırılması için "Sirius Venezuelan" adlı bir grupla da görüştü.

Bunu, Suriyeli yetkilier ile Donald Trump'ın başkanlık seçimi kampanyasına 500 bin dolar bağış yapan ABD'li petrol şirketi Citgo ve Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA'nın resmi makamları arasında bir iletişim zinciri izledi. O dönem Suriye'nin Venezuela büyükelçisi olarak görev yapan Ghassan Abbas, üretim hacmini ve koşulları tartışmak üzere Venezuelalı bir yetkiliyi Şam'a davet etti.

"SU ÜSTÜNE BİR ŞEY ÇIKARSA DURDURULACAK"

Aruba'nın kamusal rafineri şirketi Refineria di Aruba N.V.'nin başındaki isim Alvin Koolman, ABD ile işbirliği yapılarak yaptırımları delecek her türlü teşebbüsün soruşturulacağını söyledi. Koolman, "Su üstüne bir şey çıkarsa durdurulacak" dedi.

PDSVA, Bloomberg'in röportaj tekliflerini yanıtsız bırakırken, Citgo'dan yapılan yazılı açıklamada uluslararası kurallara riayet edildiği ve Suriye petrolünün Aruba'ya taşınmasının gündemde olmadığı ve olmayacağı açıklandı.

Öte yandan, Bloomberg'in deniz taşımacılığı verilerine göre Suriye-Rusya-Karayipler rotasını izleyen bir petrol tankeri yok.

Yukarı

Business HT×