BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0612 % 0,13
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0299
% 0,04
1,0786
% -0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TOBB: Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var" dedi

TOBB: Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var
AA 24 05 2017, 14:45

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz." dedi.

TOBB’un 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) gerçekleştirildi.

KOBİ'lerin yüksek faiz oranları nedeniyle sorunlar yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Faiz oranları, rakibimiz olan ülkelerin çoğundan yüksek… Yüksek faize karşı savaşımızı aynı kararlılıkla sürdürmeliyiz. Bankalar rekor karlar açıklarken, bu faiz oranları reva mıdır?” diye konuştu.

İş mahkemelerinde görülen davalarda yüzde 99 oranda işverenlerin haksız çıktığını, bu alanda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, iş uyuşmazlıklarında “zorunlu arabuluculuğun” da hayata geçirilmesini istedi. KDV sisteminde yaşadıkları sıkıntıları aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden, kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Yine eski dönemlerden miras kalan bir yükümüz var: Peşin vergi. Geçmişte, enflasyon yüksekti, kamu maliyesi hep açık verirdi. Devlet vergiyi peşinen toplamak zorundaydı. Çok şükür sizinle bu sıkıntıların hepsi geride kaldı ama geçici vergi hala duruyor. Artık 90’ların bu kötü mirasını kaldıralım ve sizin liderliğinizde tarihe gömelim.”

Hisarcıklıoğlu, AB üyelik sürecinin özellikle 2002 yılından beri Türkiye’in iktisadi ve siyasi dönüşüm 
çabalarına ciddi katkı sağladığına işaret ederek, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğunu ve ortak çıkarlar temelinde devam etmesi gerektiğini vurguladı. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemize karşı çifte standart uygulanmamalı, başka aday ülkelerle eşit muameleye 
tabi tutulmalıyız. Haksız bir şekilde sürdürülen vize konusu da artık çözülmeli. Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye’ye verilen taahhütler yerine getirilmeli.” diye konuştu.

Aynı malları, aynı firmalarla, aynı pazarlara satarak, ihracatta bir üst lige çıkmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, reform ateşinin yeniden canlandırılması ve yeni büyüme hikayesinin tüm dünyaya gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Yukarı

Business HT×