ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2018 bütçe teklifi kapsamında ülkenin stratejik ham petrol stoklarının yarısını satmayı planladığı bildirildi. Analister Trump'ın söz konusu kararının OPEC açısından bir problem oluşturduğuna dikkat çekiyor. Kararın OPEC'in petrol fiyatlarını yukarı çekme amacıyla belirlediği strateji açısından potansiyel olarak risk oluşturduğu ifade ediliyor.
Beyaz Saray'dan ABD Kongresine gönderilen 2018 mali yılı bütçe tasarısına göre, ülkenin stratejik ham petrol stoklarının ekim ayında başlayacak 2018 mali yılından itibaren gelecek 10 sene içinde kademeli olarak satılmasının planlandığı belirtildi.
Buna göre, söz konusu satışlardan 2018 mali yılında 500 milyon dolar, 2018-2027 mali yılları arasında da toplam 16,6 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor.
Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn üretici perspektifinden ABD'nin bu kararının çok önemli bir karar olarak gözükmediğini ancak OPEC açısından bu durumun bir sorun oluşturduğuna dikkat çekti. Flynn, OPEC için bu bir problem çünkü onlar stokları bitirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.
Oil Outlooks and Opinions Yöneticisi Carl Larry ise uzun vadede rezervlerdeki petrol seviyesinin düşürülmesinin piyasa için olumlu bir adım olabileceğine dikkat çekti. Larry bu kararın uzun vadeli etkisinin piyasa açısından oldukça destekleyici olacağını, arzın depolanmasının durdurulmasının fiyatları yukarı çekeceğini söyledi.
ABD'nin Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, geçen hafta itibarıyla ülkenin 688 milyon varil stratejik ham petrol stoku bulunuyor.
Uzmanlar, söz konusu stokların, savaş, doğal afet, küresel petrol piyasasında önemli arz kesintisi gibi durumlarda ülkede ham Petrol eksikliğinin yaşanmaması için önem taşıdığını vurguluyor.
ABD Kongresi tarafından 2015 ve 2016'da kabul edilen bütçe yasaları, 2017-2025 mali yılları arasında stoklardan 190 milyon varil petrolün satılarak ABD'nin karayolları altyapısına harcanmasına izin vermişti.
OPEC TOPLANTISI 25 MAYIS'TA
25 Mayıs Perşembe günü OPEC ve Rusya başta olmak üzere OPEC dışı üreticiler Viyana'da bir araya gelerek üretim kesintisi anlaşmanın daha fazla uzatılmasını oylayacak ancak süre tartışması hala devam ediyor.
Anlaşmada yer alan en büyük iki üretici olan Suudi Arabistan ve Rusya, Mart 2018'e kadar uzatmayı açıkça desteklemişti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail bin Mohammed al-Mazroui ise OPEC'in petrol üretim kesintisi süresinin altı veya dokuz ay mı olacağı konusunu hala tartıştığını söyledi.
Kesintinin 12 ay olabileceği ihtimali sorusuna bakanın yanıtı ise "Daha ileri gitmeyelim" oldu.
IRAK'TAN HEDGE HAMLESİ
Toplantı öncesinde ise Irak’ta devlete ait olan petrol şirketi, üretiminin %25’ine kadar olan bölümü için gelecek satışlarda fiyatları sabitlemek üzere hedge etmeyi planladıklarını bildirdi. Irak hedge işlemini bu oranlarla gerçekleştirirse Bloomberg’in hesaplamalarına göre yıllık 400 milyon varil için fiyatları sabitlemiş olacak. Bu miktar Wall Street’teki en büyük hedge pozisyonuna sahip olan Meksika’nın hedge’nin üzerinde.
TSİ 09:35 itibariyle Brent petrol yüzde 0,3 primle 54,31 dolardan işlem görürken Amerikan ham petrolün varili ise 51,61 dolar seviyesinde