BIST 100 9.885,88 % 1,74
USD/TRY 32,5852 % 0,15
EUR/TRY 35,0220 % 0,14
Piyasalar
9.884,17
% 1,72
32,5852
% 0,15
35,0270
% 0,15
1,0739
% 0,08
44,89
0,00
2.351,39
% 0,81
89,02
% 0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Her şey huzura kavuşana kadar OHAL'i kaldırmayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu

Erdoğan: AB Türkiye'ye kapısını açmış da Türkiye içeri mi girmemiş?
BUSINESSHT 18 05 2017, 16:46

TÜSİAD yetkilileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Yüksek İstişare Konseyi toplantısında OHAL ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdi.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "OHAL sanayicilerin neyini engelledi. OHAL konusundaki endişelerinizi anlamakta zorlanıyorum. OHAL işlerin sağlıklı yürümesi yönünde atılmış bir adım. Her şey huzura refaha kavuşana kadar OHAL'i kaldırmayacağız. Kusura bakmayın" dedi.

Türkiye için en kötüsünün geride kaldığını söyleyen Erdoğan, demokraside ve ekonomide yeni bir atılım döneminin hazırlıklarının yapıldığını aktardı. 

Büyüme hızının artması için önlemler alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Enflasyonla mücadele bugün de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. İşsizlik oranlarındaki artış son dönemin en üzücü gelişmesidir" diye konuştu. 

Her yıl 1 milyon yeni istihdam yaratılması, bunun içinde büyüme oranının yüzde 6'nın gerisine düşmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Sektörlerde kendi devlerimizi çıkarmak" önceliğimiz olmalıdır" dedi. 

İhracatın büyümeye olumlu katkı vermeye başladığının altını çizen Erdoğan, "Gelişmeler 2017 ihracatının ortalamasının da yüzde 10'un altına düşmeyeceğini gösteriyor" diye konuştu. 

"Özel sektörün finansmana bol ve kolay ve ucuz erişiminde maalesef bankacılarımızla anlaşamıyoruz" diyen Erdoğan, "Faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir yerde girişimcileri yatırıma yöneltmek kolay olmuyor" ifadesini kullandı. 

"BİZ KAPIKULU DEĞİLİZ"

Erdoğan, Avrupa Birliği ile son dönemdeki ilişkilere değindi:

"Bazı gerçekleri siz gözlemliyorsunuz ama biz yaşıyoruz. Yani AB dediğimiz zaman, AB Türkiye'ye kapısını açmış da Türkiye içeri mi girmemiş? 1963-2017...  54 yıldır bu ülkeyi atfedersiniz kapısında süründüren bir AB var. Türkiye'nin günahı nede almıyorsunuz? Alınan ülkelerin hiçbirisi bizden daha iyi değil. Buyrun Bulgaristan, Yunanistan... Yunanistan'ın 400 milyar Avro borcu var ama onu el bebek gül bebek ayakta tutmaya çalışıyorlar.

Ama Türkiye'ye en son referandum sürecinde yaptıklarını gördünüz. Biz kapıkulu değiliz, bizim onurumuz ve haysiyetimiz var. Eğer bizi alacaklarsa eyvallah girelim ama gerçekler ortada.

15 faslı, 35 fasla çıkardılar. Aç kapa yapılıyordu fasıllarda, bizim kabul edildiğimiz bir faslın ardından aç kapa faslı kaldırdılar. Bu kadar haince Türkiye karşıtı bir karar alınması karşısında biz ne yapacaktık. Hala bunlara yalvarıp ne olur bizi alın mı diyecektik?

Fransa'nın bir Dışişleri Bakanı, 'Boşuna çabalıyorsunuz sizi almayacaklar' dedi. Fasıllarla ilgili elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz."

AÇILIŞ KONUŞMASINI ÖZİLHAN YAPTI

Toplantı açılışında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan "Türkiye'nin toplumsal özgürlük ve çoğulculuk içinde ilerleyebilmesi için olağanüstü hâlin kaldırılması, yargı erkinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı, siyasal partiler ve seçim kanunlarında reform, kamu yönetiminde liyakat, düşünce ve ifade özgürlüğü, özgür medya ve internet ortamı maddelerinin önemine vurgu yapmak istiyorum" diye konuştu. 

"Hukuk ve özgürlük, Türkiye'nin menfaatleri için en önemli güç kaynaklarıdır" diyen Özilhan "Kurumsallığın, hukukun üstünlüğünün, şeffaflığın, hakkaniyetin olduğu yapılarda ekonomik performans kağıt üstünde kalmaz. Halka iş ve aş sağlar" diye konuştu.

Özilhan'dan sonra söz alan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de "10 aydır uzatılmayacağını umduğumuz OHAL'de yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

"GÜÇLÜ DEVLETLERDE GÜÇ, ORGANLAR ARASINDA DAĞILIR"

Özilhan, 16 Nisan'da gerçekleşen Anayasa referandumu sonrası süreci de değerlendirdi: 

"Referandum sonrası Türkiye'nin devlet yönetiminde yürütme ayağının oldukça güçleneceği bir döneme girdik. Ancak güçlü devletler, gücün bir yerde temerküz ettiği değil, farklı organlar arasında dağıldığı ve birbirini dengelediği yapılardır. Güçlü devlet olmanın koşulu budur. Yürütme sütunu güçlenirken, yasama, yargı, bürokrasi, bağımsız medya ve iş dünyası ile sivil toplumun da güçlenmesi gerekir. Her biri dengelenmeli ve hepsi diğerinin gücüne güç katmalı. Aksi takdirde organlar arası dengesizlik vücuttaki ahengi bozar."

"EĞİTİM DÜŞÜK, İŞSİZLİK YÜKSEK"

Özilhan, geçen ayki yüzde 13 seviyesinden yüzde 12,6 seviyesine gerileyen işsizlik oranıyla ilgili olarak "Türkiye'de eğitim ve beceri düzeyi geri hem de işsizlik oranı çok yüksek. Gençleri geleceği kuracak hâle getirmek en önemli sorumluluğumuz" diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı İstanbul Sabancı Center'da düzenlendi.

 

Yukarı

Business HT×