BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3671 % 0,07
EUR/TRY 35,0304 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3689
% 0,08
35,0315
% 0,04
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İtalya'ya Fiat için emisyon testi suçlaması

AB Komisyonu İtalya’yı, Fiat Chrysler araçlarında emisyon testlerini yanıltıcı yazılım veya cihaz bulunup bulunmadığını incelemekte yetersiz kalmakla suçluyor

İtalya'ya Fiat için emisyon testi suçlaması
HABERTURK 18 05 2017, 07:14

İtalya'nın otomotiv üreticisi Fiat Chrysler'a (FCA) emisyon testlerinde gereklilikleri yerine getirmediği belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'nın Fiat için emisyon testlerinde kontrol yükümlülüklerini yerine getirmediğini savunarak yasal kural ihlali sürecini başlattı.

İtalya’ya karşı hukuki ihlal sürecinin ilk aşaması olarak resmi uyarı mektubu gönderildiği belirtilen açıklamada, AB mevzuatı gereği üye ülkelerin üretilen araçların AB standartlarına uygunluğunu denetlemek yükümlülüğünde olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, bir araç üreticisinin yasal şartları yerine getirmemesi durumunda, ülke yetkililerinin etkili, caydırıcı ve orantısal cezalar vermek durumunda olduğu anımsatıldı.

AB DÜZENLEMESİ NE GEREKTİRİYOR?

AB araç tip onay düzenlemesi, emisyon salınımlarında yazılımlarla veya cihazlarla hatalı verilerin sağlanmasını yasaklıyor.

AB kuralları gereği araç üreticilerinin kurallara uyumunun denetlenmesi ilgili ülkelerin sorumluluğunda bulunuyor. Bu durumda, AB Komisyonu İtalya’yı, Fiat Chrysler araçlarında emisyon testlerini yanıltıcı yazılım veya cihaz bulunup bulunmadığını incelemekte yetersiz kalmakla suçluyor.

AB'nin yasal ihlal sürecinde ilk aşama olarak ülkelere uyarı mektubu gönderiliyor ve ilgili ülkelerin iki ay içerisinde AB Komisyonu suçlamalarına yanıt vermesi gerekiyor. AB Komisyonu ülkelerin verdiği yanıtlardan tatmin olmazsa konuyu AB Adalet Divanı'na taşıyabiliyor.

ABD DE SORUŞTURMA AÇABİLİR

Bloomberg News'in haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı da dizel araçları ile temiz hava kurallarını ihlal ettiği iddia edilen otomobil üreticileri arasındaki görüşmelerin farklılıklarını gidermemesi durumunda Fiat Chrysler Automobiles NV'ye dava açmaya hazırlanıyor.

PARİS SORUŞTURMASI

Fiat hakkında daha önce Paris savcılığı da dizel araçların hava kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle adli soruşturma başlatmıştı.

VOLKSWAGEN SKANDALI

ABD Çevre Koruma Ajansı, 2015 Eylül ayında Volkswagen'in (VW) emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemdeki İcra Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti.

Yukarı

Business HT×