BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5833 % 0,17
EUR/TRY 34,7381 % 0,15
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5833
% 0,17
34,7381
% 0,15
1,0634
% -0,09
45,49
0,00
2.383,60
% 0,19
88,85
% 2,00
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hükümetin likidite hamlesine bankacılardan destek

Bankacılar, kredi/mevduat oranında hızlı artış yaşandığı son dönemde yeni kaynak yaratma açısından banka senedinin destekleyici olacağına dikkat çekti

Hükümetin likidite hamlesine bankacılardan destek
CEREN DİLEKÇİ 12 05 2017, 17:09

Bankaların sahip olduğu aktifleri menkul haline getirerek piyasaya arz etmesinin sağlanması için hayata geçirilecek 'Banka Senedi'nde çalışmalar tamamlandı. Bugün düzenlenen Türkiye Bankalar Birliği'nin 60'ıncı Genel Kurul toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, banka senedinin gerektiğinde TCMB tarafından kullanılabileceğini belirtti.

Bankaların, aktiflerini menkulleştirerek yurt içinde ve dışında pazarlayabileceğini bildiren Canikli, şunları söyledi:

"Böyle bir çalışmayı başlatmamız Hüseyin (Aydın) Bey'in, üçüncü havalimanı için kullandırdıkları kredilere yurt dışından talep geldiğini açıklamasından sonra gündeme geldi. Herhangi bir bankamız kredisini menkulleştirip yurt dışına pazarlayabilecek. Bu ürün ihraç edildiğinde bankanın sorumluluğu ortadan kalkıyor ve piyasaya geçiyor sorumluluk."

BloombergHT'ye konuşan bankacılar, KGF kredilerinin etkisiyle son dönemde kredi/mevduat oranında hızlı artış yaşandığı bu dönemde yeni kaynak yaratma açısından banka senedinin destekleyici olacağına dikkat çektiler.

Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankaların aktiflerindeki bazı kredilerin menkul kıymetleştirilmesinin piyasaların derinleşmesine yardımcı olacağını belirtti. Leblebici, banka senedini şu örnekle açıkladı:

“Diyelim ki bir sürü konut krediniz var, bir portföy oluşturuyorsunuz. Bu konut kredilerinize genellikle kısa vadeli mevduatla finanse ediyoruz. Eğer menkul kıymetleştirebilirsek yurt dışından da yatırımcı bulabilecek hale gelebileceğiz böylelikle içeriye yeni paranın gelmesine yardımcı olacağız. Ya da tek büyük bir krediyi de menkul kıymetleştireceğiz, o kredilerin yurt dışında, ikinci piyasada, yurt içinde alım satımın yapılmasını sağlayacağız böylelikle piyasanın derinleşmesine faydalı olacağını düşünüyorum.”

“TCMB'NİN BANKALARA SAĞLADIĞI İMKANLARA İLAVE İMKAN GETİRİYOR”

Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten ise, bankaların kaynak yaratması açısından imkan sunulmasının önemine dikkat çekerek TCMB'nin bankalara sağladığı likidite pencerelerine ilave imkanın getirildiğini söyledi:

“Merkez Bankası da gerekirse uluslararası merkez bankalarının yaptığını(Varlık alım programları ile bankacılık sistemine likidite sağlamışlardı) yapabilir. Bu enstrümanın Merkez Bankası tarafından da alınabilineceği şart değil, Merkez Bankası'nın kararıdır ama enstrüman bu manada da kullanılabilir. Bu neden önemli? Merkez Bankası'nın bankalara sağladığı mevcut likidite pencerelerine ilave imkan getiriyor ve ciddi bir imkan. Ama bizim Merkez bankamız bunu nasıl kullanır? Ne kadar kullanmak ister? Bu onun imkanları açısından bir düzenleme getirirken başka dengeleri zorlar mı? Onu şimdiden göremiyorum ve daha çok yeni bir şey olduğu için de ne arkadaşlarımla ne kendim detaylı bir çalışma veya değerlendirme yapamıyorum. Ama şu anda gelinen mevduat kredi oranının ve diğer kaynakların yanı sıra böyle bir kaynak bankalara likidite sağlar bu da yeni kredi vermek için veya verilmiş bazı kredileri bu şekle çevirmek için iyi bir sonuç alınabilir diye düşünüyorum."

Yukarı

Business HT×