BIST 100 8.977,71 % 1,94
USD/TRY 32,3296 % 0,12
EUR/TRY 35,0776 % 0,02
Piyasalar
8.979,42
% 1,96
32,3296
% 0,12
35,0776
% 0,02
1,0791
% -0,34
47,54
-0,39
2.209,86
% 0,69
86,70
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

121 milyar liralık yeni yapılandırmada ne bilmelisiniz?

Maliye ve SGK toplamda 121 milyar liralık borcu yeniden yapılandırmaya açtı, 6736 sayılı kanun kapsamında başvurulmayan borçlar da yapılandırılabilecek

121 milyar liralık yeni yapılandırmada ne bilmelisiniz?
BUSINESSHT 12 05 2017, 09:25

1 Temmuz 2016 ile 31 Mart 2017 tarihleri arasında oluşan vergi, prim ve benzeri borçlar için yapılandırma getiren kanun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nDA kabul edildi.

Bu kanunla birlikte 6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırma başvurusu yapılmamış borçlar ve SGK primleri için de başvuru imkanı sağladı. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği bigilere göre böylece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafında 47 milyar lira, Maliye tarafında da 74 milyar lira olmak üzere toplam 12 milyar liralık yeniden yapılandırma olacak.

MALİYE'DE 74 MİLYAR LİRA

Ağbal, Maliye tarafındaki yapılandırma için "1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında ferileri dahil, 47 milyar lira. Geçmiş yapılandırmadan, hiç müracaat edilmemiş kesinleşmiş alacak olarak 43 milyar lira. Yaklaşık 74 milyar lira hem eski dönemlerden gelen hem de yeni dönemi kapsayan yapılandırılabilecek alacak tutarı var." diyor.

Maliye'ye 6736 sayılı kanunla gelen başvurularla 90,7 milyar lira alacağın 47,4 milyar lira vergi aslı yapılandırılmış, yurt içi ÜFE üzerinden faizleriyle beraber hesaplanan tutarı 55 milyar lira olmuştu.

SGK'DA 47 MİLYAR LİRA

Ağbal, SGK yapılandırması hakkında ise "Yapılandırma öncesi toplam borç tutarı 43,3 milyar lira. Yapılandırma sonrası borç tutarı toplam 41 milyar lira, bugüne kadar yapılan toplam tahsilat tutarı 3 milyar lira. Bu 3 milyar liranın 1,6 milyar lirası peşin olarak ödendi." bilgisini paylaşıyor.

Önemli noktalar şu şekilde:

1) FAİZ HESABI DEĞİŞİYOR

Yeni yapılandırma 6736 sayılı Kanun'la getirilen esasları korunuyor ve alacak asıllarından vazgeçilmiyor ancak faiz hesaplaması değişiyor.

2016 Kasım ve Aralık ayları ile 2017 Ocak, Şubat ve Mart ayları için, bu aylarda gerçekleşen Yİ-ÜFE oranları yerine, 2016 Temmuz ile Ekim aylarında gerçekleşen Yİ-ÜFE oranlarının ortalamasını esas alındı. Aynı ortalama, kanunun yayımlanacağı tarihe kadar geçecek süreye de uygulanacak.

2) ÖNCEKİ YAPILANDIRMADAN YARARLANANLAR KAPSAM DIŞI

Önceki yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında tutuluyor.

3) BAŞVURU SÜRESİ HAZİRAN AYIYLA SINIRLI

Söz konusu tarih aralığındaki vergi borçları için yeniden yapılandırmada başvuru süresin Haziran ayı olarak belirlendi ve bu sürede bir uzatmaya gidilmeyeceğini vurgulanacak.

4) NİSAN 2017 VE SONRASI BORÇLAR KAPSAM DIŞI

Nisan 2017 ve izleyen aylarda ödenmesi gereken yükümlülüklerin kapsam dışında.

Bu da 2017 yılında ödenmesi gereken gelir vergisinin ikinci taksidi ile kurumlar vergisinin, emlak vergisinin bir ve ikinci taksitleri ile motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidinin de kapsamda olmadığı anlamına geliyor.

5) KANUN KAPSAMININ TAM LİSTESİ

İlgili kanunla yapılandırmaya konu alacakların tam listesi ise şöyle

Teklifle yapılandırılan borçlar şöyle:

- Maliye Bakanlığınca tahsil edilen, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren, 31 Mart 2017 tarihi de dahil bundan önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları (gelir ve kurumlar vergisine mahsuben 2017'de ödenmesi gereken geçici vergi ile 2017 yılında ödenmesi gereken gelir vergisi ikinci taksitleri hariç).

- 2017'ye ilişkin olarak 31 Mart 2017'den önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları (2017 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksidi hariç).

- 31 Mart 2017'den önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.

- 31 Mart 2017'den önce Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları.

- Bunların dışında kalan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen, bazı istisnalar hariç Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında olup tahsil dairesine takip için ulaşan amme alacakları dahil olmak üzere asli ve feri amme alacakları

- Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ile gecikme zammı alacakları.

- SGK'ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi, yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre ödenmesi gereken 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin sosyal güvenlik destek primi, Mart 2017 sonuna kadar bitirilen özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapıların ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bütün bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.

- Mart 2017 sonuna kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.

- Mart 2017 ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları.

- İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları.

- İl özel idarelerinin, takip edilen ve vadesi 31 Mart 2017'den önce olduğu halde bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş asli ve fer'i amme alacakları (İdari para cezaları ve özel idare payı hariç).

- Belediyelerin, 31 Mart 2017'den önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi, 2017 yılına ilişkin tahakkuk eden emlak vergisi ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi hariç 2017'ye ilişkin olarak tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, bunların dışında kalan ödenmemiş bulunan asli ve feri amme alacakları.

- Belediye Gelirleri Kanunu'na göre tahsili gereken ve vadesi 31 Mart 2017 tarihinden önce olduğu halde bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ücret alacakları ile bunlara bağlı fer'i alacakları.

- Belediyelerin su abonelerinden olan ve vadesi 31 Mart 2017 tarihinden önce olduğu halde ödenmeyen su, atık su ve katı atık ücreti alacakları.

- Büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ve bunlara bağlı feri alacakları.

- İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin ödenmemiş su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer'i (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dahil) alacakları.

- Bu düzenlemede belirtilen diğer alacaklardan kesinleşmiş olup, bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde, ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacaklar.

 

 

 

Yukarı

Business HT×