BIST 100 9.477,88 % -0,49
USD/TRY 32,6005 % 0,22
EUR/TRY 34,8027 % 0,34
Piyasalar
9.477,64
% -0,49
32,6005
% 0,22
34,8027
% 0,34
1,0649
% 0,06
45,49
0,00
2.388,06
% 0,38
87,94
% 0,95
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Türk sanayisine 5 Petkim, 2 Erdemir gerekli'

ASO Başkanı Nurettin Özdebir: Devlet rafineri ve petrokimya ile demir çelik alanında üretici; gıda alanında ise düzenleyici bir rol üstlenmeli

'Türk sanayisine 5 Petkim, 2 Erdemir gerekli'
HÜRRİYET 08 05 2017, 15:57

İşadamları, devletin özelleştirmeyle çekildiği petrokimya ve demirçelik sektörüne geri dönmesini istiyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, özel sektörün maliyeti nedeniyle yapamadığı dev yatırımları devletin yapması çağrısında bulundu.

Hürriyet'in haberine göre Özdebir, Türk sanayinin dünyada rekabet edebilmesi için 5 Petkim, 2 Erdemir yapması gerektiğini söyledi.

skişehir’de hafta sonu yapılan ASO Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Özdebir, Türkiye’de petrokimya ve nitelikli çelik açığı olduğuna dikkat çekti. Özelleştirme sonrasında Petkim’in yüksek kar getirisi nedeniyle sadece akaryakıta odaklandığını anlatan Özdebir, imalat sanayinin ihtiyacı olan ürünlerin tedarikinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Özbedir, devletten ne istediklerini şöyle anlattı: 

KİMSE YATIRIM YAPMADI

“Devlet rafineri ve petrokimya ile demir çelik alanında üretici; gıda alanında ise düzenleyici bir rol üstlenmeli. Sanayiye girdi sağlayan petrokimya tesislerini, rafinerileri özelleştirdik, onlar da petrokimya ürünlerini terk etti, akaryakıt tesislerine dönüştü. Çünkü özel sektörün amacı daha karlı olmasıdır, onu yaptı. Demir çelikte de aynısı oldu. ‘Özel sektör yapsın, yabancı yapsın’ denildi, kimse bu yatırımları yapmadı. Şimdi hepsini dışarıdan ithal ediyoruz. Bizim en az 5 tane rafineriye, petrokimya tesisine, en az 2 demir çelik fabrikasına ihtiyacımız var. Bunların her biri 5-6 milyar dolarlık yatırım. Özel sektör bu yatırımları yapamıyor. Türkiye otomobil ve beyaz eşya ihracatçısı olmakla övünüyor. Ancak bu üretim ithal girdilerle yapılabiliyor. Devlet bu yatırımları yapmalı ya da özel sektörü finansla desteklemeli. Biz dünyayla rekabet edeceksek bu girdileri manüple edilmeyecek şekilde güçlendirmemiz lazım.” 

DEVLET ÖZELLEŞTİRMEYLE DOĞU’DAN SİLİNDİ

Özdebir, Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunan kamuya ait fabrika ve tesislerin zarar etmesi nedeniyle özelleştirilmesinin de yanlış olduğunu savundu. Özdebir, “Devletin bu bölgelerde özelleştirme yapmasını doğru bulmuyorum. Belki zarar ediyorlardı, maliyetleri yüksekti. Ama o bölgelerde devletin görünür yüzlerinden biriydi. Bu özelleştirmelerle devlet oradan silindi. Şimdi devletin oralarda yeniden olması açısından Cazibe Merkezleri yoluyla fabrika kurması çok önemli” dedi. 

DEVLET DOĞU'DA FABRİKA KURSUN, ZARAR ETSİN

Hazine eski Müsteşarı, Ekonomist Mağfi Eğilmez de şöyle konuştu: 

"Devlet  Doğu ve Güneydoğu'da fabrikalar kursun. Sümerbank, et, süt, peynir fabrikaları kursun, zarar etsin. Bunun faturasını da tüm ülke olarak ödeyelim. Ama devlet asıl şunu yapsın, teşviklerin yüzde 85'ini endüstri 4.0 devrimi için versin.   

Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması, kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolar seviyelerinden 20-30 bin dolara çıkarmamız için buluş  yapmamız lazım. Yeni bir hikaye yazmamız değil; yeni bir şey, yeni bir sıçrama yapmamız lazım. Bunun için de eğitim seviyemizi yükseltmeliyiz."

 

Yukarı

Business HT×