BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3369 % 0,14
EUR/TRY 35,0676 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3367
% 0,14
35,0690
% 0,00
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.218,91
% 1,10
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ivanka Trump'a sırtını dönen moda devleri

Babası emlak imparatorluğu kurarken, kendisi de moda imparatorluğunun başına geçen Ivanka Trump, artık Beyaz Saray'da görev yapsa da kurduğu markaya boykotlar sürüyor

Ivanka Trump'a sırtını dönen moda devleri
BLOOMBERG INTERNATIONAL 01 05 2017, 17:36

Emlak imparatorluğu ile kurduğu şöhret ve serveti ABD Başkanı seçilerek Beyaz Saray’a taşıyan Donald Trump, tüm dünyanın göz hapsindeki tek isim olsa da en az onun kadar takip edilen bir isim daha var: Kızı Ivanka Trump.

Babası başkan seçilmeden önce yüzlerce mağazasıyla kendi moda imparatorluğunu kuran Ivanka için taşıdığı soyadı, babasının zaferiyle işlerini bir miktar zora soktu. Donald Trump’ın göçmen karşıtı sert politikalarına tepki olarak şubat ayında Nordstrom ve Neiman Marcus gibi giyim perakendeciliğinin dev isimlerinin başlattığı boykot birçok şirkete yayıldı.

Bugüne kadar “Ivanka Trump” markalı ürünleri satmayı reddeden ya da kısıtlayan bazı firmalar şöyle:

1- NORDSTROM

Washington merkezli lüks moda perakendecisi, 2 Şubat’ta yaptığı açıklamayla, düşük satışları gerekçe göstererek Trump’ın ürünlerini satmayacağını duyurdu. 11 Şubat’ta yayınlanan rapora göre Ivanka Trump markalı ürünlerin satışı 2016’da yüzde 32 geriledi.

Donald Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Kızım Ivanka'ya Nordstrom tarafından büyük bir haksızlık yapıldı. O mükemmel bir insan ve beni her zaman doğru olan şeyi yapmak için yönlendiriyor. Rezalet!" ifadelerini kullandı.

2- NEIMAN MARCUS

Merkezi Teksas’ta bulunan aksesuar ve çanta tasarımcısı firma, 3 Şubat’ta Ivanka imzası taşıyan aksesuarları internet sitesinden kaldırdı. Ürünlere olan talep düşüklüğü gerekçe olarak gösterildi.

3- BELK

6 Şubat’ta Ivank Trump ürünlerini websitesinden kaldıran Belk, “Rutin operasyonlarının bir parçası olarak çeşitlemeye gittiklerini” duyurdu. Ancak şirketin üç mağazasında satışlar devam ediyor.

4- JET.COM

Ağustos 2016’da Walmart’ın satın aldığı Jet.com, 6 Şubat’ta Trump markalı parfümleri websitesinden kaldırdı.

5- SHOPSTYLE

Boykot rüzgârına katılarak Trump ürünlerinin satışını durduran Shopstyle’ın da gerekçesi aynıydı: Talep düşüklüğü

6- TJ MAXX

New York Times’ın 8 Şubat tarihli haberine göre  T.J. Maxx yöneticileri çalışanlarından Ivanka Trump etiketlerini sökmelerini istedi.

7- BURLINGTON COAT FACTORY

İndirimli ürünler satan Burlington Coat Factory de şubat ayının ortasında Ivanka Trump ürünlerini internet sitesinden kaldırırken, herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı.

8- BED BATH & BEYOND

Ivanka imzalı bazı ürünlerin online ortamdaki satışı durdurulsa da firmaya ait birçok mağazada satışlar devam ediyor.

9- STEIN MART

Son olarak tasarım ürünleri uygun fiyata satan Stein Mart’ın Ivanka Trump markalarını, Ivanka’nın bilgisi dışında Adrienne Vittadini  olarak değiştirdiği ortaya çıktı.

MODA PATRONLUĞUNDAN BAŞKAN DANIŞMANLIĞINA

35 yaşındaki iş kadını Ivanka Trump, ocakta markasının yönetiminden ayrılarak babasının danışmanlık ekibinde yer almaya başladı. Kocası Jared Kushner da üst düzey danışmanlardan biri olarak Beyaz Saray’da.

İlk kez 2007’de bir mücevher firmasıyla anlaşarak lisanslı ürünler satmaya başlayan Ivanka, 2011’de kendi markasını kurmuştu.

Ivanka Trump markasına tepkiler, baba Trump’ın seçim kampanyasında başlarken, kısa sürede sosyal medyada “Grab Your Wallet” (Cüzdanını Çek) hastagiyle paylaşılan bir boykot kampanyasına dönüştü.

Ancak marka, pes edecek gibi görünmüyor. Üretimi Çin, Vietnam ve Endonezya’da yapan 100 milyon değerindeki firma, 2016’da satışlarını yüzde 21 artırdı.

Yukarı

Business HT×