Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son günlerde swap ihalelerine gelen talebin miktarı aşması, piyasada TL aleyhine pozisyon alma isteğinin azaldığını yansıtıyor olabilir. Üstelik bu durum TCMB'nin sıkı duruşunda gevşeme beklentisi fiyatlaması ihtimali de taşıyor.
TCMB'nin 18 Ocak'ta beri her gün 11:00'de açtığı swap ihalelerine gelen talep 5 gün boyunca üst üste miktarı aştı.
Mart ayında Fed faiz artırımından sonra dolar faizini yüzde 1'e ve daha sonra TL faizini yüzde 11,75'e yükselten TCMB, 6 Nisan'dan bu yana 1,25 milyar dolarlık swap ihaleleri açıyor.
5 GÜN ÜST ÜSTE TALEP MİKTARI AŞTI
Bugün talep yeniden 710 milyon dolara gerileyene kadar, önceki 5 ihaleye üst üste 1,25 milyar dolarlık miktarın üzerinde talep geldi.
19 Nisan Çarşamaba günü 1,85 milyar dolara çıkan talebi ilerleyen günlerde 1,89 milyar dolar, 1,80 milyar dolar, 1,57 milyar dolar ve dün 1,05 milyar dolarlık talepler izledi. Bugün talep yeninden miktarın altına düşerek 710 milyon dolara gerilerken söz konusu 5 günde sağlanan 6,25 milyar dolarlık dövize karşılık 3,16 milyar dolarlık talep açıkta kaldı.
Bir başka deyişle swap ihalesine gelen talebin yalnızca üçte birine karşılık verildi.
SWAPTAKİ YÜKSEK TALEP NE İFADE EDİYOR?
Referandum sonrası yurtiçi piyasadaki iymserliğe Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi de global etkisiyle destek olurken Dolar/TL'nin yönü açısından bir sinyal olup olmadığı merak edilen bu gelişmeyi HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, BusinessHT'ye değerlendirdi.
Aksoy, "Merkez Bankası swap ihalelerine son günlerde 1,25 milyar dolarlık tutarın üzerinde talep gelmesi ve piyasada bir haftalık swap faizlerinin yüzde 11,50 civarından yüzde 11’in altına gerilemesi lirada spekülatif kısa pozisyon açılmasına olan ilginin iyiden iyiye azaldığına işaret ediyor." diyor.
Stratejist, Londra'daki TL faizi düşerken TCMB'nin kendi oluşturduğu swap piyasasındaki faizin yüksek kalmasının talebi buraya yönelttiğine dikkat çekiyor. Bu açıdan, yüksek talep TL için negatif bir sinyal olmanın aksine pozitif piyasa koşullarının getirdiği fiyatlamanın TCMB oranlarını cazip hale getirmesinden kaynaklanıyor.
Aksoy, konuyu şu ifadelerle açkılıyor:
"Londra piyasasında Dolar/TL’nin yükseleceği beklentisiyle lira borçlanarak yapılan döviz alımlarının durmuş olması ve bunun bu piyasada lira borçlanmaya ilgiyi azaltmasıyla swap faizi yüzde 11’in altına düşmüş durumda. Merkez Bankası’nın açtığı ihalede faizin yüzde 11,75 seviyesinde yani Londra piyasasına göre daha yüksek olması swap ihalelerine ilgiyi artırıyor."
PİYASA PARA POLİTİKASINDA GEVŞEMEYİ Mİ FİYATLIYOR?
Ekonomist Haluk Bürümcekçi de Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık 'Not Defteri'nde Londra'daki bu düşüşün gevşeme beklentisinin oluşmaya başladığı ihtimalini yansıtabileceğini belirtiyor.
Bürümcekçi, "Offshore swap piyasasında kısa vadeli faizin yüzde 10,96’ya kadar gerilemesi sıkı duruş açısından iyi olmadı, bu piyasada gevşeme beklentisinin oluşmaya başladığını düşündürüyor. Söz konusu faiz Nisan ilk yarısında yüzde 11,50’ye yakındı." diyor.