BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5778 % 0,15
EUR/TRY 34,7682 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5778
% 0,15
34,7428
% 0,16
1,0641
% -0,02
45,49
0,00
2.379,82
% 0,03
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Maliye Bakanı: Bazı vergiler kaldırılabilir

Maliye Bakanı Naci Ağbal, finansal piyasalara yeni enstrümanların kazanılmasın öngören düzenlemelerin olduğunu söyledi

Maliye Bakanı: Bazı vergiler kaldırılabilir
BUSINESSHT 26 04 2017, 11:31

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bankalar Birliği ve Mali Suçları Araştırma Kurulu toplantısında konuştu.

"Türkiye'de mâli disiplin var ve sürecek" diyen Ağbal, piyasa derinliği için bazı vergilerin kaldırılabileceğini aktardı.

Finansal piyasalara yeni enstrümanların kazanılmasın öngören düzenlemelerin olduğunu söyleyen Ağbal sözlerine şöyle devam etti:

"İstanbul Finans Merkezi programı kapsamında bir yasal düzenleme yapılması gerekiyordu. Maliye Bakanlığı olarak bunun koordinasyonunu üstlendik. Sermaye Piyasası Kurulumuz, Bankalar Birliğimiz, aracı kurumlar birliğimiz, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve diğer STK'lardan görüş, öneri ve yasal düzenleme taslaklarını aldık. Çok kapsamlı bir öneri paketi ortaya çıktı. Hem finansal piyasaların kurumsal yapısının iyileştirilmesi, hem finansal piyasalara yeni finansal enstrümanların kazandırılması, finansal piyasalarda liberilizasyon öngören hem de finansal işlemlerin yapılması sırasında ödenen vergilerin kaldırılması ya da indirilmesi yönünde öneriler var. Şu anda birkaç defa teknik toplantılar yaptık. Maliye Bakanlığı olarak etki analizlerini yaptık. 10-11 Mayıs gibi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tüm bu önerilerin üzerinden geçeceğiz. Mayıs ayında kararları verdikten sonra Bakanlar Kurulu'na süratle bunu getireceğiz. Vergiler ya da diğer kamusal maliyetlerin azaltılması konusunda mali disipline dikkat edeceğiz. Finansal piyasaların gelişmesi için rekabet içinde olduğumuz ülkelerle rekabetimizin önünde engel oluşturabilecek vergiler varsa onları kaldırmaktan kaçınmayacağız.

Rekabet halinde olduğumuz merkezler var. Bu merkezlerdeki regülasyonları tek tek gözden geçiriyoruz. Her bir kurum kendi alanıyla ilgili karşılaştırmalı gözlem ve analizler yapıyor. Bu anlamda bireysel yatırımcının korunmasını önemsiyoruz. Çünkü finansal piyasaların derinliğinin sağlanması ve bireysel yatırımcının özellikle sermaye piyasalarında çok daha fazla edilmesi için hem teşvik edilmesi hem de güveninin artırılması lazım. Bunu sağlayacak gerek şeffaflık düzenlemeleri, gerekse yatırımcıların korunması için ilave düzenlemeler olsun, hepsini yapacağız.

EKONOMİK TEDBİRLER BÜTÇE AÇIĞINI NE KADAR ETKİLEYECEK?

Kamu maliyesinde alınan tedbirlerin ekonominin arz tarafından yani yatırım, üretim, ihracat ayaklarında etkisini göstereceğini söyleyen Maliye Bakanı, hem arz hem talep tarafını etkileyen tedbirlerin bütçe açığına etkisini de anlattı:  

"Almış olduğumuz gerek harcama gerek vergi indirimleri gerekse işsizlik fonu üzerinden istihdam yaratılması gibi tedbirlerin bütçe açığına etkisi milli gelirin yaklaşık 0,74'ü kadar. Yani yüzde 1'den daha az oranda. Bu, 2017 yılında bütçe açığında meydana getireceği etkinin oranı. Almış olduğumuz tedbirler geçici ve seçicidir. Tedbirlerin etkisinde oran gelecek yıl yüzde 0,38, 2019 yılında yüzde 0,30'a düşüyor."

Beyaz eşyada, konutta ya da mobilyadan yapılan vergi düzenlemelerinin kamu maliyesi disiplinini bozacakmış gibi bir algı yaratıldığını söyleyen Ağbal bu etkinin yalnızca yüzde 0,15 seviyesinde olduğunu açıkladı. Ağbal, yüzde 0,60'lık kısmın ise ekonominin doğrudan doğruya ekonominin arz tarafına destek veren düzenlemeler olduğunu ifade etti.

 

 

Yukarı

Business HT×