BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3442 % 0,16
EUR/TRY 35,1055 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3447
% 0,16
35,1067
% 0,10
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.219,84
% 1,14
87,38
% 1,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gram altında bir rekor daha gelir mi?

Gram altın neden yükseliyor? Bundan sonra nereye gider? Bakılması gereken adresler: Dolar/TL ve Ons altın

Gram altında bir rekor daha gelir mi?
BUSINESSHT 18 04 2017, 16:20

Referandum sonrası ilk piyasa tepkisinde borsa yükselirken gram altının rekor kırdığı görüldü.

Gram altın, Pazartesi günü 154,41 TL'yi gördü.

Günün ilk saatlerinde 150 TL'ye kadar düşen gram altının geç saatlerde yaşadığı hızlı artışın ise Dolar/TL ile aynı anda yaşanması tesadüf değil.

Gram altın, dolar kuru ile ons altının gram karşılığının çarpımıyla oluşuyor. Yani altın ve doların TL karşılığı fiyatı belirliyor ve piyasada ne kadar gram altın talebi oluşursa oluşsun bu ancak darphaneden çıkan Cumhuriyet altınının gram fiyatla makasına yansıyor.

Bu açıdan altın piyasası analistleri, referandum sonrası altında yaşanan yükselişin Borsa İstanbul'daki gibi bir alımdan değil, çarpan etkisinden kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Gram altında bir rekorun daha gelip gelmeyeceği sorusu da ons altın ve TL'nin dolar karşısındaki fiyatında etkili dinamiklerle yanıt buluyor.

ONS ALTINDA KUZEY KORE VE DOLAR ENDEKSİ TAKİP EDİLİYOR

Güncel gelişmeler üzerine analist görüşlerinde ons altın tarafına bakıldığında ise Dolar Endeksi'nin seyri ve Kuzey Kore'nin konuşulduğu görülüyor.

Tacirler Yatırım, ons altının artan jeopolitik riskler ve yükselişine ara veren dolar endeksi ile birlikte Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında seyrettiğine dikkat çekiyor.

Ancak kuruma göre bu kalemde yükseliş durulmuş halde. Tacirler Yatırım, "VIX endeksindeki geri çekilme ve dolar endeksinin 100,20 seviyelerinde tutunmuş olması, altındaki yükseliş hareketinin durulmasına neden olmuş durumda. Risk iştahındaki bu ufak iyileşme belirtisinin devam etmesi, altında kar realizasyonlarını beraberinde getirebilir." diyor.

Ziraat Yatırım da "Piyasayı bir süredir meşgul eden Kuzey Kore kaynaklı endişelerde somut olumsuz bir haber akışının olmaması risk iştahını bozmasa da temkinli hava korunuyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Ancak ZY, kar satışlarının sınırlı olabileceğini belirterek "Kore Won’u değer kaybetmeye devam etmekte. Dolar’a da şu an için talebin sınırlı olması değerli madendeki kar satışlarını sınırlandırmakta." diyor.

TÜRK LİRASI'NDA SİYASİ GELİŞMELER İZLENİYOR

TL tarafında ise referandum sonrası siyasi gelişmeler izleniyor.

Gedik Yatırım, Dolar/TL'nin gram altına rekor getiren hareketinde OHAL'in uzatılacağı açıklamasının etkisine dikakt çekerek "Referandum sonuçları sonrası haftaya 3.63 seviyesinin altında başlayan kur gün içerisinde yükselişe geçti ve akşam saatlerinde OHAL süresinin 3 ay daha uzatılacağı açıklamalarıyla sert yükselişler gösterdi" diyor.

Ziraat Yatırım da "Risk algısı açısından AB ile ilişkilere yönelik açıklamalar takip edilmeye devam edilecek" diyor. 

Tacirler Yatırım ise referandum sonrası kazançlarının tamamını geri veren TL'nin Dolar/TL paritesindeki geri çekilme hareketinin alım fırsatı olarak sınırlı kalmasına neden olduğunu belirterek "3,70 altında geri çekilme hareketi yatırımcılarımıza kısa vadeli alım fırsatı verecektir" değerlendirmesinde bulunuyor.

DOLAR/TL YÜZDE 5, ONS ALTIN YÜZDE 12,5 YUKARIDA

Dolar/TL gram altının rekor kırdığı Pazartesi günü 3,62'nin altını test ettikten sonra 3,7176'ya yükseldi. Dolar/TL, 3,70 seviyelerinde 2016 sonuna göre yüzde 5 kadar kazanç taşıyor.

Mart ayını 1249,10 ons/dolar seviyesinden kapatan altın ise Pazartesi 1295 dolar/ons'a kadar yükselerek yılın başından bu yana değer kazancını yüzde 12,5'e taşıdı.

Tüm bu görüntü gram altına 2016 başından bu yana yüzde 18 prim olarak yansımış durumda. Bu oranın hangi yönde ne kadar değişeceği de analistlerin izlediği konuların piyasa etkisiyle şekillenmeye devam edecek.

 

Yukarı

Business HT×