BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4914 % -0,23
EUR/TRY 34,9077 % 0,16
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4921
% -0,23
34,9011
% 0,14
1,0716
% 0,16
44,89
-0,46
2.334,79
% 0,80
87,62
% -0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş dünyası erken seçim istemiyor

BloombergHT'ye konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, iş dünyasının 2019'a kadar seçim istemediğini belirtti

İş dünyası erken seçim istemiyor
CEREN DİLEKÇİ 17 04 2017, 18:31

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik Bloomberg HT'ye referandum sonrası iş dünyasının beklentilerini anlattı.

'İş dünyası olarak Başbakan'ın 'halk oylamasının kaybedeni yok' cümlesini sevdiklerini kaydeden Bilecik, "Şimdi bizim yeni bir sayfa açmamız gerekiyor. Artık birlik ve reform zamanı" dedi.

Bu anlamda üç ana başlığın önemine vurgu yapan Bilecik, "Yeniliklere açık bir şekilde Türkiye'yi daha müreffeh hale getirmek için yapılacaklar önemli. Üç ana başlığı ön plana koyuyoruz. Bunlar, ekonomi, demokrasi ve AB ile olan ilişkiler. Özellikle ekonomi buradaki en önemli aktör olacak. İş dünyasının artık zaman kaybına tahammülü yok. Çünkü birkaç seçimle yorulmuş bir Türkiye var, artık seçim değil reformu konuşma, bunları hayata geçirme dönemi diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Bilecik, erken seçim ihtimali olup olmadığı ihtimaline dair "Bu ihtimali olası görmek istemiyorum. En olumsuz faktör seçim ekonomisidir, o bakımdan iş dünyası 2019'a kadar herhangi bir seçimi istemeyecektir. Artık orta ve uzun vadede reformların hayata geçtiği bir atmosfer olsun diyoruz" diye konuştu.

"ENFLASYONUN YÜZDE 5'İN ALTINDA OLDUĞU BİR HEDEFE İHTİYAÇ VAR"

Makro ekonomideki tabloya bakıldığında geliştirilmesi gereken yönler olduğunu bildiren Bilecik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün tüm dünya önemli küresel değişimden geçiyor. Bugün Avrupa ile ABD'nin büyüme hamleleri içerisinde olduğunu, gelişmekte olan ülkelerdeyse tablonun zaman zaman ters çalıştığını görüyoruz. Türkiye'nin genç nüfusu, demografik yapısı, makro dinamiklerinin fevkalade yukarıda olmasından dolayı bence bizim önümüzde önemli fırsatlar var. Büyümeye, enflasyonu yüzde 5 ve altında olacak biçimde kuvvetli bir hedefe ihtiyacımız var. Bu hedefler doğrultusunda baktığımızda tekrar eski büyüme yüzdelerine erişeceğimize inanıyorum."

"İŞSİZLİKTE GEREKSİZ BİR REKOR KIRILDI"

İşsizlik oranının son yılların en büyük yüzdesine eriştiğini kaydeden Bilecik, "İşsizlikte gereksiz bir rekor kırıldı. İstihdam seferberliği veya buna benzer kampanyaların sonuçlarını Mayıs ayı itibariyle göreceğiz. İşsizliğin biraz daha düşeceğini düşünüyorum. Çift haneli işsizlik, ekonominin en büyük handikaplarından biri. Güvenceli esnek çalışma yönteminin devreye girdiği, özellikle daha çok kadının istihdama katıldığı özendirici reform maddelerine ihtiyacımız var." açıklamasında bulundu.

Orta ve uzun vadeli reformların hayata geçtiği, tüm iş dünyasının bu maddelere sıkı sıkıya bağlandığı bir atmosfer dilediklerini kaydeden TÜSİAD Başkanı, Türkiye-AB ilişkileri konusunda "Avrupa Birliği müzakerelerine devam etme, reformlarına sıkı sıkıya sarılmada motive edici noktada yer alıyor. Türkiye kendi çemberindeki yerini bulup standartları daha yüksek hale gelebilir" yorumunda bulundu.

AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'nin kazanımları olduğunu hatırlatan TÜSİAD Başkanı, müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×