BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar için "bir cisim yaklaşıyor"dan öteye gitmeyen ülke

Dünya seçimlerinin, Amerikan Merkez Bankası'nın, hatta yüksek frekanslı işlemlerin bile önünü arkasını sağını solunu fiyatlamaya alışık piyasalar, Kuzey Kore'ye yabancı

Piyasalar için "bir cisim yaklaşıyor"dan öteye gitmeyen ülke
BUSINESSHT 16 04 2017, 10:03

İkinci Dünya Savaşı sonrası, Japonya’nın 35 yıllık hâkimiyetinin son bulmasıyla birlikte haritada kendine yer bulan, ancak bu zamana kadar ne elle tutulur bir istatistiğine ne de demografik yapısıyla ilgili net bir bilgiye sahip olduğumuz “kapalı kutu” Kuzey Kore, bir anda piyasaların konuştuğu en önemli jeopolitik risk oldu. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın neredeyse “herşey karşıtı” tutumu ve Suriye’ye gerçekleştirdiği müdahale sonrası, “Belasını arıyorlar” tweetiyle tüm oklarını Kuzey Kore’ye çevirmesi ve bu 120 bin metrekarelik ülkenin “ Topyekun bir savaşa topyekun yanıt veririz” açıklamaları Pasifik’in sularını ısındırıyor. 

Son olarak, Kuzey Kore’nin sahip olduğunu bildiğimiz ama ne kadar endişelenmemiz gerektiğini kestiremediğimiz “koca koca” silahlarının dün ilk defa “Güneşin Günü” kutlamalarında görücüye çıkmasıyla yapılan gövde gösterisi de kafalardaki “Üçüncü Dünya Savaşı” ihtimallerini körükledi. 

"ASYA, KUZEY KORE BİR PROBLEM DEĞİLMİŞ GİBİ DAVRANIYOR"

Finans dünyası, bildiği riskler karşısında model kurmaya talimli. Amerikan Merkez Bankası’nın bir faiz kararının piyasada nasıl etki yaratacağı önceki deneyimlere bakılarak kestirilebilir. Ancak Kuzey Kore gibi henüz “tanımlanmamış bir cismin” yaratacağı küçük bir dalga bile bir anda Çin ve Güney Kore’ye oradan tüm dünyaya yayılabilir. 

Küresel piyasalarla direkt hiçbir bağlantısı olmayan Kuzey Kore’nin gölgesinin dünyanın geri kalanına nasıl düşebileceğini bankacılar Business  Insider’a değerlendirdi. 

UBS Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Müdürü Federico Kaune’ye göre Asya, fiyatlamasını sanki Kuzey Kore bir problem değilmiş gibi yapıyor. Kaune, “Eğer bir şey olursa, piyasalar gerçekten çok kötü bir tepki verecek çünkü bu spesifik belirsizliğin herhangi bir karşılığı yok” dedi. 

"Siyasi riskler bir kenara bırakılırsa bir ülkeye yatırım yapmak için o ülkenin kurumlarına da bakmak lazım diyen" Kaune, Kuzey Kore'deki yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve yolsuzluk gibi sorunlara da dikkat çekti.

Kaune, "Bütün gücü elinde tutan biri, bizim için 'kötü haber'. Bu durum da risk primini çok yüksek seviyeye koyuyor" diye konuştu.

"KUZEY KORE'NİN SALDIRISININ NASIL OLACAĞI ÖNGÖRÜLEBİLİR DEĞİL"

UBS Asya Pasifik Hisse Senetleri ve Gelişen Piyasalar Müdürü Geoffrey Wong ise Kaune'ye paralel olarak Kuzey Kore riskinin fiyatlanmadığını yineleyerek şunları söyledi:

"Durum artık o kadar basit değil. Batı, Güney Kore ve Japonya için çok net seçenekler yok. Güney Kore'nin başkenti Seul, Kore sınırına 56 kilometre uzakta. Kuzey Kore, bu kente çok kolay şekilde ciddi zarar verebilir. Yani ABD ve Güney Kore'nin ilk saldırıyı gerçekleştirmesi hiç mantıklı değil. Kuzey Kore'nin ilk saldırısı ise öngörülebilir değil. Yani, daha önce hiç görülmemiş bir risk var. Bu durumu fiyatlamak imkansız olmasa bile çok çok zor."

 

Yukarı

Business HT×