BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

SPK lisanslarında yeni dönem klavuzu

SPK, tüm dünyada geçerli olmasını hedeflediği lisanslarını elektronik ortama taşıdı

SPK lisanslarında yeni dönem klavuzu
BUSINESSHT 13 04 2017, 13:29

Sermaye piyasası lisanslama sınavları artık elektronik ortamda da gerçekleştirilmeye başladı.

2017 başında Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yeni tebliği Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi (SPL) tarafından düzenlenen sınavları online platforma taşıdı.

Böylece elektronik ortamdaki sınavlarda başarısız olanlar yazılı sınava da girebiliyor.

EN DÜŞÜK 50 PUAN YETERLİ

Lisans almak için de tüm sınav konularından ortalamada 60 alınması ve sınav konularında en az 50 puan alınması yeterli.

Bu kural önceden 70 ve 60 puan olarak uygulanıyordu.

E-LS İLE HAFTADA 3 GÜN SINAV YAPILIYOR

Sınavlarda başarısız olan adaylar için lisanslama sınavları arasında 6 aya varan bekleme süresi de ortadan kalkmış oldu. 3 Nisan'dan bu yana sınav merkezlerinde haftada 3 gün 6 seans Elektronik Lisanslama Sınavı (e-LS) düzenleniyor.

e-LS’de girilecek sınav sayısında herhangi bir sınırlama bulunmazken aynı sınav konusundan tekrar sınava girebilmek için sınav tarihleri arasında en az 60 gün olması yeterli sayılıyor.

E-LS SONUÇLARI 5 GÜNDE AÇIKLANIYOR

Elektronik Lisanslama Sınavı'nın (e-LS) detaylarının paylaşıldığı "Dijital Dönüşüm Lansmanı"nda kurumun eğitim çalışmalarını anlatan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş,  "Bu yıl 3 Nisan’da sınavlar yapılmaya başlandı. Halihazırda, günde 6 seans olmak üzere haftada 3 gün e-LS düzenleniyor. Elektronik sınavlarla adayların sınavlara girebilmek için 6 ay beklenilmesine gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra bir lisansa ait tüm sınav konularına aynı gün girmek yerine 45’er dakikalık sınav konularına istenilen günlerde ayrı ayrı girilebiliyor. Sonuçlar da 5 iş günü içinde açıklanıyor." dedi.

TÜM SINAVLAR ONLINE YAPILACAK

Ertaş'ın verdiği bilgilere göre 2017 sonunda tüm lisanslama dallarında elektronik sınav sistemiyle lisanslama yapmaya başlanacak.

Şu anda yazılı ve elektronik sınavlar birlikte uygulanmaya devam ederken bir noktada tüm sınavlar elektronik ortama taşınacak.

SPK TÜM DÜNAYDA GEÇERLİ LİSANSLAMA HEDEFLİYOR

Bununla birlikte SPK, lisanslarının tüm dünyada geçerli olmasını hedefliyor.

Ertaş, "Hedefimiz İstanbul’u uluslararası bir finansal eğitim merkezi yapmak ve Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu'nun (SPL) verdiği lisansların CFA lisansları gibi dünyanın her tarafında kabul göreceği bir lisanslama sistemini oluşturmak." bilgilerini verdi.

İSTANBUL'A IOSCO EĞİTİM MERKEZİ

Diğer taraftan Kurul, lisanslarının tüm dünyada kabul görmesini hedefliyor.

Ertaş, Dünya Sermaye Piyasaları Birliği'nin (IOSCO) dünyada 3 noktada oluşturmaya çalıştığı finansal eğitim merkezinin birisini İstanbul’da SPK'nın öncülüğünde oluşturmaya talip olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"IOSCO'nun 3 finansal eğitim merkezinden birini İstanbul'da kurmak için önemli bir aşama kaydettik. İnşallah bu konuda yakın zamanda gelişmeleri daha kapsamlı olarak kamuoyuyla paylaşacağız.

Kuracağımız finansal eğitim merkezi sadece sektör çalışanlarımıza değil, tüm bölge ülkelerindeki sektör çalışanlarına finansal eğitim verecek, dileyenler sınavlara girerek lisans alabilecek, bu lisanslar da IOSCO üyesi ülkelerde geçerli bir sertifika özelliği taşıyacak.

Kısaca bu merkezden lisans alan kişiler dünyanın her tarafındaki finansal kuruluşlarda çalışabilecektir."

YILDA 80 BİN KİŞİ

SPL'nin şu ana kadar yılda 2 kez 12 ilde düzenlediği sınavlara yılda ortalama 80 bin kişi giriyor.

Yukarı

Business HT×