BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5841 % 0,20
EUR/TRY 34,8218 % 0,52
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5841
% 0,20
34,8218
% 0,52
1,0674
% 0,19
45,35
-0,09
2.302,65
% -1,06
86,51
% -0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CHP'den borsadaki yükseliş hakkında soru önergesi

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak borsadaki yükselişe ilişkin soru önergesi verdi. Önergede varlık fonunun hisse senedi işlemlerine başlayıp başlamadığı soruldu

CHP'den borsadaki yükseliş hakkında soru önergesi
13 04 2017, 11:42

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 10 Nisan'da Borsa İstanbul'da yaşanan yükselişin kaynağıyla ilgili bir soru önergesi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın cevap vermesi talebiyle yöneltilen önergede, 10 Nisan'daki yükselişte Yatırım Finansman'ın rolüne ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin bu hafta itibariyle piyasalarda yükseliş bekleyen açıklamalarına dikkat çekildi ve kamu fonları üzerinden bir piyasa müdahalesi olup olmadığı soruldu.

Bu kapsamda Öztrak, "Türkiye Varlık Fonu, İşsizlik Sigortası Fonu veya kamu ile irtibatlı herhangi bir kuruluşa hükümetinizce, referandum öncesinde döviz piyasasında fiyat hareketlerini etkilemeye dönük bir işlem yapma talimatı verilmiş midir?" diye sordu.

"Halk oylamasına kısa bir süre kala, para ve sermaye piyasalarında izaha muhtaç gelişmeler yaşanmaktadır" diyen Öztrak, 10 Nisan'da yaşanan olağanüstü fiyat değişimleriyle ilgili başbakanın açıklama yapmasını istedi.

'HERİF' SORUSU

Öztrak'ın önergesinde piyasa oyuncuları arasında 'herif' olarak bilinen fon da yer aldı.

Öztrak borsada işlem hacminin yüzde 74 arttığı günde özellikle Yatırım Finansman üzerinden gerçekleşen işleme dikkat çekerek, "Söz konusu aracılık şirketinin, 10 Nisan tarihinde, Borsa İstanbul’dan 208 milyon TL (55,8 milyon dolar) tutarında net alım yaptığı ifade edilmektedir. Bu miktar, en çok işlem yapan ikinci aracılık şirketinin yaptığı net alımın 3 katından fazladır" dedi.

Yatırım Finansman geçen yıl piyasa oyuncuları tarafından "Herif" olarak adlandırılan gizemli bir yatırımcının işlem yaptığı kurum olarak gündeme gelmişti. Pek çok analist büyük işlemlerle Borsa istanbul'a yön veren yatırımcının bir kişi değil, algoritmik işlemler olduğunu söylemişti. 

Öztrak'a göre ekonomi bakanının tarih vererek Borsa İstanbul’daki yükselişi öngörmesi bu tabloyu daha da ilginç hale getiriyor. 

"Akıllara, piyasada olağanüstü dalgalanma yarattığı iddia edilen bu Fonun işlem yapacağı tarihin Sayın Bakan tarafından bilinip bilinmediği sorusu takılmaktadır" diyen milletvekili, "Tam da kritik bir referandum öncesinde bu gelişmelerin yaşanması zamanlama bakımından da manidardır" dedi.

Östrak ayrıca Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ'ın da konuyla ilgili açıklamalarını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Borsada manipülasyona izin vermemekle görevli olan bir makam, siyasi nitelikte demeçler vererek, tıpkı Ekonomi Bakanının yaptığı gibi borsadaki hareketleri olası referandum sonuçlarıyla ilişkilendirmeye çalışmıştır

Tüm bunlar referanduma çok kısa bir süre kalmışken seçmen algısını yönetmek amacıyla Borsa İstanbul’da kamuya ait kurum veya kurumlar tarafından siyasi amaçlı bir manipülasyon yapıldığı kanısını güçlendirmektedir."

ÖZTRAK'IN SORULARI

  • 6741 sayılı Kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Türkiye Varlık Fonu veya bu fona bağlı bir fon/iştirak Borsa İstanbul’da hisse senedi alım-satımına başlamış mıdır?
  • Türkiye Varlık Fonu veya ona bağlı bir fon işlemlere başladıysa hangi tarihler itibariyle Borsa İstanbul’da işlem yapılmış ve ne kadar hisse senedi alınmıştır?
  • Sermayesi kamuya ait başka bir kuruluş, bağlı ortaklık veya yurtiçi/yurtdışı iştirak Borsa İstanbul’da, 10 Nisan 2017 tarihinde ve sonrasında hisse senedi alımı yapmış mıdır?
  • 10 Nisan 2017’de ve sonrasında kamu kaynakları kullanılarak Borsa’da alım yapılmasına ilişkin bir talimat tarafınızdan verilmiş midir?
  • Türkiye Varlık Fonu, İşsizlik Sigortası Fonu veya kamu ile irtibatlı herhangi bir kuruluşa hükümetinizce, referandum öncesinde döviz piyasasında fiyat hareketlerini etkilemeye dönük bir işlem yapma talimatı verilmiş midir?
  • Borsa İstanbul’da, 10 Nisan 2017 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen olağanüstü fiyat hareketleriyle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu herhangi bir inceleme yapacak mıdır?
  • Borsa İstanbul Başkanının aynı zamanda, Türkiye Varlık Fonu yönetim kurulu üyesi olması, yapılacak incelemelerin tarafsızlığı ve doğruluğu konusunda şüphe doğurmayacak mıdır?
  • Sayın Ekonomi Bakanı, Borsada olağanüstü fiyat hareketlerine neden olduğu iddia edilen fonun işlem yapacağı tarihi nasıl bilmiştir? Bu konuda kendisinin bilgisine başvurmayı düşünüyor musunuz?
Yukarı

Business HT×