Otomotiv sektörü, döviz kuru ve ÖTV'de yaşanan artışlarla yurtiçi satışlarda zor bir dönemden geçiyor.
Kur etkisi ihracata ise tam tersi pozitif yansıyor. Her ne kadar girdi maliyetleri de artıyor olsa da TL'nin değer kaybetmesiyle rekabet avantajı elde eden otomotiv ihracatçıları dış talebin gücünden yararlanıyor.
Yılın ilk çeyreğinde ihracat yurtiçi satışların iki katından fazla.
Otomotiv üretiminin de yurtdışı satışlardaki güçlü performanstan destek aldığı görülüyor. Yüzde 33 artan ihracatla üretim de yüzde 23 artış kaydetmiş durumda. Binek otomobil üretiminde ise 10 yılın rekoru kırıldı.
OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 23 ARTTI
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Mart ayı verilerine göre toplam otomotiv üretimi yüzde 23 artarak 157 bin 729 adet oldu. Yılın ilk çeyreğinde toplam üretim de yüzde 23 artarak 424 bin 219 adete çıktı. Toplam otomotiv üretimi Ocak'ta yüzde 31 ve Şubat'ta yüzde 15 artış kaydetmişti.
Bu ters etkinin alt segmentlerde de simetrisi yaşanıyor.
OTOMOBİL ÜRETİMİNDE 10 YILIN REKORU
Otomotiv pazarında ağırlıklı olarak binek otomobillerde yoğunlaşan düşüş ihracatta da binek otomobiller öncülüğünde artış şekline izleniyor.
Mart'ta yüzde 11 düşen otomotiv satışlarında binek araçların düşüşü yüzde 13,1'di.
Aynı ay yüzde 23 artan ihracatta ise binek otomobil üretimi yüzde 42 artışta. İlk çeyrekteki toplam artışı da yüzde 44 ve sayı 300 bin 525 ile 2007'den bu yana en yüksek.
DÖNEMİ KURTARAN İHRACAT OLDU
OSD verilerinde ihracatın ise yüzde 38 artışla 135 bin 965 adet olduğu görülüyor. Yurtiçi satış ise 82 bin 498 adetti. Yurtiçi satışlar yılın ilk çeyreğinde Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verisinde yüzde 7,4 ve OSD verisinde yüzde 8 daralırken ihracat artışı yüzde 33.
Bu açıdan ihracat verileri sektörün yüzünü güldürürken satışlarda ise asıl düşüşün yeni başlıyor olabileceğinden endişe ediliyor.
YURTİÇİ PAZARDA ASIL DÜŞÜŞ YENİ BAŞLIYOR OLABİLİR
Analistler artık piyasaya kur farkını tamamen yansıtan sıfır ithal araçlar girdiğini, üretimlerinde yüksek ithal girdi kullanıldığı için yerli üretim araçlarda da kur etkisinin asıl şimdi yansımaya başlayacağını belirtiyor.
Sektör Nisan ayı dahil izleyen aylarda kur zammıyla birlikte satışlarda daha fazla düşüş bekliyor.
AĞBAL: SEKTÖRÜN TALEPLERİNİ DİKKATE ALACAĞIZ
Diğer taraftan Maliye Bakanı Naci Ağbal, son açıklamasında "Otomotiv sektöründe 2016 son çeyrekte önemli artışlar oldu; önümüzdeki dönemde bu sektörün üretim ve yurtiçi büyüme pazarını destekleyeceğiz. Otomotiv satışları önümüzdeki aylarda hızla artacak, sektörün taleplerini dikkate alacağız." dedi.
Diğer taraftan Ağbal, sektöre yönelik bir vergi düzenlemesi çalışmalarının bulunmadığını ifade etti.