BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3405 % 0,15
EUR/TRY 34,9678 % -0,29
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3405
% 0,15
34,9936
% -0,22
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Vergisini düzenli ödeyenlere 'özel' borç yapılandırma

Vergisini üç yıl düzenli ödeyen şirketler, zor duruma düştüklerinde geneli kapsayan bir kanun beklemeden vergi borcu yapılandırması için kamuyla masaya oturabilecek

Vergisini düzenli ödeyenlere 'özel' borç yapılandırma
DÜNYA 12 04 2017, 08:25

Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, vergisini üç yıl düzenli ödeyen şirketler, ekonomik açıdan zor duruma düştüklerinde genel bir düzenleme beklemeksizin vergi yapılandırması için kamu ile masaya oturabilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, zor durumdaki mükellefin, genel ekonomik veya işletmeye bağlı nedenlerle vergisini ödemekte güçlük çekmesi halinde yükümlülüklerinin yapılandırılmasına imkan sağlayacak taslağın büyük ölçüde hazırlandığını açıkladı.

Dünya Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre, hangi mükelleflerin bu kapsamda değerlendirilebileceğine yönelik düzenlemede, öncelikle mükellefin geçmiş üç yıl içindeki vergi ödemelerini düzenli olarak yapmış olma şartı aranacak. Yasal düzenleme ile Gelir İdaresi’ne bu konuda mevcut uzlaşma yetkisine ilave olarak borçla ilgili farklı bir uzlaşma yetkisi verilecek. Bu yetkiye dayalı detay düzenlemeler ikincil mevzuatla yapılacak. Yapılandırmaya girebilecek mükelleflerin belirlenmesine yönelik objektif kriterler oluşturulacak. Bunlar, geçmiş üç yıllık vergi performansı yanında, şirketin finansal riski, sektörün durumu, hakkında açılmış alacak davası olup olmadığı, geçmişte kamuya olan yükümlülüklerini yerine getirip-getirmediği gibi ölçülebilir unsurlar olacak. Yapılandırmaya girecek şirket mevcut sorunlarını nasıl aşacağına yönelik bir planı Gelir İdaresi’ne sunacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağın, kanun tasarısı ya da teklif olarak hızla TBMM’ye sunulacağı belirtildi. Maliye Bakanı Ağbal, önceki gün yaptığı açıklamada, kamu borcunun yeniden yapılandırılmasını 30 Mart sonuna kadar uzatmayı öngören düzenlemeyle birlikte bu tasarının da TBMM’ye verilebileceğini açıklamıştı.

SON ÜÇ YIL KRİTİK

Düzenlemeyle, öncelikle Gelir İdaresi bu şekilde mükellef bazında bir yapılandırma yapmaya yetkili kılınıyor. Gelir İdaresi’nin vergi ceza ve incelemelerine yönelik raporlara yönelik uzlaşma dışında bir yetkisi bulunmuyor. Yeni düzenleme ise vergisini ekonomik nedenlerle ödeyemeyen mükellefl eri kapsıyor.

Mükelleflerin geçmiş dönem vergi ödeme alışkanlıkları baz olarak alınacak. Son üç yıllık vergi ödemeleri ise kriter niteliği taşıyacak. Şirketin borçluluk durumu ve finansal riski de değerlendirme kriterleri içinde yer alacak.,

FAİZ ÖDENMEYECEK

Şirketlerin genel ekonomik durum ya da kendi ekonomik durumuna göre vergisini ödeyemediği durumlarda bu sistem işletilecek. Şirket, ödeyemediği vergi borcunun yapılandırılmasını talep etmek için öncelikle gelecekte bu borcu nasıl ödeyeceğine dair plan sunacak. Yapılandırmayla, şirketin oluşan borcuna yönelik gecikme faizi ve cezasına yönelik mevzuatta yer alan oranların uygulanması duracak. Maliye yapılandırılan alacak için süre ve taksit sayısına bağlı farklı bir faiz-ceza uygulayabilecek. Bu yapılandırma, idarenin inceleme-soruşturma yönündeki yetkisini engellemeyecek.

TBMM’ye sunulacak yasal düzenlemenin, Maliye’ye bu uzlaşma modeli için yetki verilmesi ve temel kriterleri belirleyecek şekilde hazırlandığı kaydedildi. Kriterlerin hangi ölçütleri baz alacağı ve diğer unsurların ikincil mevzuata bırakılacağı vurgulandı.

Yukarı

Business HT×