BIST 100 9.628,78 % 1,09
USD/TRY 32,5891 % 0,18
EUR/TRY 34,8367 % 0,43
Piyasalar
9.634,55
% 1,15
32,5881
% 0,18
34,8438
% 0,45
1,0666
% 0,22
45,44
-0,05
2.379,04
% 0,00
86,56
% -0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

En büyük 7 ekonomiden ortak karar: Rusya ve Suriye'ye ilave yaptırım yok

İtalya'da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları zirvesinden Esedsiz Suriye ve Rusya'ya ilave yaptırımların uygulanmaması kararı çıktı

En büyük 7 ekonomiden ortak karar: Rusya ve Suriye'ye ilave yaptırım yok
BUSINESSHT 11 04 2017, 14:01

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin (G7) dışişleri bakanları İtalya’nın kuzeyindeki Lucca kentinde bir araya geldi.

Suriye’de Beşşar Esed’siz çözümün görüşüldüğü toplantıda, geçen hafta kuzey Suriye'nin İdlib vilayetinde bir kasabaya gerçekleşen sinir gazı saldırısıyla suçlanan Esed'le bağlarını kesmesi için Rusya'ya yöneltilen baskılar yoğunlaştı.

İngiltere’nin Rusya’ya yaptırımların artırılması gerektiği yönündeki talebi reddedildi. Rusya ve Suriye’ye ilave yaptırımlar olmaması yönünde karar alındı.

Toplantıda, “Rusya, Suriye’deki barış sürecinden izole edilmemeli, sürece katılımı sağlanmalı” ifadesi kullanıldı.

Yayınlanan ortak açıklamada Rusya, İran ve Türkiye'nin ateşkesin sağlanması için görevlerini yerine getirmesi ve konunun muhatapları üzerindeki nüfuzlarını kullanmaları talep edildi:

"Rusya, Suriye'de istikrarı yeniden sağlama ve IŞİD ile terörü bitirme potansiyeline sahip. Rusya etkisini kullanmaya hazırsa biz de Suriye krizinin bitmesi için birlikte çalışmaya hazırız." 

RUSYA'YA "TARAFINI SEÇ" ÜLTİMATOMU 

Zirvede konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Esed ailesinin iktidarının sona yaklaştığını vurgulayarak “Suriye halkının acısına son vermek istiyoruz. Rusya geleceğin bir parçası olup önemli bir rol oynayabilir veya söz konusu gruplarla ittifakını sürdürebilir ki biz bunun uzun dönemde Rusya’nın menfaatine olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Biz birlik içinde bir duruş benimsemeliyiz ve bu müzakerelerde Rusya'yı Esad'ın köşesinden uzaklaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. En azından siyasi çözüm arayışlarına katılacakları bir noktaya gelene kadar" dedi.

ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, İtalya, Almanya ve Fransa’nın yanı sıra toplantıya Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi arabistan, Ürdün ve Katar bakanları da çağırıldı.

ABD’DEN SURİYE’YE MİSİLLEME

Sinir gazı saldırısıyla ilgili suçlamaların ardından ABD, 7 Nisan’da Suriye rejimine ait, Humus kenti yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. 

Açıklamada füzenin, radarları, bombardıman uçaklarını, uçak mühimmatlarını, uçaklara yakıt sağlayan istasyonları, lojistik depolama alanlarını ve hava savunma sistemlerini hedef aldığı belirtildi.

Saldırının ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “Suriyeli diktatör Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok" dedi.

Yukarı

Business HT×