BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5131 % 0,13
EUR/TRY 34,6581 % 0,00
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4926
% 0,07
34,6833
% 0,08
1,0665
% -0,08
45,49
-0,10
2.367,27
% 0,26
87,50
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ticari araç kiralamada yeni dönem

Ticari araç kiralamada kurallar yeni baştan yazılıyor

Ticari araç kiralamada yeni dönem
DÜNYA 11 04 2017, 08:24

Ticari araçla taşıma yapanlar, banka dışı finansman şirketleri aracılığı ile öz mal sayısının 10 katına kadar kiralık araç edinerek filolarını büyütebilecek

Sektörün görüşüne açılan Karayolu Taşıma Yönetmelik Taslağı, ticari araç pazarına olumlu yansıması bekleniyor. Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre taslak, “K belgesi” alarak ticari araçla taşımacılık yapanlar için araçların “öz mal” olması şartını kaldırıyor.

Taslağın 25’inci maddesine göre; “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri” aracılığıyla edinilmiş, borcu bitinceye kadar finansman şirketlerinin mülkiyetinde olan, kullanıcının “kiracı” olarak gözüktüğü araçlarla da taşımacılık yapılabilecek.

Kiralık araç sınırı olarak da “öz mal sayısının 10 katı” deniliyor. Böylece hukuken “kiralık” gözüken araçlarla daha geniş taşıma filoları kurulmasının yolu açılıyor.

10 KAT KURALI

Halen kendi hesabına taşımacılık yapanlar, öz sermaye veya banka kredisi ile ticari araç alabiliyorlar. Şimdi devreye banka dışı finansman şirketleri de girmiş oluyor. Taslak yönetmeliğin 25. maddesinde, G yetki belgesi ile ilgili olarak, “Eşya taşımaya mahsus özmal taşıt sayısının 10 katını geçmemek üzere, 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında yetki belgesi sahibinin doğrudan kiracı olarak tarafı olduğu bir finansal kiralama sözleşmesi yoluyla temin edilen sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir” deniliyor.

HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARI HAREKETLENEBİLİR

Taslak bu haliyle çıkarsa ticari araç pazarı için yeni bir finansman olanağı gelmiş olacak ve pazara büyütücü etki de yapacak. Ancak asıl büyüme, kapsama araç kiralama şirketlerinin alınmasıyla gerçekleşecek. Araç kiralama şirketlerinin alımları otomobil pazarı toplam satışlarının yüzde 30’una yakın kısmını oluşturuyor. Bu şirketlerin ticari araç kiralayabilmesi, hafif ticari araç pazarında da benzer bir etki yapması bekleniyor. Daha önce bu konuda yapılan analizler, hafif ticari araç pazarına da yüzde 30 civarında etki yapabileceğini gösteriyor.

"YASAK KALKIYOR"

Konu ile ilgili olarak Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı Türkay Oktay, Dünya'ya yaptığı değerlendirmelerde yönetmeliğin “kiralama yasağını” kaldırdığına dikkat çekti. Oktay, "Ancak taslakta sadece finansal kiralama şirketlerinin adı belirtiliyor. Biz ona itiraz ediyoruz. Diyoruz ki, kiralamayı sadece finansal kiralamacılar değil, biz de yapalım. Zaten diğer maddelerdeki sözleşmeli taşıt kavramında biz varız ama sadece o maddeye yönelik finansal kiralamaları koymaları kısıtlayıcı bir şeydir. Bu anayasaya aykırıdır dedik. O nedenle itiraz ettik o maddeye. Kiralamaya cevaz veriyor ama sadece finansal kiralama ile yapılan sözleşmelere cevaz veriyor. Biz buna itiraz ediyoruz, onlar da yapsın biz de yapalım diyoruz. Bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Değişeceğine de inanıyoruz. Bir de panelvan konusu var. Panelvanı kapsam dışında tutmuşlar. Aslında panelvan kiralayabiliriz gibi gözüküyor taşıtma belgesiz. Onu da düzeltin dedik. Burada bir hata yapılmış çünkü” diye konuştu.

"SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU"

Kiralama sektöründe ticari araç yasağı sadece Türkiye’de olan bir uygulama. 25-30 milyar TL büyüklüğe ulaşan sektörün en büyük sorunlarından biri bu. TOKKDER, uzun süredir bu yasağın kalkması için yoğun bir çalışma yürütüyor. OSD, ODD, İTO ve TOBB gibi kurumlar da TOKKDER’i destekliyor. TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, yönetmelikle ilgili görüşlerini bildirmek üzere dernek olarak bakanlıktan randevu talebinde bulundukları, ayrıca sıkıntılı olan bazı konularda değişiklik talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Yukarı

Business HT×