BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4534 % -0,26
EUR/TRY 34,7320 % -0,69
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4534
% -0,26
34,7320
% -0,69
1,0692
% -0,35
44,70
-0,19
2.336,66
% 0,18
89,55
% 0,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimi uzatıldı

Başbakan Binali Yıldırım: Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimi Ekim'e kadar uzatıldı

Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimi uzatıldı
BUSINESSHT 10 04 2017, 10:24

Başbakan Binali Yıldırım, beyaz eşya ve mobilyada vergi indiriminin Ekim ayına kadar devam edeceğini duyurdu.

Yıldırım, FOX TV canlı yayında yaptığı açıklamalarda "Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimi Ekim'e kadar uzatıldı." dedi. 

Bu kapsamda beyaz eşyada yüzde sıfır oranında özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulaması sürecek.

BEYAZ EŞYADA YÜZDE 0 ÖTV

Sıfır ÖTV listesi klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerini kapsıyor. Bu oran Şubat ayı başıdna yapılan düzenlemeden önce yüzde 6,7'ydi. 

MOBİLYADA YÜZDE 8 KDV

Ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak sürecek.

Daha sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal da "Mobilya ve beyaz eşyada, KDV ve ÖTV indirimini 30 Nisan tarihinden 30 Eylül tarihine uzatıyoruz." dedi.

AĞBAL: İLAVE VERGİ GELİRİ TAHSİL ETTİK

Ağbal, ÖTV ve KDV indirimine rağmen ilave vergi geliri sağlandığına da dikkat çekerek, "Şu ana kadar 3 aylık sürede ÖTV ve KDV indirimlerinin net maliyeti 350 milyon civarındaydı. Yani ÖTV'den KDV'den vazgeçtik ama piyasada bir miktar canlılık oluşunca tabii ki canlılık artınca ilave vergi geliri de tahsil ettik. Yaptığımız hesaplara göre burada 350 milyon liralık bir maiyet oluşştu. Şimdi biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre bunun vergi gelirlerinin net olarak 800 milyon civarında bir etkisi olacak. Ama ben inanıyorum ki bu mobilya ve beyaz eşya sektörüne yapmış olduğumuz bu indirimler ekonomiyi genel anlamda canlandıracak. Hem istihdam sağlayacak hem üretimi arttıracak. Piyasada yüzleri güldürecek. Bunun işaretlerini de alıyoruz." dedi. 

VERGİ GELİRLERİNİN DÖRTTE BİRİ ÖTV'DEN

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın tarafından yapılan değerlendirmede, "2016'da en çok vergi geliri 120,4 milyar TL ile ÖTV'den geldi. Yani 2016'da vergi gelirlerinin yüzde 26'dan fazlası tek başına ÖTV'den. Beyaz eşyaların da içinde yer aldığı ÖTV (IV) Sayılı Liste'den 2016'da tahsil edilen ÖTV ise 4,7 milyar TL. 2017 bütçesinde bu kalemden yüzde 13 civarında artışla 5,3 milyar TL ÖTV vergi geliri bekleniyor." deniliyor.

ÖTV'DE IV SAYILI LİSTE TARTIŞMASI

Akın ayrıca, ÖTV'deki IV sayılı listenin de tartışmaya açılması gerektiğini belirterek "Buzdolabı, çamaşır yıkama/kurutma makinesi, fırın, bulaşık makinesi, su ısıtıcı, ütü, klima gibi toplumun kalkınma ölçüsünü belirleyen ürünlerden ÖTV almak, ÖTV'nin genel felsefesi ile çelişiyor. - Hızlı tüketim ürünleri konusunda durum daha da dramatik hale geliyor. Mevcut durumda, deodorantlar, tıraş köpükleri, tıraş öncesi ve sonrası ürünleri ile güneş kremleri gibi ürünler için ÖTV ödüyoruz." diyor.

BÜTÇEYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Akın bu listeden gelen 4,7 milyar TL'nin ise bütçe üzerinde önemli bir etki yapmayacağına dikkat çekiyor ve "Eylül sonuna kadar uzatılan ÖTV ve KDV indirimleri elbette iç ekonomik dinamizm için çok değerli; ancak hangi ürünlerden artık ÖTV alınmamalı konusunu da masaya yatırmanın zamanı gelmiş görünüyor. - 2016'da toplam 120,4 milyar TL ÖTV tahsilatının sadece 4,7 milyar TL'lik kısmı IV Sayılı Liste'den geldi. Yani, yukarıda sayılaan tüm ürünlerin listeden çıkarılması bile bütçe üzerinde kayda değer ciddi bir etki yapacakmış gibi görünmüyor." diyor.

"YÜZDE 8 KDV'NİN KALICI OLMASINI BEKLİYORUZ"

Mobilya Sanayii İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, BloombergHT'ye telefonla yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üç aylık süreç bizim için yeterli değildi. Tam sezonumuz değildi. Mobilyada satışlar nisan sonu itibariyle artar. Ekime kadar uzatılması bizim için çok sevindirici. Fakat bizim beklentimiz yüzde 8 KDV oranının kalıcı olması. Sektörde yüzde 10-15'lik bir artış hissedilmekte. Bu artışın önümüzdeki dönemle beraber hızlanacağını göreceğiz."

MOBSAD Başkanı, vergi indirimleri sonrası beyaz eşyada fiyatların arttığının hatırlatılması üzerine, mobilya sektöründe böyle bir artışın olmadığını aktardı.

HANGİ BEYAZ EŞYALARDA ÖTV YÜZDE SIFIR?

Kapsama listesinin tamamı şu şekilde:

*Buzdolapları

*Bulaşık makinaları

*Çamaşır makinaları

*Klimalar

*Küçük ev aletleri

*Kurutma makinaları

*Elektrikli süpürgeler

*Su ısıtıcılar

*Saç makinaları

*El kurutma makinaları

*Ütüler

*Ev elektronikleri

*Elektrikli ısıtıcılar 

*Termosifonlar

Yukarı

Business HT×