BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5001 % 0,09
EUR/TRY 34,8597 % 0,59
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5010
% 0,10
34,8644
% 0,60
1,0690
% 0,16
45,49
0,00
2.378,75
% 0,75
87,51
% 0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'de tarım dışı istihdam sürprizi

ABD'de işsizlik oranı yüzde 4,5'e gerilerken, tarım dışı istihdam sadece 98 bin kişi arttı

ABD'de tarım dışı istihdam sürprizi
BUSINESSHT 07 04 2017, 15:25

ABD'de Mart ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisi açıklandı.

Mart ayında tarım dışı istihdam 98 bin kişi arttı. Bir önceki ay 235 bin artan tarım dışı istihdam 219 bine revize edilirken bu veri için beklenti 180 bin artıştı.

Bu rakam Bloomberg anketinde en düşük beklenti olan 100 bin kişi artışın da altında.

İşsizlik oranı ise yüzde 4,5'e geriledi

İşsizlik oranı beklentisi ise yüzde 4,7 ile Şubat ayına göre değişim yaşanmayacağı yönündeydi. En düşük beklenti de yüzde 4,5'ti. İşgücü katılım oranı yüzde 63 ile Mart'a göre değişmedi.

Diğer taraftan Şubat verisindeki 16 bin kişilik negatif revizenin yanı sıra Ocak verisi de 238 binden 216 bine revize edildi ve bu aylar için toplam revize 38 bin kişi negatif oldu.

Ücretler beklentilere paralel yüzde 0,2 artarken önceki ayın artışı yüzde 0,3'e revize edildi. Yıllık artış da yüzde 2,7'de.  

ANALİST YORUMLARI

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Tarım dışı istihdamda zayıflık hava koşulları kaynaklı olabilir" diyor ve şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"Tarım-dışı istihdam verisinde zayıflık anket dönemindeki olumsuz hava koşullarından  kaynaklanmış olabilir. 

Aylık istihdam artışı beklentilerin altında kalsa da aslında diğer veriler istihdam piyasasındaki toparlanmanın sağlıklı bir biçimde devam ettiğine işaret ediyor. İşgücüne katılım oranı sabitken işsizlik oranında yaşanan düşüş de tarım-dışı istihdamın anket dönemindeki sert hava koşullarına bağlı olabileceğine işaret ediyor.

Toplamda veri sadece hafif dolar-negatif denebilir, olası soğuk hava etkisi nedeniyle verinin dolar-negatif etkisi kısa sürebilir."

Veriyi Twitter hesabından değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan da sorunun düşük istihdam artışı değil halen zayıf seyreden ücret artışları olduğunu belirtiyor.

Manukyan'ın değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

"Veri hakkında neler biliyoruz? 1-Trump twit atmayacak.2- 153 bin beklentimden bile zayıf ancak işsizlik oranının hesaplandığı anket kuvvetli. Mevsim ve mevsimsellik çok etkili.Ör.İnşaatta Ocak-Şubat zıplamasının acısı çıkmış.Stella kasırgasının da etkileri detaylarada görünüyor. FOMC tutanaklarında üyelerin tam istihdam konusunda hem fikir olduğunu görmüştük. Yani sorun 89 binden ziyade hala kuvvetli yükselemeyen ortalama saatlik ücretler."

Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise Fed etkisi tarafında önemli olanın trend olduğuna dikkat çekiyor.

"Manşet rakam her ne kadar hayal kırıklığı gibi görülse de çok katılmıyorum. Fed zaten istihdam büyüklüğünde istenilen seviyelere geldi. Ücretlerdeki artış biraz daha ivmeli olsaydı en baştan Dolar pozitif bir hava izleyebilirdik. İlk şokun Dolar aleyhine bir rüzgar estirmesine karşın ben piyasanın yakın zaman Dolar lehine döneceğini düşünüyoruz. Uzun dönem işsizlik olarak takip ettiğimiz kalemde de son 12 ayda 526 bin kişi azaldı.  Bu rakamları direkt olarak Fed’in bilanço tartışmaları ile ilişkilendirmek doğru olmayabilir. Fed açısından önemli olan nokta trend ve bu trend bozulmadığı sürece Fed’in şahin tavrını koruyacağı görüşündeyiz."

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise "En azından Fed açısından yeni bir beklenti yaratacak bir veri değil; Haziran’da faiz artırımının halen zor olduğunu düşünüyorum."şeklinde görüş paylaşıyor.

Erkan, "Piyasa da halen baz senaryo olarak 1 faiz artırımı daha pozisyonunda ve orada da beklentiler Eylül ayına yoğunlaşacaktır. Her çeyreğe bir faiz artırımı düşürmek için ücretlerde ve tüketimde aynı anda istikrarlı bir eğilim görmek gerekli, bu şartı sağlamak biraz zor. Bu yapılması düşünülen ve son 2 yıldır Aralık ayında yapılan faiz artırımlarının da biraz teknik ayarlamalar olduğunu düşünecek olursak." diyor.

Yukarı

Business HT×