BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5697 % 0,05
EUR/TRY 34,8721 % 0,03
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5697
% 0,05
34,8721
% 0,03
1,0692
% -0,09
45,35
0,00
2.324,29
% 0,10
88,68
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tarihindeki en tehlikeli fikir

Fed yetkilileri arasında giderek konsensüs kazanan "faiz artırımına geç kalma endişesi" kendi tarihindeki en tehlikeli fikir olabilir

Fed tarihindeki en tehlikeli fikir
BUSINESS INDIER/PEDRO NICOLACI DA COSTA 04 04 2017, 16:41

Fed'in son iki faiz artırım kararında "Ya geç kalırsak?" endişesi öne çıktı.

Business Insider'dan Pedro Nicolaci da Costa'nın son yazısına göre ise koşullar daha fazla olgunlaşmadan faiz artırılması "Fed'in tarihindeki en tehlikeli fikir"

Üstelki bu Costa'nın kendi fikri değil, akademik makaleler ve Fed'in kendi çalışmaları bunu destekliyor:

"Başkan Janet Yellen'ın da aralarında bulunduğu üst düzey Federal Reserve yetkilileri, faizleri artırmak için çok uzun süre beklemenin Fed'i gelecekte daha hızlı faiz artırımına zorlayarak ekonomiyi resesyona itme potansiyeli taşıdığı endişesini öne çıkarmaya başladı.

Yellen, Şubat ayındaki açıklamasında FOMC'ye atıfta bulunarak "Teşvikleri kaldırmak için çok uzun süre beklemek, FOMC'nin sonunda faizleri daha hızlı artırmasını gerektirerek finansal piyasaları bozma ve ekonomiyi resesyona itme riski taşıdığından çok akıllıca olmaz" demişti.

Ekonomiye şimdi acı çektirerek sonradan acı çektirmemesini istemeye benzeyen bu söylem mantık taşımıyor. San Francisco Fed'den yeni bir araştırmaya göre de faizlerin makroekonomi üzerinde önceden sanıldığından çok daha fazla etkisi var.

"PARA POLİTİKASI SANILDIĞINDAN ÇOK DAHA ETKİLİ"

San Francisco Fed Araştırma Müdürü Oscar Jorda, "Bu da çok ılımlı bir sıkılaştırmanın bile enflasyon ve ekonomik aktivite üzerinde dizginleyici etki taşıdığı anlamına geliyor" diyor.

Araştırma parasal stratejinin zamanlaması veya yolunu çok fazla derinlemesine kapsamıyor, bizim de öyle yapmamıza gerek yok.

"FED TARİHİNDEKİ EN TEHLİKELİ FİKİR"

Ayrıca bu araştırmanın bulguları 2013'te UC Berkeley'den Cristina ve David Romer'in "Fed tarihindeki en tehlikeli fikir: Para politikası işe yaramıyor" başlıklı makalesiyle de tutarlı.

Romer'lar bunun neden olduğu üç ana örneği şöyle sıralıyor:

1) Büyük Buhran

2) 1970'lerdeki Yüksek Enflasyon Dönemi

3) Büyük Resesyon

Romer'lar Fed tarihi boyunca para politikasının nelere mal olabileceğini gösteren karamsar örnekleri tartışıyor.

Ekonomistlere göre şu anki hata ise son birkaç yılda yüksek işsizlik ve zayıf toparlanmaya bakarak yetkililerin para politikasının görece zayıf ve potansiyel olarak maliyetli görmeleri.

BUGÜNKÜ HATA NEREDE?

Bugün ise beklentilerin eninde sonunda yükseleceği söylenerek Aralık'tan beri iki kez faiz artırıldı ve halen düşük kalan enflasyon, Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmadan önce daha iyi istihdam koşulları ve yükselen ücretleri görene kadar bekleyebileceği anlamına geliyor.

Ki bu da Donald Trump'ın giderek politik belirsizliği artıran başkanlığı düşünüldüğünde çok daha doğru gözüküyor."

Yukarı

Business HT×