Otomotiv sektörü, Mart ayında ihracat tarafında güçlü sonuçlar ortaya koyarken satış tarafında ise endişeler büyüyor.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, son 11 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörü Mart'ta 2,7 milyar dolarlık ihracat ile aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı.
Sektör analistlerine göre TL'nin değer kaybıyla Türkiye'de otomotiv üretiminin rekabet avantajını artırması bu sonuçlarda etkili fakat aynı kur etkisi iç pazar için tam tersi tabloya işaret ediyor.
YENİ İTHAL ARAÇLAR KUR FARKINI TAM YANSITIYOR
Henüz sektörün Mart ayı satışları açıklamazken 2016 model stokların erimesiyle birlikte zamların kapıda olduğu ifade ediliyor. Artık piyasaya kur farkını tamamen yansıtan sıfır ithal araçlar giriyor. Üretimlerinde yüksek ithal girdi kullanıldığı için yerli üretim araçlarda da kur etkisi asıl şimdi yansımaya başlayacak. Sektör Nisan ayı dahil izleyen aylarda düşüş bekliyor.
FİYATLARA YÜZDE 5'LE YÜZDE 20 ARASINDA ZAM BEKLENİYOR
Geçen hafta açıklamalarda bulunan Borusan Manheim Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu, Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre geçtiğimiz yıl Kasım sonunda yapılan ÖTV zammı ile yüzde 15 arasında fiyat artışı yaşayan sıfır otomobillerin, şimdi de 2017 modellerle birlikte kur farkı zammı ile karşı karşıya kalacağını belirttikten sonra fiyat artışı beklentisini yüzde 20 olarak ifade etmişti.
Ancak sektörün diğer oyuncuları bu kadar yüksek zam beklemiyor. Özellikle Türkiye’de üretimi olan araçlarda fiyat artışının yüzde 5’lerde kalacağı, sıfır ithallerde ise daha yüksek olacağı beklentisi dile getiriliyor.
ÜST SEGMENTTE FİYAT ARTIŞI DAHA YÜKSEK OLACAK
Fiyat artışı üst segmenlerde daha yüksek oranda olacak. OYDER Başkanı Alp Gülan, özellikle bu konuya dikkat çekerek, “Kur farkı gelince bazı araçlarda ÖTV baremi aşılacak. Araç 68-69 bin civarında. Şimdi hesap ediyorsunuz yenisi 70 bin olmuş. Bin lira model zammı gelince araç ÖTV baremini de aşmış oluyor. 39 bin liralık araba kaçınılmaz 41 bine çıkınca bir üsteki dereceye geçiyor. Biliyorsunuz 40 bin ve 70 bin baremleri var” dedi.
TALEP İKİNCİ ELE KAYACAK
ÖTV ve kur artışı etkisiyle artan sıfır araç fiyatları yüzünden talebin ikinci ele kayması, ikinci elde de 2015 - 2016 modellerin tercih edilmesi bekleniyor. Son biri iki haftayı değerlendiren sektör temsilcileri, ikinci elde talebin arzdan hzılı arttığına dikkat çekiyor. Talebin arzı geçmesinin önemli nedenlerinden biri de filo kiralama şirketlerinin ikinci ele verecekleri eski araçları, fiyat artışından yararlanmak için bekletiyor olmaları.
PAZARDA YÜZE 15 DARALMA BEKLENİYOR
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcilerine göre ÖTV’deki artış ve kur farkı zammının da etkisiyle sıfır otomobil piyasasında yüzde 15’lik bir daralma yaşanabilir. Geçen yıl 1 milyon adet sıfır otomobil ve hafif ticari aracın satılmıştı. Bu yıl için beklenti yüzde 15 civarında düşüşle 850 bin adet civarında. Bazı ithal modellerde (özellikle üst segment araçlarda) daha fazla olmakla birlikte sektör ortalamasında yüzde 5 ila 10 arası zam olacak görünüyor. Şirketler 2016 stoklarını eriten büyük kampanyaların revize ederek bu zammın olumsuz etkisini kırmaya çalışan yeni kampanyalara yüklenecekler.
Yücel'e konuşan yetkililer ekonomiyi canlandırmak amacıyla düzenlenen yeni teşviklerde otomotivin yeterince ele alınmadığını, bu aşamada en önemli desteğin hurda teşviki olabileceğini savunuyorlar.