TÜİK, bugün 10:00'da Mart ayı enflasyonunu açıklayacak.
Ocak ayında yeni ağırlık sistemiyle açıklanan ilk tüketici enflasyonu rakamı yüzde 9,22'ye yükselerek sürpriz artış kaydetmişti, Şubat'ta ise yüzde 10,13 ile 2012 Nisan ayından bu yana ilk çift haneli rakamı verdi.
Mart ayı için öncü verilerinde ise gıda fiyatlarında artışın devam ettiği ancak önceki aya göre bunun daha ılımlı olduğu görüldü.
BloombergHT Araştırma bölümün enflasyon anketinde analistlerin beklentisi ise enflasyonun yüzde 10,13'ten yüzde 10,70'e yükseleceği yönünde.
İTO VERİSİNDE GIDA FİYAT ARTIŞI HIZ KESTİ
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hafta sonu açıkladığı, İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksi, Mart ayı için gıda fiyatlarında yüzde 0,49 artışa işaret etti. Ocak'ta artış yüzde 2,99 ve Şubat'ta yüzde 1,04'tü.
Diğer taraftan Mart ayında perakende fiyatlar yüzde 0,70 ve toptan fiyatlar ise yüzde 0,81 oranında arttı. Geçinme endeksi, 2017 Mart ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 8,20 Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yıllık ortalama yüzde 7,50 artış gösterdi. Perakende fiyatlar 2017 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,00 toptan fiyatlar ise yüzde 13,03 arttı.
TÜRK-İŞ VERİSİNDE GIDA FİYATLARI GERİLEDİ
Bir diğer gösterge olan TÜRK-İŞ verileri ise Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarının 2017 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,44 gerilediğine işaret etti. TÜRK-İŞ verisi Ocak için yüzde 3,28 ve Şubat için yüzde 1,57 artış kaydetmişti.
Son rakamla birlikte yılın ilk çeyreğinde Ankara'da gıda fiyatları artışı yüzde 3,39 oldu.
ANKARA'DA ORTALAMA SEBZE MEYVE FİYATI 4,24 TL'DEN 4,15 TL'YE DÜŞTÜ
TÜRK-İŞ verisinde havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yaş sebze-meyve fiyatlarının nispeten ucuzladığına dikkat çekildi. Geçen ay 4,24 TL olan ortalama sebze meyve fiyatının Mart'ta 4,15 TL'ye düştüğü belirtildi. TÜRK-İŞ verisi, hesaplamada pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alıyor, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket ediliyor.
KORELASYON OLSA DA SEVİYELER TUTMAYABİLİYOR
Piyasa ekonomistleri öncü veriler ile TÜİK veriler arasında gıda kalemi hariç önemli bir korelasyon bulunmadığını belirtiyor. Ziraat Yatırım analistleri geçmiş bir değerlendirmelerinde "İTO, Türk-İş ve TÜİK'in endeksleri farklı ağırlıklara sahipler bu nedenle aralarında güçlü bir korelasyon olsa da seviyeler her zaman birbirini tutmayabiliyor. Korelasyon daha çok yön ile ilgili bir kavram." ifadesine yer vermişti.