BIST 100 9.798,99 % 0,79
USD/TRY 32,5047 % -0,19
EUR/TRY 34,9531 % 0,29
Piyasalar
9.799,45
% 0,80
32,5051
% -0,19
34,9515
% 0,28
1,0726
% 0,25
44,84
-0,51
2.324,59
% 0,36
87,99
% -0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Naylon poşete ücret iflas getirebilir'

Naylon poşette yeni dönemin abalaj üretici firmalarda istihdam kaybı ve iflaslara neden olabileceği belirtiliyor

'Naylon poşete ücret iflas getirebilir'
DÜNYA 30 03 2017, 08:42

Naylon poşetlerin marketler ve mağazalarda ücretsiz dağıtımı 1 Ocak 2018'den itibaren yapılamayacak.

Perakende sektörü yeni uygulama haberinden memnun.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, halihazırda naylon poşetin maliyetinin müşteriye yansıtıldığını, yasağın başlamasıyla cüzi de olsa bu masrafın müşterinin üzerinden kalkacağını söylemişti.

Ancak ambalaj üreticileri için süreç kolay gözükmüyor. Ambalaj üretici firmamalarda istihdam kaybı ve iflaslar yaşanabileceği kaydediliyor.

Dünya'dan Sercan Akıncı'nın haberine göre naylon poşetlerin alışveriş noktalarında dağıtımın paralı hale gelecek olması nedeniyle, kullanımda azalmaların olması bekleniyor. Bu da üreticilerin ya kapasite kullanımlarına doğrudan etki yapacak ya da yeni ürün üretimlerine yönelmesine yol açacak. Sektör temsilcileri, sürece hızlı adapte olamayacak firmaların kapasite kullanımlarının ve istihdamının azalmasını beklerken, “Firmaların finans yapısına dikkat etmesi gereken bir dönemdeyiz. Yeni süreç iflaslara yol açabilir” uyarısını yapıyorlar. Mevcut ürünleri üretmeye devam edecek firmaların ise ihracat kanallarına yönelmesi bekleniyor. İç pazarda ise gelecek dönemde biyobozunur poşet ve 10 gramlık naylon poşetlerin yoğunlaşması bekleniyor.

"BİR MARKET AYDA 10 BİN TON POŞET TÜKETİYOR"

Türkiye’de bir marketin aylık ortalama poşet tüketimi 10 ton civarında. Ölçülebilir verilere göre Türkiye’de yaklaşık 25 bin market var. Buradan yola çıkıldığında aylık naylon poşet tüketiminin en az 250 bin ton civarında olduğu söylenebilir.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Naylon ambalajı tüketiciye parayla vermek yerine, bu ambalajı tüketicilerden para karşılığı toplanmasının daha iyi olabileceğini belirterek bu şekilde geri dönüşümün sağlanacağını ve yüzde 85’i ithal edilen hammaddenin iç pazardan karşılanabileceğini vurguladı.

"İFLASLAR YAŞANABİLİR"

‘Plastik yasaklandı’ haberlerine tepki gösteren Eroğlu, bunun bir yasaklama değil, ücret karşılığında satılarak, kullanımının azaltılmasına dönük bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Bu tip haberlerin sanayiciyi psikolojik olarak da etkilediğini ifade eden Eroğlu, “Bundan sonra daha kaliteli poşet kullanımı olacak. 1 gramlık yerine 10 gramlık poşetler olacak. Plastik sektörü inovasyona açık. Şimdi biyobozunur poşetlere talep artacak. Mevcut makine pakuruyla bunlar yapılabilir ama adaptasyon sürecinde sıkıntı yaşayacak firmalar da olabilir. Firmaların finans yapısına dikkat etmesi gereken bir dönemdeyiz zaten. Kapasite kullanımları düşebilir, istihdam azalabilir. Bunlara bağlı olarak da iflaslar yaşanabilir” dedi.

Eroğlu, firmaların ihracat kanallarına daha fazla yöneleceğini de belirtti.

Yukarı

Business HT×