BIST 100 9.010,63 % 2,32
USD/TRY 32,3242 % 0,10
EUR/TRY 35,0648 % -0,02
Piyasalar
9.011,01
% 2,32
32,3242
% 0,10
35,0648
% -0,02
1,0790
% -0,35
47,54
-0,39
2.195,51
% 0,03
86,44
% 0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla ABD'de gözaltına alındı

New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklandığını açıkladı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla ABD'de gözaltına alındı
AA 28 03 2017, 19:24

New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın İşadamı Zarrab davası kapsamında New York'ta gözaltına alındığını duyurdu.

New York Güney Bölge savcılığından yapılan açıklamada, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'ya işadamı Reza Zarrab ve bazı diğer kişilerle birlikte "ABD finans kuruluşlarını kullanarak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme" suçlaması yöneltildiği bildirildi.

HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ: İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZ ŞEFFAF 

BloombergHT'ye konuşan Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ABD'den bilgi alamadıklarını kaydederek "Halkbank olarak İran ile ilişkilerimizin şeffaf olduğu konusunda hiçbir tereddütümüz yok. Her türlü denetimden geçtik" açıklamasında bulundu.

HALKBANK'TAN KAP AÇIKLAMASI

Bunun ardından gece saat 01:30 sıralarında Halkbank'tan KAP'a bir açıklama yapıldı. İlgili açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Hakan Atilla 28 Mart 2017'de görev için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde gözaltına alınmış, ilk duruşması yapıldıktan sonra İddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Bankamızca ve Devletimizin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmış olup, bilgi temin edildiğinde en kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu itibarla, Bankamızın ve yetkili makamların verdiği bilgiler dışındaki spekülatif haber ve yorumlara itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine sunarız."

ZEYBEKCİ: KARAR YAKIŞIKSIZ

Gözaltı kararı için "Yakışıksız" tanımlamasını kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Bloomberg International'a yaptığı açıklamada 16 Nisan referandumu öncesi zamanlamanın manidar olduğunun altını çizdi. Zeybekci, "Böyle bir durum varsa öncelikle Türkiye ile paylaşabilirlerdi" dedi.

SUÇLAMALAR

Başsavcı Vekili Joon H. Kim tarafından yapılan açıklamada, Atilla'nın dün tutuklandığını, bugün geç saatlerde hakim karşısına çıkarılacağı kaydedildi.

Açıklamada, Atilla'nın Zarrab ile birlikte "ABD finansal sistemini kullanarak sahte belgeler ve asıl niyeti gizleyerek İran hükümeti ve İranlı kuruluşlara milyonlarca dolar transfer etme eyleminde bulunduğu" iddiasına yer verildi. ABD yasalarına göre "bankacılık sahtekarlığının 30 yıla kadar", "finansal yaptırımların delinmesinin ise 20 yıla kadar" hapis cezasını gerektirdiği ancak son kararı yargıçların vereceği vurgulandı.

Reza Zarrab, Manhattan Federal Mahkemesi'nde İran'a uygulanan ABD yaptırımlarını delme suçlamasıyla yargılanıyor.

Davayı açan savcı Preet Bharara ise, 11 Mart'ta Başkan Donald Trump tarafından görevden alınmıştı. 

MEHMET HAKAN ATİLLA KİMDİR?

1970 Ankara doğumlu Atilla, Halkbank'a ilk olarak 1995 yılında "Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı" olarak adım attı.

2007 ve 2011 yılları arasında  Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11 Kasım 2011 tarihinden bu yana Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. 

 

Yukarı

Business HT×