BIST 100 9.076,03 % -0,04
USD/TRY 32,3789 % 0,11
EUR/TRY 34,9815 % -0,10
Piyasalar
9.076,03
% -0,04
32,3789
% 0,11
34,9815
% -0,10
1,0779
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Altın bu seviyedeyken düğünlere hazır mıyız?

"Bu yaz kimin düğününe katılacağız?" endişesinin haklı gerekçesi 17 yılda yüzde 95 artan çeyrek altın fiyatları

Altın bu seviyedeyken düğünlere hazır mıyız?
BUSINESSHT 28 03 2017, 17:18

Yaz gelirken kafalarda iki soru var: O göbek nasıl gidecek? ve Düğün mevsiminden nasıl sağ çıkılacak?

2000 yılını 10 lira seviyesinde kapatan çeyrek altın fiyatlarının 17 yılda 240 liraya kadar çıktığını düşünürsek, ikinci sorunun cevabı birinciden daha çetrefilli.

Peki Türk insanının "yastık altısı", "kefen parası", "döş kumbarasının en önemli birikimi" altın, ne zamana kadar yükselecek? Hâlâ altın almalı mıyız? Yazın gideceğimiz düğünlere eleme yapmamız gerekecek mi?

BloombergHT'de yayınlanan, Aslı Şafak'ın sunduğu "Aile Ekonomisi" programına katılan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu'na göre altına üç faktör yön veriyor:

1) ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının belirsizliği arttıkça doların değeri düşüyor. Yatırımcının güvenli liman altına yönelmesiyle de altının dünyadaki fiyatı yani ons değeri artıyor. 2000'li yılların başında 250 dolar seviyesine yakın olan, 2011 döneminde yeniden 1950 dolara çıkan altının onsu yeni yıla bin 250 dolar seviyelerinde girdi. 

2) Türkiye'deki kur etkisi. Dolar cinsinden alınan altın onsu 31,1 gramdan Türk Lirası'na çevriliyor. Kurdaki artış, altın fiyatlarını da yukarı çekiyor. Uzunoğlu'na göre kur olabileceği en dip seviyede. Gelecek dönemde kurun yükselmesi ise düşmesinden daha olası. 

3) Altın kıt bir kaynak. Altın madenlerinin eskisi kadar verimli olmadığını söyleyen Uzunoğlu, "Bir tonda 1-2 gram altın bulsak 'Aaa ne güzel' diyecek dönemdeyiz" diyor. 

Prof. Dr. Uzunoğlu'na göre bu üç etken bir araya geldiğinde altın fiyalarının mevcut seviyenin altına düşmesi kısa vadede çok mümkün değil. 

"ALTININ BİR BORÇ OLDUĞU UNUTULUYOR"

Altının el yakmasının nedenlerini inceledikten sonra bir de düğünlerdeki duruma bakalım. 

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Uzunoğlu'na düğünlerdeki öncelikli sorun altının bir "borç" olduğunun unutulması:

"24-25 yaşında gençlerimiz daha çalışmaya, bir şeyler üretmeye başlamadan evlenmek istiyor ve ilk düşündükleri şey gelen altınların üzerine ebeveynlerden gelecek gelecek desteği de ekleyerek bir ev almak. Düğünün çoğu masrafı anne-babaların üzerine yıkılıyor. Üstelik gelen altınlar da anne-babalara dönmüyor. Daha sonra ebeveynler takılan altınları düğüne gelenlerin gelecek düğünlerinde tek tek geri ödüyor. Emeklilik çağında rahat edeceğini düşünen aileler sonradan taksitlerle uğraşıyor." 

ALTIN = GÖSTERİŞ 

Altının eskiden yalnızca evlenenlerin ev kurmasına destek olmak ve dayanışma amacıyla verildiğini hatırlatan Uzunoğlu'na göre bu gelenek şimdi "gösterişe" dönüşmüş durumda. 

Uzunoğlu, ailelerin 'Kim ne kadar altın taktı?' diyerek rekabete girmeden önce altının ithal edilen bir madde olduğunu unutmaması gerektiğini söylüyor:

"Altının gramı 2002-2003'lerde 20 TL'ler seviyesinde. Şimdi 145 TL'ye çıkmış durumda. İyi de insanların geliri bu hızla artmadı ki...

Altın ithal edilirken çok ciddi bir para çıkışı oluyor. Birikim aracı ve ziynet eşyası olarak kullandığımız zaman da altının ekonomik değeri satın alınırken verilen paraya eşit değil. Örneğin 50 liraya aldıysak, satışını 25 liradan yapıyoruz. Alım-satım arasında çok büyük farklar ortaya çıkıyor." 

Uzunoğlu, düğünlerde çiftlere illa ki bir şey takılmak isteniyorsa alım-satım arası farkın düşük olduğu çeyrek veya gram altının tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

PARA OLDUKÇA ALTIN ALINMALI MI?

Portföyde fiziki altının olması gerektiğini söyleyen Uzunoğlu'na göre orta ve uzun vadede altın çok ciddi kayıplara yol açmayan ve  küçümsenmemesi gereken bir yatırım aracı. 

Altın almadan önce euro/dolar paritesinin izlenmesi gerektiğini söyleyen Uzunoğlu, "Enflasyon sürecinin başladığı yeni bir dönem göreceğiz. Dolarda güçlenme görmüyorsanız altın fiyaltrı yukarı yönlü hareket edecek demektir. Dolar istenmiyorusa dolara güven azalıyor demektir" dedi.

Fiyatların yükseleceğinin beklendiği durumlarda parça parça altın almakta fayda olduğunu söyleyen Öğretim Üyesi Uzunoğlu, alım-satım maliyetlerinin minimum düzeyde olduğu altınların seçilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yukarı

Business HT×